top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi prve Kave s knjigo

V soboto, 23. aprila 2022 smo se prvič dobile na srečanju Kavo s knjigo, prosim! Do ideje za tovrstna druženja je prišlo med spletnim klepetom o tem, kako pogrešamo stike v živo in pristne medčloveške odnose. Kava s knjigo, prosim! ni knjižni klub, kjer bi moral nujno prebrati eno knjigo do določenega časa. Je le druženje podobno mislečih, ki imajo eno skupno lastnost - ljubezen do knjig. Srečanja bi rade organizirale na mesečni ravni, če bo to le mogoče, vedno pa bodo potekale na Gorenjskem, relacija Radovljica - Lesce - Bled. Obvestila o srečanjih in prijave bodo potekale na mojem Instagram profilu.

Naloga udeleženk na prvem srečanju je bila, da s seboj prinesejo eno ali dve knjigi, ki ju želijo pokazati ostalim ljubiteljicam branja. Na tak način je nastal en krasen bralni seznam, obenem pa tudi edina skupinska slika s srečanja. Še eno pravilo naših srečanj je namreč to, da se telefone pospravi, saj nam je druženje pomembnejšo od fotografiranja.

Naši knjižni predlogi:


Urška (Knjiga na dlani) predlaga:


Susan Beth Pfeifer - Life as we knew it

Leto izida: 2006

Žanr: Young Adult, znanstvena fantastika, distopija

Število strani: 337

Vsebina: Zemljani nemočno opazujejo kako meteor zadane Luno. Ko jo prestavi bližje k Zemlji in to povzroči spremembe, ki vodijo k cunamijem, potresom, vulkanskemu pepelu, ki prekrije sonce, to pripelje do vsesplošnega pomanjkanja in posledične bitke za osnovne življenjske potrebščine. Poletje se spremeni v arktično zimo in glavna junakinja Miranda se skupaj z bratoma in mamo trudi preživeti v tem novem svetu. Dogajanje spremljamo prek Mirandinih dnevniških zapisov, prek katerih spremljamo njeno oklepanje edine stvari, ki te v takšni situaciji lahko reši - upanja.


Barbara (Barbralka) predlaga:

Kristian Novak - Cigan, ampak najlepši

Leto izida: 2020

Žanr: Fikcija, sodobni roman, triler

Število strani: 572

Vsebina: Cigan, ampak najlepši je mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet. Mladi Rom Sandi se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzat, Kurd iz Mosula, beži pred nevarnostjo in išče (boljše) življenje. Plančić, piarovec zagrebške policije, skuša prikriti škandal. Sredi vseh teh zgodb se pojavi truplo, zaradi katerega je roman na površini mogoče brati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije. (Vir: Goodreads)


Frederik Backman - Tu je bila Britt Marie

Leto izida: 2017

Žanr: Fikcija, sodobni roman, humor

Število strani: 382

Vsebina: Britt-Marie ne prenese umazanije, in če pribor ni v predalu na svojem mestu, bi najraje zakričala. Vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj, ker se samo norci zbujajo pozneje. In ni pasivno agresivna. Niti najmanj. Le ljudje včasih njene prijazne predloge razumejo kot kritiko. Vsa leta je živela za druge in čakala, da se njeno življenje začne. Zdaj pa ima pri 63 letih vsega dovolj in zapusti moža. Nova služba jo pripelje v mestece, ki ga je prizadela finančna kriza. Edino, kar še ostane otrokom in odraslim, je navdušenje nad nogometom. Britt-Marie nima zanj nobenega razumevanja. Toda otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se obrnejo nanjo in ji popolnoma spremenijo pogled na svet. (Vir: Goodreads)


Beti (knjiznibar) predlaga:

Mojca Kumerdej - Gluha soba

Leto izida: 2022

Žanr: kratke zgodbe

Število strani: 226

Vsebina: Zgodbe Mojce Kumerdej izostreno in dosledno popisujejo notranji svet junakov, obenem pa s svojimi brezkompromisnimi uvidi preroško razkrivajo tudi srhljive skrite sanje in grozo sveta, v katerem je najteže – a tudi najbolj pomembno – ohraniti lepo in dobro v človeku. (Vir: Goodreads)


Nina Majer - Roža za konfliktno osebo

Leto izida: 2022

Žanr: kratke zgodbe

Število strani: 248

Vsebina: Čevlji ne lažejo. V čevljih je iskrenost, ki pove o človeku več kot sto besed. Visokopeti čevlji za ples in osvajanje, čevlji za bežna srečanja v cenenem hotelu, za gaženje po porumenelem listju, hojo po snegu, ko je tako mraz, da kar škripa, globoko verni čevlji za v cerkev, ki spoštujejo tradicijo …

Roža za konfliktno osebo je prozni prvenec Nine Majer, za katero je Desa Muck napisala. »Na videz nedolžna in neškodljiva, v svojem bistvu surovo odkrita, polna presenečenj in nepričakovano zadene tja, kjer smo najbolj občutljivi. Tako je tudi njeno pisanje. (Vir: Emka)


Sanja (sanja.lovrecic) predlaga:

Paolo Giordano - Samotnost praštevil

Leto izida: 2011

Žanr: Fikcija, sodobni roman, romanca

Število strani: 336

Vsebina: Samotnost praštevil je rahločutna zgodba o odraščanju dečka in deklice. Na Alicinem telesu pusti posledice huda nesreča. Mattia bremeni krivda, ker je pustil svojo duševno zaostalo dvojčico samo v parku in je niso nikoli več našli. Boleči izkušnji ju zaznamujeta za vselej. V šoli sta oba izrinjena iz družbe, podobno osamljena kot praštevila. A prav to ju zbliža. Praštevila so namreč samotna, toda obstajajo tudi praštevilski dvojčki ... (Vir: Emka)


Leigh Bardugo - Ninth House

Leto izida: 2019

Žanr: fantazija, misterij

Število strani: 459

Vsebina: Galaxy “Alex” Stern je najbolj neobičajna članica brucov na Yale-u. Na gričevju LA-ja jo je vzgajala hipijevska mati in Alex je kmalu pustila šolo in zapadla v svet preprodajalcev mamil, slabih fantov, brezveznih služb in še veliko veliko hujšega. Do svojega dvajsetega leta postane edina preživela v grozovitem množičnem umoru. Nekateri so mnenja, da je svoje življenje vrgla stran, a ko leži v bolnišnični postelji ji je ponujena še ena priložnost - da se vključi v eno od najbolj elitnih univerz. Zakaj ravno ona in zakaj ne? A na Yale-u dobi posebno nalogo. Spremljati mora namreč okultne dejavnosti skrivnih združb, ki delujejo znotraj univerze.


Tina (Tincam78) predlaga:

Iztok Tomazin - Na meji

Leto izida: 2021

Žanr: avtobiografija, gorništvo

Število strani: 232

Vsebina: Knjiga Iztoka Tomazina Na meji pripoveduje o svobodi, takih in drugačnih mejah. Tako o odvečnih in potrebnih - ki jih želimo presegati, in takih, ki jih za nobeno ceno ne bomo. Zgodbe v knjigi Na meji so pisane v avtobiografskem slogu in se odvijajo tudi v tujih gorstvih, večina njih pa je vendar le povezana s Karavankami, naravnim gorovjem z umetno mejo in številnimi ilegalnimi prehajanji te gorske verige in z njimi povezanim tihotapstvom. A vedno v značilnem hribovskem kontekstu. Tomazin ob tem razgrinja konkretne družbene razloge za kontrabant, obenem pa poskuša s samoopazovanjem reflektirati tudi globlje notranje, psihološke vzgibe, posebno vrsto vznemirjenja, ki spremlja njegovo hribovsko kontrabantstvo, ki morda ni čisto nepomemben stranski motiv tovrstnega početja.

V Tomazinu lastnem slogu pisana avtobiografska pripoved se meša z vživetim podoživljanjem tujih podvigov, mešanih s pustolovskimi in včasih skoraj meditativnimi odlomki. Ne manjka niti družbenokritične osti. Na meji je torej gorniška knjiga, ki pa tudi v žanrskem pogledu prestopa meje.

Knjiga Na meji je pisan preplet avtorjeve vsestranskosti, zato bo potešila privržence napetega branja, pa tudi literarne sladokusce. (Vir: Goodreads)


Maja (majolkazaknjigo) predlaga:

Coleen Hoover - Verity (Resnica o Verity)

Leto izida: 2018 (2021)

Žanr: triler, romanca, misterij

Število strani: 304

Vsebina: Lowen Ashleigh je mlada pisateljica na robu bankrota, ko jo Jeremy Crawford najame, da napiše tri romane iz uspešne kriminalne serije, ki je njegova žena ne more dokončati.Slavna pisateljica Verity Crawford je imela prometno nesrečo in še nekaj časa ne bo mogla pisati, bralci pa nestrpno čakajo na nadaljevanje. Lowen se za nekaj dni preseli na dom Crawfordovih, da bi pregledala Verityjine zapiske in osnutke. Že prvi dan v hiši naleti na nedokončano avtobiografijo, ki ni namenjena objavi. Stran za stranjo rokopisa polnijo intimni opisi njunega zakona in pretresljiva priznanja, ki odstirajo povsem drugačen pogled na Verity in tragične dogodke, ki so za vedno spremenili njeno družino. Lowen se odloči, da rokopisa ne bo pokazala Jeremyju, saj meni, da bi ga vsebina pretresla. Toda ko se z Jeremyjem zbližata in preživljata skupaj vse več časa, se začne spraševati, kaj vse bi lahko pridobila, če bi prebral ženine besede. Naj je Jeremy še tako predan ženi, je ob tako grozljivi resnici ne bi mogel več ljubiti … (Vir: Goodreads)


Alenka (literarna_lekarna) predlaga:

Primož Sturman - Enajst mesecev žitne kave

Leto izida: 2022

Žanr: sodobni roman

Število strani: 164

Vsebina: Enajst mesecev žitne kave se posveča vprašanju stika med dvema nacionalnima kulturama (druge podobe meja so praviloma puščene ob strani). Osrednji osebi romana sta profesor in profesorica na tržaški šoli, Anna Calligaris in Lorenzo Taccardi, ki sta tako sodelavca, kot tudi ljubimca. Delo požene v tek Lorenzova selitev iz Trsta na slovenski Kras, ki ji po eni strani botruje želja po spremembi okolja (iz urbanega v ruralnega), po drugi pa dejstvo, da ima Taccardi slovenske korenine. A prav zadnje omenjeno vprašanje je tisto, ki Enajst mesecev žitne kave najočitneje ločuje od drugih sorodnih besedil: je za vsako tako odločitvijo nujno iskati razlog v nacionalnih koreninah? Se lahko posameznik za selitev preko državne meje odloči iz popolnoma zasebnih in nedolžnih vzgibov? Čeprav je Enajst mesecev žitne kave besedilo o vprašanju naroda, malih in velikih nacionalizmih in težavah, ki se pojavljajo v medkulturnih stikih, je vendarle tudi roman o vaškem in kmečkem načinu življenja v odnosu do urbanega. Obenem gre za besedilo o ljubezenskem razmerju med Anno in Lorenzom, izzivih, s katerimi se pri tem soočata. Morda še bolj specifična tema je refleksija narave (italijanskega) šolskega sistema. Sturmanov roman v marsikaterem oziru nadaljuje kontinuiteto slovenske zamejske literature (v Italiji), vendar pa od nje napravlja tudi nekaj zanimivih, specifičnih in morda prepotrebnih umikov. (Vir: Goodreads)


Leila Simani - Dežela drugih

Leto izida: 2022

Žanr: družbeni roman, zgodovinska fikcija

Število strani: 336

Vsebina: Francoska pisateljica maroških korenin Leila Slimani, ki je zaslovela z romanom Uspavanka, se vrača s kompleksno zasnovano tridelno zgodbo o ljubezni med Mathilde in Aminom, Alzačanko in maroškim vojakom v francoski vojski. V prvem delu družbenozgodovinske trilogije se Mathilde in Amin leta 1944 spoznata in zaljubita, po koncu druge svetovne vojne se preselita v Maroko in si ustvarita dom v Meknesu. Amin se loti kmetovanja in posli sčasoma stečejo, a Mathilde v Maroku dušijo togi običaji, samota, tujstvo in pomanjkanje. Domače konflikte spremljajo vse večja nesoglasja med koloni in domačini, ki nazadnje pripeljejo do hudih političnih nemirov, v katerih resne posledice utrpi tudi Aminova družina. (Vir: Emka)


Mojca (kadivecmojca) predlaga:

Frank Herbert - Dune (Peščeni planet)

Leto izida: 1965 (2018)

Žanr: fantazija, znanstvena fantastika

Število strani: 600

Vsebina: V daljni prihodnosti je človeštvo osvojilo galaksijo s pomočjo posebne substance, imenovane začimba melanža. Ta podaljšuje življenje in omogoča navigatorjem Vesoljskega ceha najti pravo pot med ukrivljanjem prostora za potovanje skozi vesolje. Fevdalistično urejenemu galaktičnem imperiju vlada padišah imperator Shadam IV., ki prenese vladavino planeta Arrakis na družino Atreides.

Puščavski planet Arrakis, znan tudi kot Sipina, je edini vir začimbe v vesolju ter s tem pomemben vir vpliva in bogastva. Vendar pa družina Atreides tega ne bo deležna, saj jih čaka past njihovih smrtnih sovražnikov Harkonnenov. Mladega Paula Atreidesa je njegova mati Jessica, pripadnica skrivnostnega reda bene gesserit, vzgajala s posebnimi metodami, ki mu na Sipini omogočijo najti mesto med prvotnimi prebivalci planeta, neusmiljenim puščavskim ljudstvom Fremeni. Njihovo življenje se vrti okrog stroge vodne discipline, dolgoletnega procesa ekološke preobrazbe planeta in posebnega odnosa s pravimi vladarji planeta, orjaškimi peščenimi črvi.(Vir: Goodreads)


Daniel Quinn - Izmael

Leto izida: 2006

Žanr: filozofija, sodobni roman, družbena kritika

Število strani: 257

Vsebina: Avtor je za roman Izmael leta 1991 prejel nagrado Turner Tomorrow Fellowship -- nagrado za delo, ki ponuja izvirno in pozitivno rešitev globalnih, še posebno okoljevarstvenih problemov. Knjiga je prva v trilogiji, ki vključuje tudi Zgodbo o B (kmalu v slovenščini) in Moj Izmael. Spremljamo filozofske dialoge med gorilo po imenu Izmael, ki telepatsko komunicira z bralcu neznanim moškim na temo zgodovine civilizacije ter ponuja odgovore na vprašanja, zakaj so stvari take, kot so. (Vir: Bukla)


Julia (norankanjige) predlaga:

Brit Bennett - The Vanishing Half (Razblinjajoča se polovica)

Leto izida: 2020 (2021)

Žanr: sodobni roman, družbena kritika, zgodovinska fikcija

Število strani: 368

Vsebina: Enojajčni dvojčici Stella in Desiree Vignes si bosta vedno na las podobni. Skupaj odraščata v manjšem črnskem kraju na jugu Amerike, toda pri šestnajstih zbežita od doma. Ko pa odrasteta, se ne razlikuje le njun vsakdanjik, pač pa vse: njuni družini, njuni skupnosti, njuna rasna identiteta. Po mnogo letih namreč ena od njiju s svojo temnopolto hčerko živi v prav tistem mestecu, od koder je nekoč poskusila uiti. Druga se skrivaj izdaja za belko in njen belopolti mož o njeni preteklosti ne ve nič. Toda čeprav sta dvojčici več tisoč kilometrov in prav toliko laži vsaksebi, sta njuni usodi še vedno prepleteni. Kaj se bo zgodilo z naslednjo generacijo, potem ko se križajo poti njunih dveh hčera? (Vir: Goodreads)


Ian McEwan - Pokora

Leto izida: 2003

Žanr: zgodovinska fikcija

Število strani: 338

Vsebina: Roman je obenem ljubezenska in vojna zgodba ter zgodba o zgodbi. Pripovedovalka, pisateljica Briony, s točke priletne osebe zajame stališče svojega mlajšega jaza, zato da bi prišla do dna svoji zmoti oz. mladostni izkušnji z manipulacijo. Briony je namreč kot najstnica s svojo (zavestno) napačno interpretacijo dogodkov, usodno posegla v življenje svojih bližnjih, zaradi česar se vse življenje trudi opra-viti pokoro. (Vir: Bukla)


Moji predlogi:


Nora Krug - Heimat

Leto izida: 2018

Žanr: risoroman, zgodovinski, avtobiografija

Število strani: 288
Alexandre Seurat - Neroda

Leto izida: 2015

Žanr: sodobni roman, po resničnih dogodkih

Število strani: 117

Majda Rupnik - Knjižničar na begu

Leto izida: 2021

Žanr: sodobni roman

Število strani: 207

Vsebina: Jane je milenijec, pripadnik generacije nerealnih pričakovanj. Pri tridesetih je izgubljen, razočaran sam nad sabo in svetom. Samo ob knjigah mu še zaigra duša. Pusti udobno službo v knjižnici, udobno življenje v mestu in se v iskanju, nič več smisla, ampak samo prostora pod soncem, zateče v primorske hribe k dekletu, ki je prav tako pobegnilo iz mesta. (Vir: Primus)


LP Ajda

469 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page