top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižna škatla: Knjiga meseca

Preden začnem. Do 30. 6. 2020 imate s kodo AJDANAKLADA10 10% popust na naročilo ene knjižne škatle (ali prvega obroka mesečne naročnine - lahko pa tudi prve 2, 3, 4... če kupite več škatel iz različnih kategorij).


Prejšnji teden sem bila s strani založbe Učila in Urške, ki jo na instagramu najdete pod imenom Booknjiga, povabljena na dogodek ob predstavitvi povsem novega projekta na slovenskem knjižnem trgu. Ker me novosti seveda zanimajo, rada pa tudi sama kritično presodim o sami ideji in njeni izvedbi, sem se dogodka seveda z veseljem udeležila.


Ne bom preveč dolgovezila, saj bi vsi najbrž želeli osnovne informacije o samem projektu, zato kar takoj k bistvu. Knjiga meseca je prva naročnina na knjižne škatle na slovenskem trgu. Kaj to pomeni? To pomeni, da se lahko naročite na knjižno škatlo, ki v vaš nabiralnik pride bodisi vsak mesec, ali pa le po želji. Naročite se lahko le na en izvod, ali pa sklenete mesečno, trimesečno ali pa polletno naročnino. Od naročnine je odvisna tudi cena posamezne škatle, ki pa je največ 29.90€.


Naročite se lahko na 6 različnih kategorij škatle: dve otroški (do 6 let in od 7-12), ter na žanrske škatle; kriminalke, romance, aktualne teme in spomini in biografije. V žanrskih škatlah bodo vsak mesec knjige meseca povsem novi prevodi, ki jih doslej na slovenskem trgu še ni bilo, v otroških škatlah pa bodo že izdane knjige. Knjige meseca bodo že vnaprej znane, a to vseeno ne uniči presenečenja ob odprtju škatle. Ob knjigi meseca v škatli prejmete še najmanj eno knjigo, ter cel kup darilc. Razen knjige meseca, vsebina škatle ne bo znana vnaprej.


Na dogodku sem prvo škatlo (sama sem si izbrala kriminalke) tudi dobila in z veseljem odprla. Odpiranje škatle in njeno vsebino, si lahko gledate na spodnjem videu:


Sedaj pa k tistemu delu, ki vas najbrž najbolj zanima. Po raznih forumih in skupinah sem namreč spremljala vprašanja oziroma pomisleke, ki so se porajala bralcem in bom skušala nanje odgovorit. Naj le poudarim, da so vsa mnenja povsem moja in, če mi karkoli ne bi bilo všeč, bi to tudi jasno povedala. Denar vendarle zaslužimo in verjamem, da je sporno promovirati stvari v katere ne verjameš 100% in s tem ljudje zapravljajo svoj težko zaslužen denar za nekvalitetne izdelke.


  1. Gre za še en knjižni klub kjer si obvezan k nakupu. Ni res. Za razliko od raznih knjižnih klubov s kopico pogojev, se lahko na knjižno škatlo naročite le enkratno, da jo preizkusite, če se odločite za mesečno naročnino, pa se ta sicer avtomatsko podaljšuje, a jo lahko kadarkoli prekinete.

  2. Odločil sem se za nek žanr, v naslednjem mesecu pa me bolj mika knjiga meseca iz drugega žanra, a ne morem zamenjati izbrane škatle. Ni res. Z e-sporočilom lahko enostavno zamenjate vsebino prihodnje škatle, če si premislite glede žanra.

  3. Škatla je draga. Je in ni res. Po pravici povedano, sem kar malo debelo pogledala, ko sem videla zgolj ceno knjižne škatle. Pričakovala sem nižjo ceno, ko sem videla samo vsebino pa sem ugotovila, da je vsebina vsekakor vredna te cene. Vrednost škatle je vsaj še enkrat tolikšna kot je njena cena. Vsekakor cena ni nizka, ampak menim, da je vsebina vredna tega denarja. Poleg tega je v ceno všteta tudi poštnina (dostava poteka prek Pošte Slovenije).

  4. V škatli bo cel kup neumnosti in darilc, ki bodo zgolj nabiralci prahu. Tudi sama sem sprva mislila natanko to, a sem bila zelo presenečena, ko sem videla, da je že dodatna knjiga precej nov naslov in dobro prodajana knjiga, ne pa kakšna taka, ki ne gre v promet in bi se je radi znebili. Poleg tega so v škatlo dodali tudi družabno igro s kriminalno vsebino, kemični svinčnik, bombažno vrečko za v trgovino. Vse to je zelo uporabno in nikakor ne mašilo ali nabiralec prahu. Za pocrkljat pa so dodali še dišeče voske, kavo in čokolado. Skratka nobenih "spominkov" in podobnih drobnarij, ki bi se nam valjale po predalih.

  5. Naslovi knjig meseca bodo manj kvalitetni in na hitro pripravljeni. Vsekakor ni res. Če si ogledate naslove knjig meseca prve škatle, so vsi zelo kvalitetni in popularni. Za julijsko knjigo meseca smo že videli predogled naslovov in povem naj le, da je v kategoriji kriminalk v njej nov prevod zelo priljubljenega avtorja Sebastiana Fitzek-a. Vsekakor ne "kar nekaj" in vsekakor bo to dobro branje.

  6. V škatli bom dobil/a naslove, ki me ne zanimajo in bodo zame neuporabni. Je in ni res. Glavna knjiga vam bo vedno znana že vnaprej, je pa res, da so lahko dodatne knjige kakšne, ki vam bodisi ne prijajo, ali pa jih že imate. Tako se je zgodilo meni pri junijski škatli, saj knjigo Sestrin grob že imam. To je lahko malce zoprno, a se zgodi. Jaz osebno sem naredila nagradno igro v kateri bom podarila odvečno knjigo nekomu, ki si jo želi. Sicer pa je knjiga vedno tudi lepo darilo in jo lahko uporabite na tak način in polepšate dan nekomu drugemu.

Meni se zdi projekt res dobro in kvalitetno zasnovan. Do te mere, da me mika, da bi si že ta mesec naročila še eno škatlo s kakšnega drugega žanra. Vsekakor se bom na škatlo naročila in se že veselim vsega kar nam bodo pripravili.


Na tej povezavi izveste nekaj več o projektu in lahko škatlo tudi naročite. Ne pozabite do konca meseca izkoristit kodo za popust (AJDANAKLADA10) in se mi le javite s kakšnim odzivom, če boste škatlo naročili.


LP


Ajda

408 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page