top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi pete kave s knjigo - Slovenski avtorji

V soboto, 11. februarja 2023 smo se prvič v tem koledarskem letu dobile na Kavi s knjigo. To so druženja bralk, ki se ob dobri kavi pogovarjajo o knjigah. To ni knjižni klub, saj nikoli ne določimo klubskega branja, določimo pa temo, na katero vsaka od bralk prinese nekaj knjižnih predlogov in jih predstavi ostalim bralkam. Ker smo si različne po starosti, po žanru, ki ga rade beremo, tudi po številu prebranih knjig, vedno nastane lep seznam predlogov.

Tema tega srečanja so bili v duhu slovenskega kulturnega praznika slovenski avtorji in znova smo dokazale, da lahko med njimi najdemo za vsak okus nekaj. Edino manjkala nam je kakšna od bralk romanc, da bi imele kakšen tak predlog več.


Alenka (Literarna lekarna) priporoča


Tina Vrščaj - Na klancu

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2022

Žanr: Moderni roman, ljubezenski roman

Število strani: 256

Vsebina: Roman Na Klancu, nagrajen z nagrado modra ptica 2022, je družinski in ljubezenski roman, ki se z dogajanjem trdno umešča v našo sedanjost, morda že tudi bližnjo prihodnost. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu in počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote ne ujemajo povsem … On je edini hranilec družine in zato odsoten pogosteje, kot si želijo. On je navdušen nad tehnologijo, od katere živi, njej se zdi nujno paziti na okolje, v katerem živijo. Hiša na hribu ni idealno bivališče, a omogoča vsaj prostor za skupno bivanje – potem pa se stvari še bolj zapletejo. Iz hiše se bo treba izseliti in pod pritiski pokajo človeške vezi. Tenkočuten preplet intimne in družbene teme V partnerski odnos se priplazi odtujenost, ki jo še krepi razhajanje glede vzgoje in odnosa do okolja. (Vir: MK)


Anja Mugerli - Pričakovanja

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2023

Žanr: Moderni roman

Število strani: 300

Vsebina: V drugem romanu Anje Mugerli spremljamo zgodbo Jane in Primoža, ki si želita otroka, na to, da je že skrajni čas za naraščaj, ju ves čas opominja tudi okolica. Njuno pričakovanje se že kmalu izkaže za nič kaj veselo, temveč zelo mučno in boleče. (Vir: MK)
Tanja Špas - Nedaleč stran

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2023

Žanr: Kratke zgodbe, ZF

Število strani: 168

Vsebina: Prvenec Tanje Špes sestavljajo kratke zgodbe z elementi znanstvene fantastike, antiutopije, kriminalke in grozljivke, a s temelji trdno v psihološkem realizmu. Kratkoprozna zbirka, ki ne napoveduje le prihodnosti, ampak tudi nov in samosvoj literarni glas. (Vir: MK)


Katarina (Kat in mala pošast) priporoča:


Anja Štefan - Bobek in barčica

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2005

Žanr: Slikanica

Število strani: 25

Vsebina: Bobek si želi čez jezero, s čisto pravim čolnom bo odšel na pot in ne manjka mu niti zagnanosti niti poguma. Kdo se mu bo pri tem pridružil? In ali bo vse teklo gladko? Pravljica Bobek in barčica (MKZ, 2005) je ena od tistih Anjinih pravljic, ki so jo za svojo vzeli otroci in tudi njihovi odrasli.


Slavko Pregl - Lutke iz sedmega nadstropja

Založba in leto izida: KUD Sodobnost, 2009

Žanr: Slikanica

Število strani: 96

Vsebina: Ko otroke vztrajno deževje za več dni zadrži med stenami stolpnice in so naveličani že vseh igric, je čas za resno preganjanje dolgčasa. Še dobro, da v stolpnici živi gospod Glavica, ki otrokom predlaga, naj pripravijo lutkovno igro in zanjo izdelajo lutke. Otroci tako začnejo izdelovati domišljijske junake ter pripravijo predstavo, ki doživi neverjeten uspeh.


Jakob Konda - Skrivnost srži

Založba in leto izida: Primus, 2021

Žanr: Fantazija

Število strani: 256

Vsebina: V Sončni deželi brbota od napetosti. Mogočna vojska je pred nedavnim prečkala njene meje, dolgoletni knez pa se je izkazal za strahopetca, saj je oblast brez vsakega boja predal v roke zavojevalcem – trem skrivnostnim možem, ki jim pravijo Rdeči čarodeji.

Ganej, vojščak nekdanje Knežje vojske, začenja slutiti, da imajo njegovi novi vladarji za bregom nekaj nepojmljivo zloveščega. Ko se njegovi sumi izkažejo za upravičene, je pahnjen v svet spletk in maščevanja, ki ga popelje na dolgo pot, prežeto s starimi pravljicami, pozabljenimi legendami in neverjetnimi bitji ter tesno prepleteno s samo usodo celotnega obstoja.


Julia (Nora na knjige) priporoča:


Irena Svetek - Rdeča kapica

Založba in leto izida: Beletrina, 2021

Žanr: kriminalka, psihološki triler

Število strani: 344

Vsebina: Pisateljica in uveljavljena scenaristka televizijskih serij Irena Svetek se je tokrat podala v razburkane vode enega najbolj popularnih žanrov – kriminalke. Njen roman Rdeča kapica je namreč prvi v seriji psiholoških kriminalk, v katerih bomo spremljali bizarne in krute umore, ki jih razrešuje državni tožilec Mio Aurelli, možakar, zasvojen z igrami na srečo, ki še vedno preboleva bolečo ločitev od svoje duše dvojčice. Poleg njega spoznamo še ostale like, ki bodo krojili serijo, na primer preiskovalnega sodnika Matjaža Sinčiča, vodjo oddelka za krvne in seksualne delikte kriminalističnega urada Aleša Vidmarja, patologa Patrika Valbureto, Aurellijevo tajnico Marjeto Kuzmič in njegovo nekdanjo ženo Violo. Pisana paleta udeležencev v preiskavi napoveduje razgibano in energično kriminalno serijo, ki za svoj prvi primer vzame umor mladoletnice. Trinajstletno Majo Ogrin najdejo brutalno umorjeno v parku Kodeljevo, oblečeno le v rdeče bombažno ogrinjalo s kapuco, kar takoj sproži primerjavo z Rdečo kapico. Njena smrt povzroči zaporedje dogodkov, ki razkrijejo mnogo nepredstavljivih dejstev in skrivnosti, osumljenci pa se kar vrstijo. Napeta zgodba je sestavljena razdrobljeno, njeni delčki pa se začnejo počasi sestavljati in tvoriti širšo sliko o grozljivem dogodku. Kot pojasnjuje avtorica Irena Svetek, »roman Rdeča kapica razkriva temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok«. Šokantna zgodba, ki pretrese in prevzame, je napisana spretno, filmsko, do konca je izkoriščen tudi ljubljanski milje, ki se razširi še na majhno mesto na jugu Srbije, kjer se je pred mnogimi leti zgodil še en, na videz nepovezan umor. Avtorica meša preteklost in sedanjost, pri tem pa ustvarja zapomnljive like, ki jim zlahka sledimo. Prava žanrska poslastica!


Goran Vojnović - Jugoslavija, moja dežela

Založba in leto izida: Beletrina, 2013

Žanr: moderni roman

Število strani: 281

Vsebina: Ko Vladan Borojević v Google vtipka ime svojega domnevno v vojni padlega očeta Nedeljka, nekdanjega oficirja Jugoslovanske ljudske armade, nepričakovano razkrije temno družinsko skrivnost, ki ga vrne nazaj v leto 1991, ko je prvič v življenju slišal besedo »prekomanda« in se je nenadoma končalo njegovo idilično otroštvo. Sedemnajst let pozneje bo Vladana boleče razkritje pognalo na pot po Balkanu, da bi na njej našel pobeglega očeta, ob tem pa ugotovil, kako je razpadla njegova družina in zakaj je razpadel svet, v katerem je ta nekoč živela. Zgodba družine Borojević niza in sopostavlja podobe Balkana nekoč in danes, predvsem pa govori o tragičnih usodah ljudi, ki jim ni uspelo pobegniti pred vojno, četudi so se izognili njenim bombam.


Tone Pavček - Eh, ti srce moje ljubljeno; izbrane pesmi

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2014

Žanr: poezija

Število strani: 401

Vsebina: Pavčkovo Eh, srce ti moje ljubljeno bogato dopolnjujejo še neobjavljene pesmi, pesnikova izpoved o sebi, spremna beseda Matjaža Kmecla in bibliografija, ki jo je sestavil Matjaž Hočevar.


Tanja (Blebetanja) priporoča:


Desa Muck - Kremplin

Založba in leto izida: Mohorjeva založba, 1996

Žanr: romantična grozljivka

Število strani: 122

Vsebina: Krempin je književni lik, ki je v zgodbi opisan kot izganjalec duhov z bogatimi izkušnjami, diplomirani odstranjevalec zlih sil in doktor čarovniških znanosti. Rojen je bil konec 17. stoletja in skozi zgodbo predstavi svoje življenje vse do današnjih dni. Opisuje svoja prva srečanja s čarovništvom in svoje raznovrstne izkušnje na tem področju. Je hitro vzkipljiv in brez zadržkov kaže svoja čustva, je radoveden, iznajdljiv, ravna premišljeno, s starostjo pa je pridobil tudi modrost. Ena izmed njegovih izpovedi bralcu odkrije skrivnost, kaj mu daje nesmrtnost.


Janja Vidmar - Vrtiljak čudežev

Založba in leto izida: Zveza kulturnih društev, 1990

Žanr: mladinski roman

Število strani: 123

Vsebina: Nepoučna in zatežena pripoved za vse, ki med branjem zaspijo že na drugi strani.


Lea (lea.jaklic) priporoča


Vasja Jager, Peter Čeferin - Sodni dnevi

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2019

Žanr: Kriminalni roman

Število strani: 232

Vsebina: Napeta kriminalka, ki sta jo napisala odvetnik Peter Čeferin in preiskovalni novinar Vasja Jager V Črni gori najdejo truplo premožnega Slovenca Napeta kriminalka Sodni dnevi se začne v črnogorski Budvi, kjer najdejo razpadajoče truplo premožnega Slovenca Karla Marona. Vse okoliščine in dokazi kažejo na vpletenost mladega Tomija Klajna. Ta edinega zaveznika najde v kljubovalnem odvetniku Edvardu Meliku, ki se po ženini smrti zažene v primer, kot da v njem išče lastno odrešitev.


Andreja (Bralna mravljica) priporoča:


Mojca Rudolf - Solze, ki jih ni

Založba in leto izida: Samozaložba, 2022

Žanr: psihološki triler

Število strani: 264

Vsebina: Kasneje je razmišljala, da so bile to morda slutnje. Slutnje o tem, kar se je nekaj ur kasneje zgodilo. O tem, kako globoko iz preteklosti so se izvili vsi vzgibi, ki so pripeljali do tega dne. Do dogodka, ki je vse, kar se je nekoč zgodilo, prebudilo na dan s tako silovitostjo, kot je bila strahovita nevihta to noč. A Ann še ne sluti tega, kar se bo vsak čas zgodilo. Tri ženske. Tri usode. Tri nenavadne smrti. Ena skrivnost. Temačna skrivnost Irske.


Sanja (sanja.travelgirl) priporoča:


Irena Štaudohar - Fižolozofija

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2022

Žanr: zbirka kolumn

Število strani: 224

Vsebina: Avtoričine osebne zgodbe in meditacije se vijejo kot vitica okoli navdihujočih misli velikih filozofov, umetnikov in umetnic, na primer Voltaira, Orwella ali Virginie Woolf, ki so gojili svoje rastline s takšno strastjo, kot so ustvarjali ali negovali svoje misli. Avtorica s prepoznavnim slogom izvrstne opazovalke skozi besedilo očarljivo prepleta strast do vrtnarjenja s strastjo pripovedovanja. Zakaj vrtnarjenje ni hobi, ampak strast? »Virginia Woolf je dejala, da kadar puli plevel na vrtu, ve, kaj je sreča, George Orwell je povedal, da je poleg pisanja vrt najpomembnejša stvar v njegovem življenju, še zlasti zelenjavni vrt, Jane Austen je premišljevala obratno, najprej je bil vrt in šele potem pisanje, za pesnico Emily Dickinson je bil vrt njen »drugi jezik«. Anton Pavlovič Čehov je dal na svojo zelenico pred hišo na Jalti posaditi samo rastline, ki so imele bele cvetove. /…/« /iz uvoda/ In tudi koristni in preizkušeni nasveti V knjigi je prostora tudi za pristne izkušnje in znan ...


Bogdan Novak - Pasja grofica

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2006

Žanr: Zgodovinski roman

Število strani: 380

Vsebina: Roman govori o Idrijčanki, Evi Emiliji, Ceciliji Kravs, ki je bila po očetu Nemka, po materi pa Slovenka. Že od malega je sanjala, da bo postala najboljša prijateljica Napoleona. Zaradi revščine jo mati da v rejo na Dunaj. Na plesu v Schonbrunu spozna Napoleona. Da je revni deklici uspelo priti v družbo tako visokega človeka, govori o njeni drznosti in upornosti. Na sprejemu je bila oblečena v nenavadno obleko, v črnino in mu ob rokovanju mirno izreče, da je to dan žalovanja za njeno domovino in zanjo osebno tudi, ker je zasegel njeno deželo. Uspelo ji je vzbuditi pozornost in .....osvojila ga je.


Miša (Letters from Jeddah) priporoča:


Mila Kačič - Med tisočimi bi te spoznala

Založba in leto izida: Sanje, 2010

Žanr: poezija

Število strani: 64

Vsebina: Darilna knjiga izbora 50 pesmi slovenske pesnice Mile Kačič v počastitev 100. obletnice pesničinega rojstva.Nina (Gospodična knjiga) priporoča:


Dijana Matković - Zakaj ne pišem

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 2022

Žanr: Moderni roman

Število strani: 256

Vsebina: Nimam kam iti in se nimam kam vrniti. Kam naj bi šla? V stanovanje, ki ga že lep čas ne morem plačevati? Še en krog skozi mesto, s katerim sva si že davno vse povedala? Od tu naprej ni ničesar. »[N]e poznam ženske, ne glede na razred, ki mu pripada, ki ne bi dvomila o svojem pisanju, o svoji pravici izrekati svoje misli, svoja čustva, svoja dognanja,« ugotavlja Dijana Matković, pisateljica, publicistka, urednica in prevajalka, v svojem avtorefleksivnem eseju Zakaj (ne) pišem. Tako v eni povedi odpre številna vprašanja in teme, ki jo kot ustvarjalko nagovarjajo: (druž-bena) vloga literature in pisateljice danes, moč in nemoč pisanja, razred in spol ... Kot rojena pripovedovalka jih povezuje v krovne teme skupnosti oziroma družbe in (kulturne) politike danes, kot ena najbolj profiliranih esejistk našega časa pa v pisanju vedno izhaja iz refleksije lastne pozicije. Svoja besedila gradi iz avtobiografskih drobcev svojega vsakdanjika, v ne-prestanem dialogu z drugimi pisatelji in besedili ...


Tina (Tincam78) priporoča:


Lora Klinc - Kilometer nič

Založba in leto izida: Ariom Leone, 2021

Žanr: Neleposlovno

Število strani: 248

Vsebina: Lorin knjižni prvenec Kilometer nič, ki je posvečen vsem zvestim slovenskim navijačem, je začel nastajati na lanski dirki po Španiji, na kateri je skupaj z domačimi, prijatelji in takrat dvomesečnim sinom Levom spremljala dirko v živo od devete etape do konca. Svoje pripetljaje in doživetja je strnila v zapiske, katere je kasneje tudi preko objektivnih poročil o dirki, razširila z nekaj teorije o cestnem kolesarstvu z namenom, da bi ljudem približala kolesarski svet in njegovo ozadje.


Ivana Djilas - A si lahko vsaj enkrat tiho?

Založba in leto izida: Goga, 2022

Žanr: avtobiografija

Število strani: 248

Vsebina: A si lahko vsaj enkrat tiho je svojevrstna avtobiografija Ivane Djilas, v kateri se prepletajo esejistične zgodbe in družinske fotografije, kot jih je v objektiv ujelo rahločutno oko Petra Uhana. Obenem pa je to življenjepis sveta, v katerem živimo, saj pisateljica resnične zgodbe, kot jih zna izpisati samo življenje, izkoristi za razmislek o najrazličnejših družbenih fenomenih. Ob dramaturško izbrušenem, s humorjem podloženem pisanju imamo občutek, kot bi s pisateljico na kavču v dnevni sobi debatirali o ženskah, emigrantih, državljanstvu, politiki, gledališču, starševstvu, otrocih, predsodkih, epidemiji, feminizmu, solzivcu, zlorabah, optimizmu, neuspehu in predvsem o pogumu. O tem, da ne smemo biti tiho in da je »nekatere stvari preprosto treba narediti, ker je tako prav. In ker jih nihče ne bo naredil namesto nas.«


Mojca (kadivecmojca) priporoča:


Evald Flisar - Čarovnikov vajenec

Založba in leto izida: KUD Sodobnost International, 2019 (11. izdaja)

Žanr: Roman

Število strani: 355

Vsebina: Roman je napisan romaneskno avtobiografsko, vsa dogajanja so podajana, kakor jih je avtor, torej sam Evald Flisar, menda resnično doživel. Torej bi moral roman spadati med avtobiografije, vendar se slednje berejo precej bolj suho, tako da ga mednje ne moremo zares uvrstiti. Avtor, torej junak zgodbe, se poda v Indijo iskat svoj pravi jaz, ki ga upa najti izza megle svojega ega. Išče učitelja, a učitelj ga najde: Jogananda, modrec, ki ga odlikujeta neposrednost in nesramnost, vendar se skozi oboje, v povzročenih posledicah grobosti, sveti tudi svojevrstno usmiljenje. Avtor z njim in brez njega potuje po himalajskih gorah, pristane tudi v tantričnem samostanu, skozi padce in trpljenje na koncu končno pride do nekega konsenza, ki vsaj približno pomiri negotovost njegovega razuma. Roman je nekakšna vizionarska predhodnica new agea v Sloveniji, vendar ne kot utiralka poti, saj z vsebinsko ostroumnostjo že vnaprej razgali ezoterične puhlosti, ki danes, trideset let kasneje, preplavljajo trg. Samo branje je ves čas zelo berljivo in napeto, seveda za tiste, ki jih poleg zunanjih pustolovščin zanimajo tudi notranje, iskanje samega sebe v zmedi psihičnih usedlin, katerim smo ljudje skozi socializacijo vsi podvrženi.


Suzana Zagorc - Ne me silit, da ti lažem

Založba in leto izida: Primus, 2022

Žanr: roman

Število strani: 297

Vsebina: Roman je postavljen v kontekst sodobnega življenja dveh v številnih pogledih uspešnih prijateljic, obeh na pragu let, ob katerih se zaveš, da čas in energija nista neomejeni, da stvari, ki jih želiš uresničiti, ne boš mogel vedno znova prelagati nekam v prihodnost, pogosto pa se srečaš tudi s spoznanjem, da je tvoj temeljni projekt – partnerstvo – na preizkušnji.


Barbara (Izposojevalka besed) priporoča:


Drago Jančar - To noč sem jo videl

Založba in leto izida: Beletrina, 2021, Modrijan, 2010

Žanr: zgodovinski roman

Število strani: 180

Vsebina: To je roman o nekaj letih življenja in skrivnostnem izginotju Veronike Zarnik, mlade ženske iz ljubljanske meščanske družbe, ki jo je vase potegnil vrtinec nemirne zgodovine. Pet oseb pripoveduje o njej, pa vsaka od njih tudi o sebi in razburkanem slovenskem času pred drugo svetovno vojno in med njo. O času, ki je kot moloh goltal ne samo tako ali drugače prepričane udeležence zgodovinskih dogodkov, ampak tudi ljudi, ki so živeli na robu burnega dogajanja, ki ga niso niti dobro razumeli – hoteli so samo živeti. Toda »samo« živeti je bila iluzija, bil je čas, ko se tudi v na videz varnem in idiličnem zavetju neke graščine na Gorenjskem ni bilo mogoče izogniti drvečemu vlaku nasilja. O Veroniki pripoveduje njen nekdanji ljubimec, oficir jugoslovanske kraljeve vojske, ki se je leta petinštirideset znašel v ujetniškem taborišču v Palmanovi; zgodbo nadaljuje njena mati, ki isto leto čaka na vrnitev hčere v ljubljanskem predmestnem stanovanju, potopljena v spomine in blodna od negotovega upanja; o njej govorita zdravnik nemške okupacijske vojske in družinska gospodinja; nazadnje nekdanji partizan, ki je iz nejasnega osebnega nagiba, polnega nesporazumov, sprožil vlak, ki je zdrvel čez nočno pokrajino in njene ljudi.


Anja Golob - V roki, Vesa v vzgibi, Didaskalije k dihanju

Založba in leto izida: Samozaložba, 2018

Žanr: poezija

Število strani: 158

Vsebina: Tri pesniške zbirke v eni knjigi.Manca (Zgodovinske knjige) priporoča:


Anton Ingolič - Tajno društvo PGC

Založba in leto izida: 1958

Žanr: mladinski roman

Število strani: 158

Vsebina: Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok.


Zoran Smiljanić, Marijan Pušavec - Meksikajnarji

Založba in leto izida: Buch, 2022

Žanr: strip

Število strani: 360

Vsebina: Grandiozno zastavljen »roman v slikah« o premalo znani epizodi narodne zgodovine … Filigramsko dodelan scenarij, živa in sugestivna risba, dosledna dokumentiranost zgodovinskega obdobja, emotivna moč likov, epska širina in smisel za detajle, jedri dialogi, brezhibna montaža in nenazadnje relevantna tema odlikujejo ta lep, ambiciozen strip, ki bi moral nekoč soditi v korpus nepogrešljivih del nacionalne kulture.


Sanja (Sanja.lovrecic) priporoča:


Jaka Tomc - Androidi čutijo v barvah

Založba in leto izida: Proksima 2020

Žanr: ZF

Število strani: 264

Vsebina: Leto 2048. Robbie je eden od 40.000 androidov, ki so čez noč izgubili svobodo. Vzrok? Nekdo od njih je ubil človeka. Bizarno, saj se morajo ravnati po zakoniku, ki to onemogoča. Začnejo se mučna zaslišanja, podkrepljena z zastraševanjem. Ali res lahko celotno vrsto zaprejo v taborišča zaradi enega incidenta? Jih sploh nameravajo izpustiti ali je vse skupaj del večjega načrta, katerega cilj je, da bi se androidov dokončno znebili?


Barbara Hanuš priporoča:


Andrej Rozman Roza - Pesmi iz galerije

Založba in leto izida: Narodna galerija, 2018

Žanr: poezija

Število strani: 135

Vsebina: Andrej Rozman Roza je petintrideset slik iz stalne zbirke Narodne galerije (nekaj jih je tudi iz zasebnih zbirk) prelil v radožive verze in z njimi stkal pisano preprogo raznolikih simboličnih pomenov, likovnih razlag in nenavadnih usod. Poudarki v pesmih se zgoščajo okrog različnih vsebin: govorijo o slikarkah in slikarjih, o času nastanka, o likovnih problemih, o lastništvu slik … vselej pa so sporočila povezana z današnjim časom in prostorom ter z besediščem mladih. Nekatere upesnjene slike nas spomnijo le na obča človeška občutenja, spoznanja ali aktualna vprašanja sodobnega človeka. Izbor slik sta skupaj sestavila pesnik in urednica. Galerijska želja je bila, da so predstavljena poglavitna dela vseh umetnostnih obdobij, pesnikova pa, da se vključi čim več slikark. V knjigi tako najdemo zastopane tri slikarke, Ivani Kobilca pa sta posvečeni kar dve pesmi.


Selma Skenderović - Zakaj molčiš, Hava?

Založba in leto izida: JSKD, 2018

Žanr: kratke zgodbe

Število strani: 151

Vsebina: Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede.

Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik: “Pred seboj imamo pogumno pisavo, ki se suvereno loteva neprijetnih, nevidnih in zatajevanih tem, razlik, sovražnosti, tudi tesnobe in potrošniške miselnosti, pri čemer avtorica ne zastopa položaja izvzetega, privilegiranega Avtorja oziroma Avtorice, ampak žive komentatorke /…/ Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, četudi jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok.” Presunljiva in ganljiva pripoved, ki te prisili k ukrepanju ter vabi v strpno sobivanje.


Jaz (Ajda naklada) pa priporočam:


Feri Lainšček - Kurji pastir in Petelinje jajce

Založba in leto izida: Beletrina, 2020 in 2023

Žanr: moderni roman, avtobiografija

Število strani: 324 in 356

Vsebina: Feri Lainšček, slovenski pisatelj, čigar dela so pri nas doživela največ filmskih adaptacij, se tokrat predstavlja z romanom Kurji pastir, prvo od treh knjig, v katerih nas bo s pretresljivo zgodbo popeljal v otroštvo in svojo domačo hišo. V njej opisuje svoje otroštvo v Dolencih na Goričkem v Prekmurju, majhni in odmaknjeni vasici tik ob madžarski meji, kjer je bila njegova družina del vaške revščine. Njegovo odraščanje v tradicionalni, cimprani in s slamo kriti hiši, v kateri ni bilo elektrike in nobenih sodobnejših tehnoloških pridobitev, je bilo na poseben način prvinsko ter v veliki meri povezano z živalmi. Med njimi so imele posebno vlogo kokoši v domači reji, ki so se prikradle tudi v naslov romana. Ta pa ni le spominska proza, ampak napeta zgodba o nenavadnem otroštvu.


Nestrpno pričakovani novi roman Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka Petelinje jajce je druga knjiga trilogije o njegovem otroštvu. Trilogijo je leta 2020 uspešno začel Kurji pastir, ki je bil leta 2021 najbolje prodajana Beletrinina knjiga in za katero je bil avtor nominiran tudi za kresnika. Protagonist je zdaj že odraščajoči deček, pogosto zasanjan in razmišljujoč, ki mu nikoli ne zmanjka vprašanj. Že pri rosnih letih se sprašuje o smislu življenja, o sreči, njegova mama in oče, ki smo ju dobro spoznali že v prvi knjigi, pa se mu čudita in ga tudi občudujeta, saj vesta, da je nekaj posebnega.
Hvala podjetju Limask coffe, ki nas je razvajalo z odlično kavo!Do naslednjič, lep pozdrav!

Ajda

372 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page