top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi šeste kave s knjigo

Eno leto je minilo od ideje, da bi se ljubiteljice knjig dobivale na druženju v živo, kjer bi se pogovarjale... seveda o knjigah! Od prvotne ideje je kaj hitro prišlo do izvedbe prve Kave s knjigo in prejšnji teden smo se dobile že šestič. Zanimanja za dogodek je toliko, da smo prijave za to kavo s knjigo zaprli že po dveh urah. Kaj se je izcimilo iz tega? Eno glasno, a prijetno popoldne v družbi 19 izjemnih žensk. In izjemne ženske so bile tudi tema tokratnega srečanja. Izjemne ženske, ki same pišejo, ter tiste, o katerih so pisali drugi. Zbral se je zanimiv nabor literature in verjamem, da boste na seznamu dobili tudi kakšno idejo za branje zase.


Urška (Knjiga na dlani) priporoča:


Jasna Tuta - Moj svet sredi oceana

Založba in leto izida: Samozaložba, 2019

Žanr: Potopis

Število strani: 150

Vsebina: Jasna Tuta je svojo mladost preživela na morju in več kot deset let poučevala jadranje v domačem klubu. Njeno prejšnje življenje je bilo podobno našemu: služba, stanovanje, vožnja z avtomobilom in plačevanje položnic. Nekega dne je ugotovila, da ni srečna. Ko je spoznala Ricka, je odkrila svet, za katerega sploh ni vedela, da obstaja. Pred šestimi leti je postal njen stalni naslov bivanja jadrnica. Od takrat jadra skozi življenje. 2. aprila 2014 sta z Rickom dvignila sidro njune jadrnice Calypso v mehiškem mestu La Paz ter se podala v Tihi ocean.


Jasna Tuta - Moj svet sredi oceana

Založba in leto izida: ART Alenka Rebula Tuta S.P., 2019

Žanr: Potopis

Število strani: 300

Vsebina:Vse barve Polinezije je zgodba o triletnem jadranju med otoki Francoske Polinezije. Knjiga je prežeta z barvami in vonji eksotičnih cvetov, z melodijami južnih morij in nasmehi tamkajšnjih ljudi. Avtorica Jasna Tuta nam svoje dogodivščine v Polineziji predstavlja v petnajstih poglavjih, ki jih okrašuje 180 čudovitih barvnih fotografij. Ob tej knjigi boste lahko tudi vi vsaj za trenutek odpotovali v deželo večnega poletja.


Elisabeth Gilbert - Jej, moli, ljubi

Založba in leto izida: Učila, 2010

Žanr: Potopis, avtobiografija

Število strani: 368

Vsebina: Elizabeth Gilbert nam pove kako je sprejela težko odločitev in za sabo pustila vse pasti modernega ameriškega uspeha (zakon, hiša, kariera) in namesto tega našla to kar si je v resnici vedno želela. S treh različnih perspektiv je predstavila užitke Italije, predanost v Indiji in razmerje obojega na Baliju.


Barbara (Izposojevalka besed) priporoča:Petra Kolmančič - Tretja oseba dvojine

Založba in leto izida: Pivec, 2018

Žanr: Poezija

Število strani: 100

Vsebina: Pesniška zbirka Petre Kolmančič, prejemnice Veronikine nagrade 2014. V Tretji osebi dvojine Petra Kolmančič secira ženski in moški princip, materinskost, ljubezenski in seksualni odnos, bivanje v času in zunaj njega. Pri tem je precizna in neizprosna; tematiko naskakuje z vseh strani, spreminja glediščne točke, samonanašalnost izmenjuje s potujevanjem govora, pomnoževanje z raztapljanjem subjektke, nista ji tuji ironija in karnevalizacija.


Ajda Bračič - Leteči ljudje

Založba in leto izida: LUD Literatura, 2022 Žanr: Kratke zgodbe

Število strani: 143

Vsebina: Kratke zgodbe v zbirki Leteči ljudje druži stikanje s tujimi in neizživetimi življenji: preslikave se dogajajo tako znotraj zgodb kot v druge, že napisane zgodbe, pa tudi v resnično življenje.


Katarina (Kat in knjige) priporoča:


Holly Black - Book of Night

Založba in leto izida: 2022 Žanr: Fantazija

Število strani: 304

Vsebina: In Charlie Hall’s world, shadows can be altered, for entertainment and cosmetic preferences—but also to increase power and influence. You can alter someone’s feelings—and memories—but manipulating shadows has a cost, with the potential to take hours or days from your life. Your shadow holds all the parts of you that you want to keep hidden—a second self, standing just to your left, walking behind you into lit rooms. And sometimes, it has a life of its own.


Nada (Nadatuintam) priporoča:


Ana Svetel - Dobra družba

Založba in leto izida: LUD Literatura, 2019 Žanr: Kratke zgodbe

Število strani: 138

Vsebina: Ana Svetel je mojstrska opazovalka, ki v zgodbah z duhovitimi zapleti in zasuki izriše presenetljivo natančen portret sodobne družbe.​Srečanja v teh kratkih zgodbah se mogoče zdijo naključna, vendar so lahko toliko bolj usodna. Neznanci, ki prihajajo iz bolj ali manj različnih življenj, imajo za kratek čas vsaj skupni cilj. A na vožnji do tja jih čakajo še priložnosti in izzivi, hipna zbliževanja in razhajanja, predvsem pa tišine, ki jih je treba nekako zapolniti, in premolki, ki o njih razkrijejo še največ.


Katarina Marinčič - Tereza

Založba in leto izida: Wieser, 1989 Žanr: Roman

Število strani: 286

Vsebina: Tereza je prvenec uveljavljene pisateljice Katarine Marinčič (dobitnica nagrade kresnik l. 2002 za roman Prikrita harmonija), v katerem avtorica spretni prepleta odnose med glavnimi junaki, katerih življenja so umeščena v desetletja na prehodu med 19. in 20. stoletjem, torej pred in po Ljubljanskem potresu. Roman je sestavljen iz pisem, dnevniških zapisov, dialogov in pripovedi, bralca posrka s svojo razgibano strukturo, tekočim, bogatim jezikom, začinjenim s ščepcem humorja. Zelo pestro in privlačno branje.Karina Sainz Borgo - Hči Španke

Založba in leto izida: Vida, 2020 Žanr: Roman

Število strani: 224

Vsebina: Caracaška učiteljica Adelaida Falcon umre po hudi bolezni. Njena 38-letna hčerka Adelaida ostane sama v mestu, prežetem z nasiljem, ki uravna dnevni ritem življenja. Kmalu po pogrebu ugotovi, da je njeno stanovanje prevzela skupina nepoznanih žensk po navodilih Maršalke. Čeprav trka na sosedina vrata, da bi dobila nekaj odgovorov, vrata ostanejo nema ...

Hči Španke nas posrka v temačno in nepredvidljivo vzdušje sodobnega Caracasa: je zgodba o žalovanju, osamljenosti in preživetju v mestu, ki se je spremenilo v pekel. Hkrati pa knjiga zaradi svoje izjemne literarne nastrojenosti presega zgolj reportažno opisovanje razmer v sodobni Venezueli. Pravo moč temu romanu daje portret ženske v življenjski stiski. Skozi oči Adelaide doživimo sesutje sveta, kakršen je bil nekoč.


Eva (Evasardinasta) in Ajda (Less is the new black) priporočata:


Caroline Criado Perez - Nevidne

Založba in leto izida: UMCO, 2022 Žanr: neleposlovno, družbene vede

Število strani: 224

Vsebina: Zanašanje na statistične podatke in rezultate raziskav je odločilno za načrtovanje javnih politik na tako pomembnih področjih, kot so dodeljevanje sredstev za spodbujanje ekonomskega razvoja, izboljševanje zdravstvenega varstva in nege ter zavzemanje za dvig ravni izobraževanja. Vendar pa večina podatkov, ki so osnova za odločanje, spregleda spol kot tak, saj temelji na prepričanju, da je osnova za večino merjenj moški spol, ženski pa je nekaj atipičnega in postranskega. Zato sta pristranskost in diskriminacija vgrajeni v naš družbeni sistem na vseh ravneh, ženske pa zaradi njunih zahrbtnih posledic plačujejo ogromno ceno v višji porabi svojega časa, lastnih finančnih sredstev, včasih pa tudi zdravja in življenja samega.

Priznana zagovornica žensk in ženskih pravic Caroline Criado Perez, brazilska raziskovalka, dolgoletna publicistka in aktivistka, ki deluje v Veliki Britaniji, je v svoji večkrat nagrajeni knjigi Nevidne, raziskala šokantne vzroke za spolno neenakopravnost. Preiskala je vse sfere človekovega življenja, od različnih delovnih mest, prek domačih in javnih prostorov ter pokazala na nevarne vzorce pri pridobivanju podatkov, na podlagi katerih potem temeljijo odločitve ter njihove posledice na življenja žensk.

Knjiga Nevidne je napisana na osnovi stotin študij z vsega sveta, gre pa za energično, ostro in domišljeno delo, ki velja za prelomno na svojem področju.


Martina (amelie.knjigomoljka) priporoča:


Svetlana Makarovič - Baladne pravljice

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2021 Žanr: pravljice

Število strani: 120

Vsebina: Svetlana Makarovič je vedno poudarjala, da ne piše pravljic za otroke oziroma ne samo za otroke, kar še zlasti velja za baladne pravljice s posebnim, celo srhljivim vzdušjem, ki ga vzbuja »zlo kot vseobsegajoča sila«.

Takole je o tem zapisal Boris A. Novak v spremnem besedilu h knjigi: »Svetlana Makarovič je ena izmed prvih avtoric, ki je presegla tolažilni romantični predsodek, da je Jaz nedolžna žrtev, medtem kot da zlo prihaja od drugih. Pesnica vidi zlo kot vseobsegajočo silo, ki je obenem človeška in nadčloveška, naravna in nadnaravna …« Njene balade razkrivajo vso protislovnost človeške duše. »Vsakdo je vsakomur rabelj in žrtev v isti sapi. Odrešujoča pa je njena empatija do trpljenja otrok, ki jih dobro razume in se z njimi identificira,« nadaljuje Boris A. Novak.

Svetlana Makarovič pripoveduje zgodbe o odraščanju otrok, ki so pahnjeni v okrutno kolesje družbe, v kateri so izpostavljeni številnim pastem in ukanam sebičnih in požrešnih mogotcev ter jih pogosto doleti krivica.


Chimamanda Ngozi Adichie - Vsi moramo biti feministi

Založba in leto izida: 2014 Žanr: esej

Število strani: 46

Vsebina: Spol, kot se izraža dandanes, je ena sama krivica. Jaz sem jezna. Vsi mi bi morali biti jezni. Jeza je v zgodovini pogosto spodbudila pozitivne spremembe. In poleg tega, da sem jezna, sem tudi optimistična, ker močno verjamem v sposobnost ljudi, da se lahko spremenijo na bolje.

Vsesvetovna uspešnica Chimamande Ngozi Adichie.

"Odločila sem se, da se za svojo ženstvenost ne bom več opravičevala. In hočem, da me spoštujejo v vsej moji ženskosti. Ker si to zaslužim. Rada imam politiko in zgodovino, najbolj vesela sem, kadar lahko temeljito razpravljam o idejah. Punčkasta sem. Z veseljem sem punčkasta. "


Mila Kačič - Skoz pomladni dež bom šla

Založba in leto izida: Sanje, 2009 Žanr: poezija

Število strani: 192

Vsebina: Ljubezen v vseh možnih oblikah in vsa možna občutenja ljubezni. Neizrečena, neizhrepenjena, neuničljiva, neizživeta… na veke vekomaj večna. Od črke do črke, od pričetka do zadnjega verza je neposredna, čuteča, trpka in večno ljubeča. Zbrana poezija Mile Kačič tokrat na enem samem mestu, v knjigi Skozi pomladni dež bom šla.


Sanja (sanja.lovrecic) priporoča:


Maria Montessori - Skrivnost otroštva

Založba in leto izida: Uršulinski zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo, 2009 Žanr: neleposlovno, vzgoja

Število strani: 214

Vsebina: “Ne gre za to, da bi videli metodo. Gre za to, da vidimo otroka. Da vidimo otrokovo dušo, ki je nič več ne ovira in zato lahko deluje v skladu s svojo naravo. Otrokove lastnosti, ki smo jih za hip uzrli, so preprosto del življenja, podobno kot pisane barve ptic ali dišave rož. Te lastnosti niso rezultat nobene ‘izobraževalne metode’.


Catherine McTamaney The Tao of Montessori

Založba in leto izida: iUniverse, 2007 Žanr: neleposlovno, vzgoja

Število strani: 174

Vsebina: If, like some, you regret that Montessori too rarely in her writings appreciated the humanity of teachers-their creativity, their curiosity, their doubts-this book stands as the perfect complement.-Jola-Montessori.comEvocative and unique, The Tao of Montessori offers a quiet balance to the noisy demands of teaching and parenting through a special blend of encouraging verse. Award-winning Montessori teacher Catherine McTamaney revisits the eighty-one verses of Lao-tzu's Tao Te Ching and relates them to the life and work of teachers, parents, and children. Originally meant to remind rather than direct and to show the way toward natural harmony in the world around and within us, Lao-tzu's verses find a new meaning through McTamaney's skillful mixture of spirituality and education.Take a moment to read a single stanza, then put it aside and muse upon its meaning. By revisiting one verse each day, you can relate its images to your life as a teacher, parent, or child. Whether you are familiar with the writings of Lao-tzu or are simply ready to explore a refreshingly contemplative perspective on children and teachers, The Tao of Montessori is a profound work of intellectual stimulation.


Alenka (literarna lekarna) priporoča:


Donna Tartt - Skrivna zgodovina

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2016 Žanr: moderni roman

Število strani: 571

Vsebina: Skrivna zgodovina pripoveduje zgodbo o tesni skupini prijateljev klasične filologije na elitnem kolidžu, ki pod vplivom karizmatičnega profesorja iščejo smisel življenja in v svoji želji po znanju in izkustvu prestopijo tanko mejo med dobrim in zlim.

Gre za spreobrnjeno detektivko, ki ne zastavlja vprašanja, kdo je storil zločin (to se nam razkrije že na začetku), temveč zakaj. Zgodba v mnogočem spominja na grško tragedijo in se ukvarja z vprašanji dionizičnega in apoliničnega, lepote in groze, spolne identitete, prevprašuje pa tudi razkol med družbenimi razredi.


Dijana Matković - Zakaj ne pišem

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2022 Žanr: moderni roman, esej

Število strani: 256

Vsebina: Nimam kam iti in se nimam kam vrniti. Kam naj bi šla? V stanovanje, ki ga že lep čas ne morem plačevati? Še en krog skozi mesto, s katerim sva si že davno vse povedala? Od tu naprej ni ničesar. »[N]e poznam ženske, ne glede na razred, ki mu pripada, ki ne bi dvomila o svojem pisanju, o svoji pravici izrekati svoje misli, svoja čustva, svoja dognanja,« ugotavlja Dijana Matković, pisateljica, publicistka, urednica in prevajalka, v svojem avtorefleksivnem eseju Zakaj (ne) pišem. Tako v eni povedi odpre številna vprašanja in teme, ki jo kot ustvarjalko nagovarjajo: (druž-bena) vloga literature in pisateljice danes, moč in nemoč pisanja, razred in spol ... Kot rojena pripovedovalka jih povezuje v krovne teme skupnosti oziroma družbe in (kulturne) politike danes, kot ena najbolj profiliranih esejistk našega časa pa v pisanju vedno izhaja iz refleksije lastne pozicije. Svoja besedila gradi iz avtobiografskih drobcev svojega vsakdanjika, v ne-prestanem dialogu z drugimi pisatelji in besedili ...Elena Ferrante - Izgubljena hči

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2022 Žanr: Moderni roman

Število strani: 168

Vsebina: V romanu Elene Ferrante, najbolj brane sodobne italijanske pisateljice, spremljamo ločenko srednjih let, ki na letovanju na ionski obali sreča mlado mamico Nino. Ta v njej sproži plaz spominov …

Leda se na počitnicah prepušča nenadejanemu občutku svobode, potem ko sta odrasli hčeri odšli živet k očetu v Toronto. A kmalu jo povsem obsede Nina, mlada mama, ki jo sreča na plaži in se z njo zaklepeta. Usodno srečanje v Ledi sproži spomine in občutke, ki jo vodijo do nerazumnega dejanja …

Izgubljena hči je ljubezenski oziroma družinski roman, prepleten s psihološko srhljivko, ki je – znova – ne boste mogli odložiti. To je Ferrantejeva, kakršno poznamo in imamo najraje: odkrita, neposredna in nepozabna.


Sheila Heti - Materinstvo

Založba in leto izida: Beletrina, 2020 Žanr: Roman

Število strani: 314

Vsebina: Materinstvo je knjiga, ki si upa prevprašati to, kar si predstavljamo pod pojmom roman, in je pripoved, ki pod vprašaj postavlja vrednote, ki so jih bile ženske dolga stoletja primorane jemati za svoje. Če bi ga želeli zreducirati na nekaj misli, bi rekli, da gre za razmislek o tem, ali imeti otroke ali ne, a v resnici je to delo mnogoplastno, razpeto med teorijo, življenje in fikcijo.


Deborah Levy - Hot milk

Založba in leto izida: Bloomsbury, 2016 Žanr: Roman

Število strani: 218

Vsebina: Sofia, a young anthropologist, has spent much of her life trying to solve the mystery of her mother's unexplainable illness. She's frustrated with Rose and her constant complaints but utterly relieved to be called to abandon her own disappointing fledgling adult life. She and Rose travel to the searing, arid coast of southern Spain to see a famous consultant, Dr. Gomez—their very last chance—in the hope that he might cure Rose's unpredictable limb paralysis, but Dr. Gomez has strange methods that seem to have little to do with physical medicine, and as the treatment progresses, Rose's illness becomes increasingly baffling. Sofia's role as detective—tracking Rose's symptoms in an attempt to find the secret motivation for her pain—deepens as she discovers her own desires in this transient desert community.


Manca (Zgodovinske knjige) priporoča:


Eva Hart - A Girl Aboard the Titanic

Založba in leto izida: Amberley, 2014 Žanr: Avtobiografija

Število strani: 192

Vsebina: 'I saw that ship sink, I never closed my eyes. I saw it, I heard it, and nobody could possibly forget it. I can remember the colours, the sounds, everything. The worst thing I can remember were the screams.' EVA HART This is the amazing story of how Eva survived the sinking of the Titanic - the disaster that claimed the life of her father. The events of a few hours during her childhood had a huge impact on Eva. Her vivid memories of being bundled into a lifeboat and of watching the unsinkable ship slip beneath the surface remained with her for the rest of her life, although it was nearly forty years before she could talk openly about the tragedy. A Girl Aboard the Titanic is the only eyewitness description we have from a child of this famous maritime disaster.


Violet Jessop - Titanic Survivor

Založba in leto izida: Sheridan, 2003 Žanr: Avtobiografija

Število strani: 272

Vsebina: Violet Jessop's life is an inspiring story of survival. Born in 1887 in Argentina, the eldest child of Irish immigrants, at the age of 21 she became the breadwinner for her widowed mother and five siblings when she commenced a career as a stewardess and nurse on some of the most famous ocean going vessels of the day. Throughout her 40 year time at sea she survived an unbelievable series of events including the sinking of the TITANIC.


Mende Nazer - Sužnja

Založba in leto izida: Učila, 2004 Žanr: Avtobiografija

Število strani: 313

Vsebina: To je resnična, prvoosebna pripoved Nazer Mende, ki se je rodila in odraščala v plemenu Karko v Nubskih gorah Sudana. Na prvih straneh spoznamo njeno lepo otroštvo, tople in ljubeznive odnose s starši in celotnim plemenom. Opisuje tudi njihove navade, vero, šolanje otrok in obrezovanje deklic. Pokaže, kako jim Arabci, s katerimi si morajo deliti prostor v državi, vsiljujeo svoj jezik, slednjič pa želijo še iztrebiti domorodna, staroselska ljudstva. Ko ima Mende 12 let, arabski mudžahedini napadejo vas, jo uničijo, ugrabijo otroke in posilijo ženske, moške pa ubijejo in sežgejo. Deklice prodajo za sužnje, ženske za prostitutke, fante za kravje pastirje. Tudi Nazer Mende prodajo in kot sužnja se znajde v družini premožne Arabke Rahab v Kartumu. Lastniki Mende zapirajo, ji ne plačujejo za delo, jo pretepajo, ponižujejo, žalijo in na vse možne načine izkoriščajo. Rahab je ne kliče po imenu, nanjo se zaničljivo obrača z besedo jebit, kar pomeni sužnja. Mende vsak večer lačna zaspi na tleh v vrtni lopi, kamor jo zaklenejo. Sedem samotnih let ne ve nič o svoji družini. Spomladi leta 2000 jo gospodarica pošlje k svoji sorodnici v London. Nazer Mende spozna, da je v tej deželi suženjstvo prepovedano. Uspe ji navezati stike z nubskimi izseljenci, ki ji nato skupaj z novinarjem Damienom Lewisom pomagajo zbežati in priti na svobodo.


Julia (Nora na knjige) priporoča:


Margaret Atwood - Deklina zgodba

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2018 Žanr: Distopija

Število strani: 430

Vsebina: Odfreda je dekla v Gileadski republiki. Živi pri poveljniku in njegovi ženi in sme enkrat na dan na sprehod do trgovin, ki imajo na izveskih slike namesto napisov, saj ženske ne smejo več brati. Enkrat na mesec mora leči na hrbet in upati, da jo bo poveljnik oplodil, saj so v času upada rodnosti dekle cenjene le, če rojevajo. Odfreda se še spomni prejšnjega življenja, ko je imela moža, hčerko, službo, denar in svobodo ...


Madeline Miller - Kirka

Založba in leto izida: Sanj, 2021 Žanr: Mitologija, roman

Število strani: 320

Vsebina: Izpod peresa Madeline Miller, avtorice mednarodne uspešnice Ahilova pesem, prihaja naslednji vrhunski roman, ki po navdihu Homerjeve Odiseje pripoveduje zgodbo o mitološki čarovnici, ki jo zavržejo njeni lastni sorodniki in zato obrne svoj notranji kompas k svetu ljudi. S panteonom nepozabnih literarnih značajev, hipnotičnim jezikom in neustavljivo privlačnostjo zgodbene linije, po lepoti primerljive z grškimi meandri, iz romana Kirka sije neustavljivo privlačna umetnost pripovedovanja zgodbe: o družinskem rivalstvu, spletkah v božanskih palačah, ljubezni in izgubi in, ne nazadnje, praznovanju neukrotljive moči ženske v svetu, ki mu vladajo moški.


Daphne du Maurier - Rebeka

Založba in leto izida: Večer, 1954 Žanr: Roman

Število strani: 376

Vsebina: Rebeka je zgodba o vdovcu po imenu Max de Winter, ki se poroči z mlado žensko v upanju, da se bo nekaj v njegovem življenju premaknilo. Vendar pa duh Rebecce, pokojne gospe de Winter, še vedno lebdi in prežema celotno njihovo življenje, zaradi česa se nova gospa de Winter počuti nekoliko izključena. Avtoričin genij je v tem, da v Rebeki duh pokojnice predstavlja prisotno odsotnost in obseda moškega ter je z njenim likom zaznamovana usoda vseh ostalih junakov in junakinj. Posledično je vsak poskus nove gospe de Winter prilagoditi se hiši in osebju, zlasti zastrašujoči gospodinji, gospe Danvers, raziskati hišo ter morda doumeti pretekle dogodke, ki preprečujejo njeno sedanjo srečo, obsojen na propad. Zato predstavlja ta roman klasično delo srhljive gotske literature, ki jo je najbolje brati v poznih jesenskih večerih ob lesketajoči se sveči!


Miša (Letters from Jeddah) priporoča:


Jane Austen - Razsodnost in rahločutnost

Založba in leto izida: DZS, 1996 Žanr: Ljubezenski roman

Število strani: 374

Vsebina: Zgodba se vrti okoli dveh sester, Elinor in Marianne, hčerki gospoda Dashwooda in njegove druge žene. Imata tudi mlajšo sestro, Margaret, in starejšega polbrata Johna. Ko jim umre oče, posestvo pripada Johnu in ta jih napodi s posestva. Nato si dekleta najdejo majhno hišo pri daljnih sorodnikih, gospodu in gospe Middleton. Tam dekleti izkusita tako ljubezen kot razočaranje. Na koncu le najdeta vsaka svojo ljubezen. Skozi roman Elinor in Marianne v življenju in ljubezni najdeta ravnotežje med razsodnostjo (ali čisto logiko) in rahločutnostjo (ali čisto čustvenostjo).


Svetlana Makarovič - Deseta hči

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2010 Žanr: Čitanka

Število strani: 254

Beti (Knjiznibar) priporoča:


Dr. Veronika Podgoršek - Dama

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2022 Žanr: Priročnik

Število strani: 304

Vsebina: Kdo smo ženske? Kakšne smo? In za koga? Dr. Veronika Podgoršek, avtorica uspešnice Ljubezen na terapiji, v priročniku Dama raziskuje načine, na katere se sodobna ženska spoprijema z ženskostjo in pričakovanimi vlogami. Zanimiva, poučna in nadvse koristna knjiga za ženske v vseh življenjskih obdobjih.


Andreja (Bralna mravljica) priporoča:


Delia Owens - Tam, kjer pojejo raki

Založba in leto izida: Učila, 2018 Žanr: Triler, roman

Število strani: 380

Vsebina: Po tihem mestecu ob Barkleyjevem zalivu na obali Severne Karoline že leta krožijo govorice o skrivnostni močvirki.

Ko proti koncu leta 1969 najdejo truplo Chasa Andrewsa, meščani za njegovo smrt osumijo prav njo, Kyo Clark. Toda Kya ni, kar o njej govorijo. Občutljivo in inteligentno dekle je leta preživelo samo v močvirju, ki mu pravi dom. Njeni edini prijatelji so bili galebi, učiteljica pa narava. Potem pa je prišel čas, ko je zahrepenela po človeškem dotiku in po tem, da bi jo imel kdo rad. Ko dva mladeniča iz mesta pritegne njena divja lepota, se Kya odpre novemu življenju – dokler se ne zgodi nepredstavljivo.


Eva Woods - Sto srečnih dni

Založba in leto izida: Učila, 2019 Žanr: roman

Število strani: 408

Vsebina: Annie je že davno vrgla puško v koruzo. Ogradila se je od ljudi, ki jih je imela rada, in se umaknila v osamo, zato vsak dan tone globlje v zagrenjenost. Dokler nekega dne ne sreča rahlo prismuknjene Polly …

Polly je vesela in barvita petintridesetletnica, ki je zbolela za rakom. Prepričana je, da bo Annie v stotih dneh naučila sreče, zato ji postavi izziv: vsak dan mora storiti nekaj, kar jo osrečuje. In ker je Annie ne more kar odpraviti, se že naslednji trenutek znajde bosa v vodnjaku ali na vlakcu smrti in tako z malimi zmagami kljubuje žalosti. Toda kmalu se izkaže, da jo njena nova prijateljica mogoče potrebuje bolj, kot si je Annie predstavljala …


Colleen Hoover - Konča se z nama

Založba in leto izida: Učila, 2022 Žanr: Roman

Število strani: 352

Vsebina: Lily ni bilo vedno lahko, a je kljub temu pripravljena zavihati rokave, da bi si ustvarila življenje, kakršno si želi. Mestece v zvezni državi Maine, v katerem je odraščala, je pustila daleč za sabo – diplomirala je, se preselila v Boston in ustanovila lastno podjetje. Ko torej med njo in prelepim nevrokirurgom Rylom Kincaidom preskoči iskrica, se zdi vse v Lilyjinem življenju malodane predobro, da bi bilo resnično.

Ryle je odločen, trmast in mogoče celo malce nadut. Je tudi rahločuten, neverjetno bister in povsem zagledan v Lily, toda Rylov popolni odpor do ljubezenskih razmerij je skrb vzbujajoč. Čeprav Ryle zaradi Lily prekrši svoje pravilo, da se striktno izogiba zvez, si Lily ne more kaj, da se ne bi vprašala, od kod se je to pravilo pravzaprav vzelo.

Ko pa Lily grizejo vprašanja o novem razmerju, se ji v misli prikrade še Atlas Corrigan – njena prva ljubezen in vez s preteklostjo, ki jo je pustila za seboj. Bil je njena sorodna duša, njen zaščitnik. Ko pa se Atlas nenadoma znova pojavi, ogrozi vse, kar je Lily zgradila z Rylom.

Tina (Tincam78) priporoča:

Urška Klakočar Zupančič - Gretin greh

Založba in leto izida: Primus, 2021 Žanr: Zgodovinski roman

Število strani: 513

Vsebina: Gretina zgodba se dogaja v letih 1634 in 1635 v kraju Lichtenwald na Spodnjem Štajerskem. V tem turbulentnem času se v Evropi bijejo bitke med katoliki in protestanti v tridesetletni vojni, podložniki se s kmečkimi upori počasi osvobajajo tlačanstva, mesta se širijo, preganjanje čarovnic pa je še v polnem razmahu. Lichtenwald je živahen trg, ki ga pred zunanjimi nevarnostmi varujeta budno oko pravovernega vaškega župnika očeta Jožefa ter prizanesljivost in strpnost zemljiškega gospoda barona Inocenca Moscona.

Tukaj živi Greta Weber, ženska z izjemno notranjo močjo, s katero premaguje hude življenjske preizkušnje. V sebi že od otroštva nosi nevarne skrivnosti, grehe svojih staršev, ki so zanjo hkrati tudi blagoslov, saj ji pomagajo razumeti svet okoli nje.

Potem ko poskuša spet zaživeti po smrti svojega sina, nekega poletnega dne sreča viteza Johanna Savinška, ki je z ženo baronico Herberstein gost v Mosconovem gradu. Med Greto in Johannom vzplamti strast, ki je zanjo tako vseobsegajoča, da jo popolnoma prevzame. Ob koncu leta se Johann poslovi z obljubo, da se naslednje poletje vrne.

V času, ko čaka nanj, Greta postane vajenka pri vaški porodničarki, spremlja sestro v frančiškanski samostan, iz bede reši mlado dekle, spozna zanimivo žensko, ki se nenavadno oblači, z očetom pred protireformacijsko komisijo skriva prepovedane knjige, spozna kmečke upornike in se pusti prepričati v zaroko z moškim, ki ga ne ljubi. Johann se poleti res vrne. Greta zopet zapade v greh, vendar tokrat z uničujočimi posledicami.


Urša (Blebetalka) priporoča:


Alma Karlin - Smrtonosni trn

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2007 Žanr: Novela, spomini, potopis

Število strani: 231

Vsebina: Čarobne novele med literaturo in poglobljeno raziskovalnim potopisom

Alma Karlin je uradno diplomirala iz osmih jezikov na Society of Arts v Londonu, potovala, raziskovala, veliko pisala in objavljala. Kljub temu je vedno živela skromno. Tako je bilo tudi v času njenega bivanja v Južni in Srednji Ameriki. Leta 1920 se je namreč izkrcala v perujskem pristanišču Mollendo. Za silo se je preživljala s poučevanjem tujih jezikov, kot sodna tolmačka, uradnica … Prihajala je v stik z najrazličnejšimi ljudmi, jih opazovala in se z njimi pogovarjala. Posebno jo je zanimalo vse, kar je povezano z vraževerjem, religijo, magijo, mistiko in okultizmom. Doživela je marsikaj nenavadnega, čarobnega, nerazložljivega. V štiriindvajsetih novelah opisuje svoja popotniška doživetja, verovanja in osebne zgodbe domačinov, ki so ji odprli vrata v svoj čustveni, miselni in duhovni svet. Bralce seznani s čarovniškimi obredi domačinov, z ljubezenskimi, kaznovalnimi in smrtonosnimi uroki ter s skrivnostnim svetom črne in bele magije, andske mistike, vraževerja, okultizma in vuduja. Knjiga, v kateri tudi sama nastopa v vlogi opazovalke, poslušalke in radovedne sogovornice, ki zna postavljati prava vprašanja, je napisana spretno in z velikim smislom za humor in ironijo. Mojstrovina za sladokusce, ki ljubijo "eksotiko".


Carol Dweck - Mindset

Založba in leto izida: 2007 Žanr: Priročnik, psihologija, samopomoč

Število strani: 320

Vsebina: After decades of research, world-renowned Stanford University psychologist Carol S. Dweck, Ph.D., discovered a simple but groundbreaking idea: the power of mindset. In this brilliant book, she shows how success in school, work, sports, the arts, and almost every area of human endeavor can be dramatically influenced by how we think about our talents and abilities. People with a fixed mindset—those who believe that abilities are fixed—are less likely to flourish than those with a growth mindset—those who believe that abilities can be developed. Mindset reveals how great parents, teachers, managers, and athletes can put this idea to use to foster outstanding accomplishment.


Lea (leajaklic) priporoča:


Oyinkan Braithwaithe - Moja sestra, serijska morilka

Založba in leto izida: Hiša knjig, 2019 Žanr: Triler

Število strani: 240

Vsebina: Korede je dejansko sestrina rešiteljica. Najučinkoviteje zna počistiti kri, prtljažnik njenega avtomobila je dovolj velik za truplo in poleg tega Ayoolo ves čas odvrača od objavljanja razigranih fotografij, medtem ko bi morala žalovati za svojim »pogrešanim« fantom. Za to pa ni deležna prav nobene zahvale.

Korede je že dolgo zaljubljena v prijaznega, čednega zdravnika v bolnišnici, kjer dela. Sanja o dnevu, ko bo spoznal, da je ona natanko tisto, kar on potrebuje. Toda ko jo prosi za Ayoolino telefonsko številko, se mora spopasti s tem, kar je sestra postala in kako daleč je pripravljena iti, da jo bo zavarovala.


Tanja (Blebetanja) priporoča:


Jane Austen - Prevzetnost in pristranost

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2013 Žanr: ljubezenski roman

Število strani: 405

Vsebina: Dolgočasno življenje na angleškem podeželju v 18. stoletju vznemiri novica, da se je v sosesko priselil mlad, samski in najpomembnejše, bogat moški. Gospa Bennet, ki bo po smrti moža skupaj s petimi hčerami ostala brez strehe nad glavo, v tem vidi priložnost za poroko ene izmed njih. Izmed sester najbolj izstopa Elizabeth, ki je samosvoja, samozavestna in, po mnenju očeta, najpametnejša med vsemi. Navkljub pričakovanjem, Elizabeth ne dovoli, da bi nanjo vplival denar in pomembnost ljudi okrog nje. Tako kot protagonistka romana, tudi pisateljica Jane Austen v svojem najbolj znanem delu Prevzetnost in pristranost razmišlja izven okvirjev, ki jih je ženskam določala tedanja družba. Roman je že ob izidu z ironičnim humorjem in kritiko družbe pretresel tedanjo publiko, dvesto let kasneje pa ostaja ena izmed najbolj branih klasik, ki je v slovenskem jeziku izdana že več kot petkrat.


Jaz pa priporočam:


Nina Bunjevac - Očetnjava

Založba in leto izida: Modrijan, 2015 Žanr: risoroman

Število strani: 160

Vsebina: 28. avgusta 1977 je v neki garaži v Torontu eksplodirala bomba in ubila tri moške, člane srbske teroristične skupine, ki je načrtovala bombne napade na domove simpatizerjev jugoslovanskega predsednika Tita in jugoslovanska predstavništva v več mestih v Kanadi in ZDA. Eden izmed njih je bil enainštiridesetletni jugoslovanski Kanadčan Petar Bunjevac. Njegova žena Sally je takrat že skoraj dve leti s hčerkama Saro in Nino živela v Jugoslaviji, njun prvorojenec Petey je živel z očetom v Wellandu v Kanadi. Mlajša hči Nina je bila ob Petrovi smrti stara štiri leta, očeta je komajda poznala.

Nina Bunjevac se je leta 1990, tik pred razpadom Jugoslavije, iz domovine svojih staršev vrnila v Kanado, kjer se je rodila, in sedem let pozneje na ontarijski univerzi za umetnost in oblikovanje (OCAD) diplomirala iz grafike in slikarstva. Nekaj let se je posvečala slikarstvu, kiparstvu in poučevanju, nazadnje pa svoj umetniški izraz našla v stripu. In ta jo je pripeljal k očetu. Roman v stripu Očetnjava (Fatherland) je življenjska zgodba, kakršno bi bil malokdo pripravljen priklicati iz spomina in jo deliti z drugimi. Nina Bunjevac malone dokumentarno, brez olepševanja in patosa, opisuje splet osebnih in zgodovinskih okoliščin, ki so njenega očeta pognale v emigrantstvo in ga pripeljale v vrste nacionalističnih skrajnežev, ki so po osvoboditvi ostali zvesti kralju Petru II. in četniškemu vodji Draži Mihajloviću, v skupino ekstremistov, ki ga ni več izpustila iz svojih krempljev, in nazadnje v prezgodnjo smrt. Pripoveduje o očetu teroristu in o trpljenju, ki ga je povzročil tistim, ki jih je najbolj ljubil ...

Nina Bunjevac je tako v podobi kakor besedi neizprosno natančna in neposredna, njeno Očetnjavo je mogoče zato brez zadržkov postaviti ob bok stripom, ki sta jih ustvarila Marjane Satrapi in Joe Sacco; to potrjujejo tudi številni prevodi in kanadska nagrada za najboljši strip The Doug Wright Award, ki jo je prejela maja 2015.Gillian Flynn - Temina

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2016 Žanr: psihološki triler

Število strani: 472

Vsebina: Imela je sedem let, ko se je začelo streljanje. Ko je zbežala v mrzlo noč in se skrila. Ko so ji ubili mamo in obe sestri. Ko je njeno pričanje spravilo brata za zapahe. Petindvajset let pozneje je Libby Day zagrenjena, osamljena ženska na robu preživetja. A ko se pojavijo ljudje, ki dvomijo o bratovi krivdi, se mora Libby znova soočiti s preteklostjo: kaj je v resnici videla tisto usodno noč?


Upam, da ste tudi tokrat prejeli kakšen dober bralni predlog. Spodaj prilagam še nekaj utrinkov z dogodka.

LP

Ajda


431 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page