top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi druge Kave s knjigo

V mescu juniju smo se spet dobili na srečanju Kava s knjigo, prosim! Hitra obnova za vse, ki ne veste kaj to je - na svojem Instagram profilu vsak mesec razpišem datum srečanja, na katerega se lahko prijavi kdorkoli. Bralec, avtor, založnik, ustvarjalec knjižnih vsebin... To ni blogersko srečanje, temveč srečanje ljubiteljev branja in vsak mesec določimo temo, na katero vsak udeleženec prinese nekaj knjig.


V mesecu juniju je bila tema srečanja poletno branje in kot lahko opazite v spodnjem naboru knjig, poletno branje ni nujno le neka lahkotna literatura. Prinesle smo res zanimiv nabor knjig in zagotovo bo vsakdo od vas med njimi našel kakšno idejo.


Barbara (Izposojevalka besed) priporoča:


Marko Radmilovič - Kolesar

Založba in leto izida: Beletrina, 2020

Žanr: Kriminalka

Število strani: 432

Vsebina: Roman Kolesar se delno naslanja na resnična dejstva in usodo slovenskega interniranca Janeza Godca. Avtor je pred desetletjem o njem posnel dokumentarni film, tokrat pa je na temeljih te nenavadne usode napisal še roman. Melanholičen, osamljen in vsaj delno zafrustriran srednješolski učitelj zgodovine – ki ga poznamo po priimku Kreps – se sooča tako z banalno vsakdanjostjo življenja kot z nabiranjem kilogramov okoli pasu. Obojega se nameni znebiti s kolesom. Ker kupi stanovanje na deželi v bližini prestolnice, za pomoč pri plačevanju obrokov stanovanjskega kredita honorarno vodi zgodovinski krožek v bližnjem domu za ostarele. Nekega večera po predavanju k njemu pridrsa starec in mu skoraj brez pojasnil v roko stisne ključ. Naslednje jutro je starec umorjen. Krepsa obišče kriminalistični inšpektor Petek in tako se začne najprej zapletati, kmalu pa tudi razpletati niz dogodkov, ki protagonista vodijo po sledi izjemno živo opisanih nenavadnih človeških usod, izživetih med drugo svetovno vojno. (Beletrina)Ivo Stropnik - Nazaj k živali

Založba in leto izida: Asociacija Velenika, 2008

Žanr: poezija

Število strani: 159


Matt Haig - Polnočna knjižnica

Založba in leto izida: Hiša knjig, 2022

Žanr: fantazija

Število strani: 334

Vsebina: Medtem ko se vsi sprašujemo, kakšno vse bi še lahko bilo naše življenje, si predstavljajte, da bi imeli priložnost stopiti v knjižnico in se o tem prepričati. Ali bi bilo katero od teh drugih življenj resnično boljše? V knjigi Polnočna knjižnica, očarljivem romanu Matta Haiga, se Nora Seed sooči s to odločitvijo. Ponudi se ji priložnost, da spremeni svoje življenje in zaživi neko povsem novo, sledi potem drugega poklica, ponovno stopi v zvezo z bivšim, uresniči svoje sanje in postane glaciologinja. Med sprehajanjem po polnočni knjižnici se mora zazreti vase, da se bo lahko odločila, kaj jo v življenju resnično izpolnjuje in zakaj je sploh vredno živeti. (Galarna)


Urška (Knjiga na dlani) priporoča:


Rodrigo Munoz Avia - Prodajalna sreče

Založba in leto izida: Hiša knjig, 2021

Žanr: pisemski roman

Število strani: 308

Vsebina: Carmelo Durán v življenju ne potrebuje veliko: računalnik z internetom, spletno trgovino, v kateri na veliko kupuje živila, in nekaj kibernetskih sogovornikov. A se vse spremeni z napako pri spletnem naročilu, zaradi katere naleti na Mari Carmen, ki je pri spletni trgovini zaposlena na oddelku za pomoč strankam. Prodajalna sreče je pisemski roman, napisan v obliki elektronskih sporočil, z nepozabnim glavnim junakom, donkihotsko mešanico Ignacija iz Zarote bebcev in Helene iz 84, Križišče Charing. Osebna zgodba z nepričakovanimi preobrati, ki bo zapolnila srca bralcev. (Galarna)


Alenka (Literarna lekarna) priporoča:Suzana Zagorc - Ne me silit, da ti lažem

Založba in leto izida: Primus, 2022

Žanr: leposlovje, ljubezenski roman

Število strani: 297

Vsebina: Roman je postavljen v kontekst sodobnega življenja dveh v številnih pogledih uspešnih prijateljic, obeh na pragu let, ob katerih se zaveš, da čas in energija nista neomejeni, da stvari, ki jih želiš uresničiti, ne boš mogel vedno znova prelagati nekam v prihodnost, pogosto pa se srečaš tudi s spoznanjem, da je tvoj temeljni projekt – partnerstvo – na preizkušnji. (Primus)Amelie Nothomb - Smrdokavra

Založba in leto izida: Sanje, 2022

Žanr: roman

Število strani: 130

Vsebina: Božidar je strašansko grd, če ne kar nagravžen, a nadvse zvedav in pameten dečko, Trandavilja je njegov totalni negativ: deklica nadzemske lepote, a tako zamaknjena in umaknjena v svoj svet, da jo imajo ljudje za neumno kot noč. On – ornitolog, ona – manekenka. Kaj bo storila prebujena ljubezen? Améliejino prasketajoče pero prižiga iskre bistroumne socialne satire in očarljive pravljice, ki šepeta, da je vse tisto, kar ljubimo, za nas tudi lepo in pametno. (Sanje)


Elif Shafak - Kako ostati priseben v dobi delitev

Založba in leto izida: Sanje, 2022

Žanr: esej

Število strani: 80

Vsebina: V močnem, zanosnem pozivu k zavestnemu optimizmu pisateljica in aktivistka Elif Shafak, nominiranka za Bookerjevo nagrado, navdih črpa iz lastnih spominov in se poglobi v moč zgodb, ki nas povezujejo. Ob tem razkrije, kako lahko, če prisluhnemo drug drugemu, negujemo demokracijo, empatijo in vero v prijaznejšo in svetlejšo prihodnost. (Sanje)


Barbara (Barbralka) priporoča:


Madeline Miller - Kirka

Založba in leto izida: Sanje, 2021

Žanr: zgodovinska fikcija

Število strani: 320

Vsebina: Izpod peresa Madeline Miller, avtorice mednarodne uspešnice Ahilova pesem, prihaja naslednji vrhunski roman, ki po navdihu Homerjeve Odiseje pripoveduje zgodbo o mitološki čarovnici, ki jo zavržejo njeni lastni sorodniki in zato obrne svoj notranji kompas k svetu ljudi. S panteonom nepozabnih literarnih značajev, hipnotičnim jezikom in neustavljivo privlačnostjo zgodbene linije, po lepoti primerljive z grškimi meandri, iz romana Kirka sije neustavljivo privlačna umetnost pripovedovanja zgodbe: o družinskem rivalstvu, spletkah v božanskih palačah, ljubezni in izgubi in, ne nazadnje, praznovanju neukrotljive moči ženske v svetu, ki mu vladajo moški. (Sanje)


Abbi Waxman - The Garden of small beginnings

Založba in leto izida: Berkley, 2017

Žanr: ljubezenski roman

Število strani: 368

Vsebina: Lilian Girvan je mama samohranilka že tri leta - vse odkar je njen mož umrl v promnerni nesreči. Po živčnem zlomu in nekaj poskusih samomora se končno začne spoprijemati s tem, da je vdova. Zdaj zmore svoji dve deklici peljati v šolo, priti na delo in celo gledati televizijo - kot kakšna profesionalka! Edini problem je, da jo obremenjuje to, da je povsem neobremenjena. Vsaj njena služba - ilustriranje učbenikov - ima nekaj svetlih točk. Npr. to, da mora narisati kitove genitalije. In tu je še tečaj vrtnarjenja, na katerega jo je prijavila njena šefica. Očitno to, da boš ilustriral nekaj knjig o zelenjavi, pomeni, da si boš moral tudi sam umazati roke. In valjanje po kompostu na nedeljsko jutro pač ne more biti hujše, kot valjanje po samopomilovanju. (Penguin)


Nada (Nada tu in tam) priporoča:


Marco Missiroli - Zvestoba

Založba in leto izida: Mladinska knjiga 2021

Žanr: moderni roman

Število strani: 224

Vsebina: Se lahko imamo za zveste samo zato, ker smo se uprli skušnjavi? Zvestoba je sidro, ki nam pomaga, da nas čustvene nevihte ne odnesejo s sabo, in hkrati zrcalo, v katerem se lomijo obrisi naših vrednot. Ko zgodba prehaja med značajsko različnimi junaki, ki jih v medsebojna razmerja povezujeta temeljni vprašanji skušnjave in zvestobe, razkriva mavrice njihovega čustvovanja in čutenja. Missirolijeva pisava je vseobsegajoča, pa hkrati globoka in prevzemajoča. Z zgovornimi premolki in zadržanimi izpovedmi mojstrsko izriše čustveni zemljevid milanske metropole. Vendar v Zvestobi ne gre za svet nekje tam zunaj: v njej boste našli predvsem zgodbo o sebi in svojih bližnjih. (Emka)Gail Honeyman - Eeleanor Oliphant is completly fine/ Eleanor Oliphant je povsem v redu

Založba in leto izida: v prevodu Učila, 2017

Žanr: ljubezenski roman, psihološko leposlovje

Število strani: 352

Vsebina: Eleanor Oliphant živi preprosto življenje. Na delo vsak dan hodi v enakih oblekah, vsak dan obeduje enako kosilo in vsakokrat kupi enaki steklenici vodke, ki ju spije vsak konec tedna. Prepričana je, da ji v skrbno načrtovanem življenju ničesar ne manjka in da je povsem v redu. Ko pa spozna Raymonda, nerodnega in prijaznega računalniškega strokovnjaka, se vse spremeni.

Skupaj rešita Sammyja, starejšega gospoda, ki je padel na pločniku, spoprijateljijo se in nato drug drugega rešujejo pred vsem trem dobro poznano osamljenostjo. Eleanor bo velikosrčnost sočloveka pomagala pozdraviti ranjeno srce in spoznala bo, da v resničnem svetu lahko preživi le tako, da svoje življenje odpre prijateljstvu – in da je v njem vedno tudi prostor za ljubezen … (Felix)Muriel Barbery - En sam cvet

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2022

Žanr: moderni roman

Število strani: 160

Vsebina: Francoska pisateljica Muriel Barbery, avtorica mednarodne uspešnice Eleganca ježa, se v svojem petem romanu En sam cvet vrača na Japonsko, kamor pripotuje mlada botaničarka Rose. V Kjotu je živel njen oče, bogat trgovec z umetninami, ki ga ni nikoli spoznala, a ji je kljub temu zapustil vse premoženje. Nesamozavestna Rose je dopolnila štirideset let in živi precej pusto življenje. Pred petimi leti je v skrivnostnih okoliščinah izgubila mamo. Ko ji umre oče, je nenadoma sirota, njeno življenje pa se prevrne na glavo. (Emka)


Tina (Tincam78) priporoča:


Esad Babačič - Včasih

Založba in leto izida: LUD Literatura, 2021

Žanr: poezija

Število strani: 91

Vsebina: Zbirka pesmi Včasih je kot raztrgana biserna ogrlica, ki se jo pobira povsod in od vsepovsod. Vsaka pesem, ki bi lahko bila epigram, modrost, ali celo haiku, je biser, ki poskuša zdržati neznosno obrabljenost sveta literature kot tudi literature sveta. Nobenega dvoma ni, da gre pri teh pesmih za poezijo, ki seka v naše najgloblje strahove in jih na nek način celo celi. Sploh je pri Babačićevi poeziji vse bolj opaziti dvojnost in jasno intenco, da bi se pesnik razgrajeval že znotraj besedila, se na nek način ograjeval od usodnosti pisateljskega poslanstva, ki nima več svojega zgodovinskega in teoretskega konteksta; poezija je popolnoma ogolela in prepuščena bralskemu instinktu, ki ni omejen na natančnost in stopnjo zahtevnosti. Združevati nepretencioznost želje in pretencioznost slik na tako majhnem prostoru, s tako skromnimi sredstvi ubesedovanja, je junaško in pogosto skrajno tvegano dejanje, zato se zdi domala vsaka od teh pesmi biserna ogrlica, ki jo bodo lahko nosili tudi tisti, ki se jim zdi, da so svojo ogrlico že davno izgubili. (LUD LIteratura)Nataša Strlič, Damijan Stepančič - Osamosvojitev

Založba in leto izida: Miš, 2020

Žanr: zgodovinsko

Število strani: 56

Vsebina: Velika ilustrirana knjiga OSAMOSVOJITEV, ki jo je založba Miš v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije izdala ob bližajoči se 30-letnici države Slovenije, bralca prijetno, nevsiljivo a hkrati strokovno ter z vrhunskimi ilustracijami popelje skozi razgibano zgodbo nastajanja države Slovenije.

Z besedilom kustosinje Muzeja novejše zgodovine Slovenije Nataše Strlič, tudi avtorice muzejske predstavitve obravnavanega obdobja in z ilustracijami večkrat nagrajenega ilustratorja Damijana Stepančiča, ki so mu nedvomno blizu likovne upodobitve različnih zgodovinskih tem, se bralec/bralka sprehodi po dogajanju v slovenskem prostoru med letoma 1980 in 1992. Knjiga ponuja kronološki, objektiven, privlačen, berljiv in gledljiv preplet prelomnih dogodkov in procesov ter zanimivosti iz vsakdanjega življenja v dobrem desetletju pred razpadom Jugoslavije.

Ilustracije Damijana Stepančiča so nastajale s pomočjo originalnega gradiva, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije in vztrajnega brskanja po vizualnih informacijah tega obdobja. Skupaj z uvodnimi teksti v poglavja in kratkimi opisi posameznih dogodkov in oseb ilustrirana knjiga OSAMOSVOJITEV vabi k skupnemu gledanju in branju več generacij in hkrati spodbuja k nadaljnjemu raziskovanju. (Miš)Agata Tomažič - Česar ne moreš povedati frizerki

Založba in leto izida: Goga, 2015

Žanr: kratke zgodbe

Število strani: 205

Vsebina: Česar ne moreš povedati frizerki je kratkoprozni prvenec Agate Tomažič, ki jo bralci poznajo predvsem po novinarskem delu za časopisno hišo Delo. Junaki njenih zgodb so vsaj na prvi pogled docela povprečni ljudje, ki se jim v življenju ne dogaja nič posebnega, dokler … se samozadovoljni japi ne začne spreminjati v žabo; se štiridesetletni mamin sinko, ki si prizadeva izračunati najvišje praštevilo, ne zagleda v mlado sodelavko; vdova ne najde že pozabljenega mobitela, ki je pripadal njenemu v nesreči preminulemu soprogu. (Goga)Alexander McCall Smith - Oddelek za občutljive zločine

Založba in leto izida: Didakta, 2021

Žanr: detektivski roman, scandi blanc

Število strani: 232

Vsebina: Detektiv Ulf Varg, zaposlen na malmöjskem Oddelku za občutljive zločine, kjer obravnavajo najbolj nenavadne primere na Švedskem, se v prvem delu humorne detektivske serije skupaj s svojimi sodelavci sooči kar s tremi občutljivimi primeri, ki vključujejo vse od vboda na nenavadnem mestu pa do srhljivega nočnega dogajanja v obmorskem letovišču. Čeravno se ti »okrutni« primeri dogajajo na Švedskem in ima detektiv Varg kot tipičen severnjaški detektiv seveda svoje hibe, pa McCall Smith v Oddelku za občutljive zločine ne sledi Larssonovi krvavi tradiciji skandinavskega noirja. Pravzaprav ravno nasprotno, tako rekoč postavljeno na glavo. V rokah potemtakem držite sploh prvo knjigo novega žanra, t. i. skandinavskega blanca - žanra, začinjenega s ščepcem britanskega humorja in zapakiranega v hudomušno, lahkotno in toplosrčno eskapistično branje, v katerem pa ne manjka niti avtorjevih pronicljivih opazk o tegobah in radostih našega danzadnevnega življenja. Drugače rečeno, udobno se namestite in odkrijte prisrčnost skandi blanca! (Didakta)


Maja (Majolka za knjigo) priporoča:Leigh Bardugo - Vranja šesterica

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2019

Žanr: fantazijski roman

Število strani: 472

Vsebina: Junaki romana Vranja šesterica so kriminalci, med katerimi se ob nalogi, na katero se odpravijo, spletejo trdna prijateljstva. Griševsko vesolje se zdi kot Srednji vek, v katerem prevladuje temačno vzdušje, njegova svetla točka pa so močne vezi, ki spletajo med junaki. Vsi so stari okoli osemnajst let in vsak od njih ima svojo magično sposobnost. Griševsko vesolje je domišljijski svet, ki je zanimiv sam na sebi, zelo vznemirljiva pa je tudi njegova vzporednica z resničnim svetom. (Emka)


Sanja (Sanja Lovrečič) priporoča:Alice Sebold - V mojih nebesih

Založba in leto izida: Vale Novak, 2003

Žanr: psihološki roman

Število strani: 341

Vsebina: Roman V mojih nebesih (2002) je delo avtorice Alice Sebold. Kmalu po izidu je postal uspešnica, tudi zaradi nenavadnosti in nekonvencionalnosti pripovednega stila. Zgodba govori o družini, ki jo je prizadel grozljiv umor najstniške hčere. Avtorica je to izjemno težko situacijo spretno uporabila in dosegla čudovito razmerje med udobno fantazijo ter kruto realnostjo. Stil pisanja zadosti vsem pričakovanjem. Vsebuje primesi različnih žanrov. Ima skrivnosti, kot jih pričakujemo v dobri kriminalki, je triler, čeravno abstrakten in poetičen. Ima vse, kar potrebuje zgodba o duhovih. Dodano je celo posmrtno življenje. Avtoričina razlaga nebes je osvežujoče in praktične oblike. Glavna protagonistka je Susie, štirinajstletno dekle. Iz varnega okrilja svojih nebes opisuje, kako je doživela posilstvo in umor. Kako se je to zgodilo, ve le ona in bralec, toda ne njena družina. Bralec tako s Susie zaskrbljeno bdi nad njeno užaloščeno in strto družino ter opazuje, kako se vsi člani družine, vsak na svoj način, spopadajo z bolečino in obupano željo najti morilca in ga kaznovati. Kljub čudovitemu raju, v katerem se je znašla, Susie nikakor ni pripravljena zapustiti svojega tuzemskega življenja. Še naprej opazuje svojo družino in prijatelje, spremlja, kako se vsak na svoj način spoprijemajo z njenim umorom in kako jim življenje teče naprej. (Dobre knjige)


Jaz (Ajda naklada) pa priporočam:Jure Godler - Casino Banale in Vohun, ki me je okužil

Založba in leto izida: Primus, 2020, 2021

Žanr: satirična kriminalka

Število strani: 348, 304

Vsebina: Satirična kriminalka opisuje dan v življenju dveh agentov, Spencerja S. Spencerja, strokovnjaka za kibernetsko varnost, ki je bil poslan s strani britanske MI6, da slovenski obveščevalno varnostni agenciji pomaga pri vdorih v računalniške sisteme, ki jim niso kos, in Filipa Novaka, njegovega slovenskega partnerja, s katerim preživljata preveč časa v gostilnah in neizživetih Bondovskih fantazijah. Spencer pri svojem delu naključno odkrije, da znani slovenski podjetniški mogotec prodaja svoj imperij, kar bi znalo državo pahniti v kremplje balkanskega organiziranega kriminala, istočasno pa ugrabijo predsednika republike, ki bi prodajo lahko preprečil. Neljubi spodrsljaj ju kmalu stane službe, Spencerja celo deportacije nazaj v London. Njuna poslovilna večerja v Portorožu se prevesi v živalsko pijančevanje, ki se konča v priporu s popolno amnezijo. Spencerju uspe pobegniti in na lastno pest se odpravi za podjetnikom Jakobom Hauserjem, za katerega je prepričan, da stoji za predsednikovo ugrabitvijo. Pobeg z letališča, smrtonosno srečanje z žensko, mojstrico manipulacij z identitetami, in konfrontacija z agentom, ki ne bo odnehal, dokler Spencerja ne pripelje pred roko zakona, so le malenkosti v cvetoberu grozljivosti, ki sestavljajo najhujši dan njegovega življenja.Eno leto po dogodkih v Casino banale ...

Serija uničujočih terorističnih napadov pretrese svet ...

Spencer in Novak sta na sledi nove grožnje človeštvu ...

Bo to njuna zadnja misija?

Pot pretkanih mednarodnih intrig, nasilne akcije in kot bojler vroče spolnosti vas popelje od Slovenije, Avstrije, Velike Britanije do italijanskega otoka Capri, kjer pride do klimaksa ...

Si lahko privoščite zamuditi ta žlahten spektakel? (Primus)Jakob J. Kenda - Transverzala

Založba in leto izida: ISPO, 2020

Žanr: potopisni roman

Število strani: 263

Vsebina: Potopisni roman Transverzala je svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice Apalaška pot. Jakob J. Kenda tokrat s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah. (Bukla)
Samo Rugelj - Triglavske poti

Založba in leto izida: UMCO, 2018

Žanr: potopisni roman

Število strani: 285

Vsebina: Samo Rugelj, urednik, založnik in publicist, (so) avtor mnogih knjig, med drugim tudi Delaj, teci, živi in Ultrablues, se v svoji novi knjigi Triglavske poti odpravi na dolgo časa odlagano pustolovščino: s prijateljico iz mladosti se namenita v sproščenem, zložnem in vztrajnem pohodnem tempu v dobrem dnevu priti iz Ljubljane na vrh Triglava. Pot ju vodi čez griče in doline, čez hribe in soteske, obenem pa je to potepanje, mešanica potopisa, eseja in osebnih spominov, za avtorja tudi odlično izhodišče za razmislek o blagodejnosti hoje kot najbolj naravnem človekovem gibanju in njegovih dosedanjih vzponih na najvišji slovenski vrh, ki je v marsičem zaznamoval njegovo življenje. Knjiga Triglavske poti je svojevrstna oda naravi in prijateljstvu, ki vas popelje v osrčje slovenskih gora in življenja z njimi! (Bukla)
Lara Paukovič - Poletje v gostilni

Založba in leto izida: Beletrina, 2017

Žanr: roman

Število strani: 195

Vsebina: Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki – , nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane. Tam se znajde v središču vsega, kar jo na tem svetu moti: od narobe izpisanih imen vin na meniju do mehkih ć-jev in trdih l-jev v govoru zaposlenih, še najbolj pa dejstva, da se je, intelektualka z arzenalom latinskih rekov na jeziku, znašla v situaciji, kjer takšni atributi ne zaležejo prav dosti. Da je mera polna, si mora priznati, da se je, vsem svojim načelom navkljub, zagledala v enega od natakarjev. Poletje v gostilni je roman o odraščanju, o izkušnjah, ki zamajejo naše predstave o svetu, o trenutkih spoznanja, da z razdalje sodimo stvari precej drugače kot od blizu. Ali kot Nastja ugotovi sama: Vse skupaj je navadno sranje. Kup stereotipov, okoli katerih je lahko biti pameten, dokler se sam ne ujameš v njihove zanke. (Bukla) Moja recenzija: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-poletje-v-gostilni
Delia Owens - Tam, kjer pojejo raki

Založba in leto izida: Učila, 2019

Žanr: moderni roman, kriminalka

Število strani: 380

Vsebina: Ko proti koncu leta 1969 najdejo truplo Chasa Andrewsa, meščani za njegovo smrt osumijo prav njo, Kyo Clark. Toda Kya ni, kar o njej govorijo. Občutljivo in inteligentno dekle je leta preživelo samo v močvirju, ki mu pravi dom. Njeni edini prijatelji so bili galebi, učiteljica pa narava. Potem pa je prišel čas, ko je zahrepenela po človeškem dotiku in po tem, da bi jo imel kdo rad. Ko dva mladeniča iz mesta pritegne njena divja lepota, se Kya odpre novemu življenju – dokler se ne zgodi nepredstavljivo.

Poetični roman o hrepenenju po dotiku in človeški bližini je prelepa oda naravi, pretresljiva kronika odraščanja in presenetljiva zgodba o morebitnem umoru. Delia Owens nas opominja, da nas vse življenje spremlja in oblikuje naše otroštvo in da vsi skrivamo lepe in nasilne skrivnosti, ki jih zna narava tako dobro hraniti. (Felix)


Prepričana sem, da ste na zgornjem seznamu dobili kar nekaj idejo za poletno branje. Spodaj pa tokrat prilagam še nekaj utrinkov s srečanja.
LP Ajda

777 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page