top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjižni predlogi sedme kave s knjigo - Narava

V soboto, 13. maja 2023 smo s dobile že na sedmem srečanju Kave s knjigo. Sedma Kava s knjigo naj bi bila končno tista, ki bi jo lahko spile na terasi, v malce večjem številu, na sončku... Vreme je poskrbelo, da s soncem ni bilo nič, tašče, bolezni in druge nevšečnosti pa za to, da se je število samo od sebe zmanjšalo na obvladljivo tudi za notranje prostore.


Spet smo se imele res fajn in upamo, da se pred jesenjo uspemo še enkrat dobit. Poletni meseci so malce težavni za takšne in drugačne dogodke, a kot je rekla Sanja: "da bi bile vsaj enkrat malo nage." No, nage ravno ne bi želele bit, sredi maja v puloverjih pa tudi ne.

Tokratna tema je bila "Narava" in za vas smo pripravile spet en krasen izbor knjižnih predlogov.


Barbara Hanuš priporoča:


Paulo Cognetti - Osem gora

Založba in leto izida: Totaliteta, 2020

Žanr: roman

Število strani: 238

Vsebina: Pripoved se osredotoča na dve ključni temi: pomen prijateljstva v sodobni družbi in človekov odnos do narave. Lirična mojstrovina je zgodba o predanosti, odraščanju in prijateljstvu, hkrari pa izriše poklo ngoram, ki bo prevzel vse, ki so že kdaj začutili klic planin.

Pietro in Bruno se srečata v otroški letih v odmaknjeni gorski vasici. Pietro prihaja iz velemesta na počitnice, Bruno še nikoli ni zapustil domače vasi. Skupaj raziskujeta planine in vršace. Skozi desetletja iz dečkov odrasteta v moža; čeprav se njune poti razhajajo in Brunove stopinje ostajajo v domačem gorovju, Pietrove pa sežejo do Nepala, ju veže prijateljstvo, tudi ko si vsak po svoje iščeta mesto v svetu. Prvoosebni pripovedovalec tako ostaja razpet med himalajsko dilemo, zarisano v mandali: ali je bliže resnici tisti, ki se vzpne na najvišjo med osmimi gorami, ali tisti, ki ves čas le hodi po gorah okrog nje?


Alenka (Literarna lekarna) priporoča:


Katie Scott, Jenny Broom - Živalstvo

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2017

Žanr: slikanica, neleposlovno

Število strani: 96

Vsebina: Naša domišljija, ki nam lahko pričara nenavadna bitja, temelji na stvareh, ki jih poznamo. Navdih lahko najde v vsakem živem bitju. Umetniške slike v Živalstvu pa ponazarjajo resnične živali in ob vsaki se nam lahko porodi kakšno novo spoznanje. Raznolikost živali in vsega živega na Zemlji je osupljiva, avtorici knjige pa sta živalsko biodiverziteto prikazali z zanimivim besedilom in risbami v tušu, ki so bile nato pobarvane v digitalni tehniki. S svojimi dovršenimi linijami in barvami ponujajo popolnoma nov vpogled. Odprite knjigo, vrata v svoj muzej, v katerem se boste lahko počasi sprehajali med vsem tem bogastvom ...


Mojca (kadivecmojca) priporoča:


Angeline Boulley - Firekeepers Daughter

Založba in leto izida: 2021

Žanr: roman, misterij

Število strani: 496

Vsebina: As a biracial, unenrolled tribal member and the product of a scandal, Daunis Fontaine has never quite fit in—both in her hometown and on the nearby Ojibwe reservation. When her family is struck by tragedy, Daunis puts her dreams on hold to care for her fragile mother. The only bright spot is meeting Jamie, the charming new recruit on her brother’s hockey team. After Daunis witnesses a shocking murder that thrusts her into a criminal investigation, she agrees to go undercover. But the deceptions—and deaths—keep piling up and soon the threat strikes too close to home. How far will she go to protect her community if it means tearing apart the only world she’s ever known?


Urška (Knjiga na dlani) priporoča:


Jean M. Auel - Rod jamskega medveda

Založba in leto izida: 1986

Žanr: zgodovinski roman Število strani: 507

Vsebina: Prva knjiga iz zbirke Otroci zemlje, ki jo bralci po vsem svetu berejo v več kot 35 milijonov izvodih. Rod jamskega medveda je vznemirljiv izlet v preteklost človeštva - v prazgodovino. Prva knjiga zbirke je začetek Ajline poti, poti ene najbolj priljubljenih junakinj sodobnega romanopisja. Pisateljica si je drzno zamislila srečanje pripadnikov dveh različnih stopenj v razvoju človeške vrste, ki živijo na istem ozemlju (severno od Črnega morja), in v spretno zasnovani zgodbi opisala vsakdanje življenje človeka v ledeni dobi. Predvsem pa je to zgodba o deklici Ajli, pripadnici kromanjonske rase, ki jo reši in vzgoji neandertalsko pleme, v razumskem in genetskem pogledu bolj zaostalo od nje. Čeprav je očitno drugačna od njih - se smeji, joče, govori drugačen jezik, je radovedna - jo Rod sčasoma sprejme za svojo. Toda konflikt je neizogiben. V boju za preživetje Ajla prekine s tradicijo, prekrši rodovni tabu in postane začetnica človeštva, kot ga danes poznamo. Zakaj v njenih žilah se pretaka prihodnost človeške vrste.


Lea (leajaklic) priporoča:


Irena Svetek - Rdeča kapica

Založba in leto izida: Beletrina, 2021

Žanr: psihološki triler Število strani: 344

Vsebina: Ko Ljubljano prekrije sneg, sredi parka na Kodeljevem sprehajalec psa odkrije golo truplo brutalno umorjene trinajstetne deklice, oblečene le v rdeč plašček. Kriminalistično preiskavo usmerja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, pot do resnice pa ga vodi v majhno mesto na jugu Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska. Sin, ki je bil priča materinemu umoru, je bil pri štirih letih posvojen in odpeljan v Slovenijo. Aurelli mora ugotoviti, kako sta zgodbi povezani, in ko od pravoslavnega popa prejme dnevnik, ki mu ga je zapustil zdaj že odrasli sin umorjene ženske, se začne zgodba počasi sestavljati.

Roman Rdeča kapica razkriva temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice vzgojnega zanemarjanja in zlorabe otrok. Je prvi v seriji psiholoških kriminalk Irene Svetek, v katerih kot glavni lik nastopa okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo.


Manca (zgodovinske knjige) priporoča:


Micahel Chrichton - Jurassic Park/The lost world

Založba in leto izida: 2011

Žanr: Znanstvena fantastika Število strani: 832

Vsebina: From master thriller writer Michael Crichton: Two imaginative masterpieces of speculative science, full of adventure and larger-than-life characters. In Jurassic Park, scientists of today clone dinosaurs of the prehistoric past to serve as attractions in a modern theme park. When a rival biogenetic firm attempts to steal the scientists secret, the stage is set for a nightmare of science and dinosaurs run amok. The Lost World picks up the story six years later, with scientists scrambling to find the jungle island that served as the dinosaur production factory for Jurassic Park. Once again, rivalry and subterfuge combine to create life-threatening dangers for the scientists, who must contend with the rampaging dinosaurs as well as their cutthroat competitors.


Tina (Tincam78) priporoča:


Samo Rugelj - Soncu naproti

Založba in leto izida: UMCO, 2022

Žanr: potopis Število strani: 241

Vsebina: Kje bi živel, če ne bi živel tu, kjer živim zdaj, je vprašanje, ki si ga je Samo Rugelj zastavljal med pandemično karanteno. Ko se je javno življenje sprostilo, jo je ubral v slovenske gore, rezultat tega pa je bila odmevna potopisna knjiga Na prepihu. Potem ko se je dalo oditi dlje, je s svojimi odpotoval na Kreto, ki jo pozna že več kot tri desetletja in je bila tudi lokacija, kjer bi bil pripravljen živeti. Ker mu družinski obisk ni dal vseh odgovorov, se je na ta največji in na ponekod zelo odmaknjeni grški otok podal še enkrat – v dvoje. Z ženo Renate sta se namenila prehoditi najsamotnejši del Krete in izkusiti njeno divjo lepoto. Vendar jima je otok kmalu postavil svojevrsten izziv. Soncu naproti je pohodopisna knjiga o navdihujoči naravi, ki pa lahko hitro postane nevarna, in o dveh, ki se kot par zmoreta soočiti tudi s težavami.


Patricia (Na valovih vrstic) priporoča:


Boštjan Videmšek - Plan B

Založba in leto izida: UMCO, 2020

Žanr: dokumentarna literatura Število strani: 263

Vsebina: Podnebna kriza se stopnjuje. Je sploh še mogoče kaj spremeniti? Avtor knjige in novinar Boštjan Videmšek je skupaj s priznanim fotografom Matjažem Krivicem odšel na »pot okoli sveta«, da bi našel odgovore, če ti sploh obstajajo.

Posvetila sta se večjim in manjšim skupnostim, ki so se samoiniciativno lotile spopada s podnebno krizo. Pot ju je peljala od Norveške, kjer se odvijata črpanje ogljikovega dioksida iz izpustov velikih industrijskih obratov in njihovo shranjevanje v geoloških jamah Severnega morja, prek Švice, kjer gre za črpanje ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja, in Islandije, koder izkoriščajo geotermalno, vetrno in sončno energijo, pa vse do grškega otoka Tilos, ki je najboljši primer energetsko samooskrbnega območja, in škotskih Orkneyjskih otokov, kjer že vrsto let razvijajo tehnologijo, s katero bi bilo mogoče zajeti morsko energijo – valovanje in plimovanje.

Skupaj sta poglobljeno raziskala tudi industrijo litija, zaradi baterij ključne sestavine vseh elektronskih naprav in dobesed­nega gonila 21. stoletja. Spraševala sta se o nacionalni kognitivni disonanci; je zelena revolucija res mogoča le tam, kjer je na voljo veliko denarja, še posebno, če ta prihaja iz »črne«, naftne industrije. Iskala sta alternativne vire energije, analizirala električno mobilnost na Kitajskem in Norveškem ter njene prednosti in omejitve v velikih in majhnih državah. Z vsemi temi primeri sta skušala pokazati, da rešitve obstajajo. Da obstaja plan B.


Maja (Majolkasknjigo) priporoča:


Shaun Randall - Letters from Lima

Založba in leto izida: 2022

Žanr: roman Število strani: 220

Vsebina: Collin Allweather, a hard-drinking expat and Lima local, struggles to cope with his divorce and depression, but everything changes when he meets another Chicago native. Carolyn Grant, an ambitious young executive, barges into his life while searching for her grandmother's treasured possessions. Her journey reveals a dark family secret and unleashes a chain reaction that transforms their lives forever. Their search to uncover the truth takes them through the awe-inspiring natural wonders and incredible anthropology of Perú. Letters From Lima engages with the spirituality and mysticism of ancient Inkan culture and demonstrates how the harsh realities of life weave into a tapestry of transformation.


Mateja (Mattejalv) priporoča:


Annie Robertson - Mamma mia! Moje grško poletje

Založba in leto izida: Učila, 2020

Žanr: ljubezenski roman Število strani: 304

Vsebina: Laurel v življenju nikoli ni tvegala. A ko napoči to poletje, naredi nekaj, česar nihče ne pričakuje od nje. Z babico Marnie sta bili od nekdaj oboževalki skupine Abba in muzikala Mamma Mia! Zato Laurel nekega dne pograbi svoj potni list, spakira prtljago in odpotuje na grški otok Skopelos, prizorišče snemanja slovitega filma …

Laurel se nastani v stari, a očarljivi vili Atena in se spoprijatelji s čudaško lastnico. Med raziskovanjem otoka dobi nenavaden občutek, kot da je tu doma. Vpraša se, ali naj se sploh vrne v domači London ali pa v resnici spada sem, na otok, kjer zlahka sklepa nova prijateljstva in kjer se poraja čudovita romanca.


Andreja (Bralna mravljica) priporoča:


Irena Štaudohar - Fižolozofija

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2022

Žanr: zbirka esejev Število strani: 222

Vsebina: Irena Štaudohar, ki je ena najbolj branih slovenskih publicistk, je pred časom v Nedelu objavljala kolumne, v katerih je združevala svojo ljubezen do vrtnarjenja in narave ter prepletanje navdihujočih zgodb velikanov svetovne umetnosti, ki jih je na vrtnarjenje in naravo vezalo bodisi njihovo umetniško ustvarjanje bodisi njihov življenjski etos. Iz kolumn, ki so bile izhodišče za to knjigo, je nastala poetična knjiga o čudovitem svetu vrtnarjenja, ki pa ga Irena s svojim prepoznavnim slogom izvrstne opazovalke in načitane avtorice mimogrede zapelje v meditacijo o življenju in človekovi povezanosti z naravo. Njene osebne zgodbe in vrtnarske izkušnje se vijejo kot vitice okoli razmišljanj velikih filozofov in umetnikov, na primer Voltaira, Darwina, Orwella, Virginie Woolf, Jane Austen in drugih, ki so gojili svoje rastline s takšno strastjo, kot so negovali svoje misli. Že v naslovu in nato skozi besedilo nenehno prehaja od ozemljenost k umetnosti, vse do metafizike. V vrtu je nekaj čudežnega, saj ko smo umazani od zemlje, smo čisti. Avtorica v pisanju ostaja zvesta svoji naravi in prepričanju, da je svet in naše življenje čudovit preplet magije umetnosti in zemeljske stvarnosti.


Katarina (Kat in knjige) priporoča:


Larisa Uranič Gorjan - Borovlje

Založba in leto izida: Samozaložba, 2023

Žanr: slikanica

Vsebina: Pravljica Borovlje nas vabi v svoj vilinski svet, ki kuka izven naših polken. Zgodba bralce uči pomembne vrline, kot so prijateljstvo, spoštovanje ter kako pomembno je prositi za pomoč in jo tudi dati! Ilustracije nas potegnejo vase in v svojo domišljijo. Avtorica o knjigi

"Puki učijo, da te popolnoma nič ne stane, če prosiš za pomoč. Tudi, ko ti nekdo ne bo mogel nuditi odgovora, si vsaj poskusil in to je tisto, kar šteje. Drži pa golo dejstvo, na koncu dneva večino odgovorov nosimo v sebi."

Zanimivost knjige je tudi njena vizualna podoba. Vse ilustracije so del domišljije in kreative njene avtorice Larise Uranič Gorjan. Pisava pa je namenjena v pomoč tistim bralcem, ki jim črke pogoste uidejo iz pravega vrstnega reda. Tu črke ostajajo na svojih mestih.


Tanja (Blebetanja) priporoča:


Vanessa Diffenbaugh - Jezik rož

Založba in leto izida: Učila, 2011

Žanr: Ljubezenski roman Število strani: 364

Vsebina: Zgodba se odvija v 21. stoletju v topli in cvetoči Kaliforniji. V kratkih poglavjih se izmenjujeta preteklost in sedanjost mlade Viktorije in njene strasti do gojenja in preučevanja rož ter njihovega pomena. Svoje otroštvo in mladost Viktorija v jeziku rož označi z "navadnim osatom", ki predstavlja ljudomrzništvo, saj je že v otroštvu doživela veliko razočaranj in bolečine. V nadaljevanju se v njenem življenju vrstijo preizkušnje in pozitivne spremembe in ta del življenja označi z "mahom", simbolom materinske ljubezni. Branje knjige spodbudi razmišljanje o pravih vrednotah v življenju, koliko smo se pripravljeni spremeniti, potruditi, žrtvovati ... Ob koncu knjige je dodan Victorijin slovar rož, ki opisuje pomene najbolj poznanih rož. Mali zvonček (Galanthus) = tolažba in upanje!


Miša (Letters from Jeddah) priporoča:


Vladimir Bartol - Alamut

Založba in leto izida: prvič 1938, Sanje 2016

Žanr: Zgodovinski, filozofski roman Število strani: 462

Vsebina: Dogajanje romana Alamut je pisatelj oprl na zgodovinsko izpričane dogodke v 11. stoletju v Perziji. Osrednji lik je Hasan ibn Saba. Ta karizmatični verski voditelj, katerega ime Iranci še danes izgovarjajo s strahospoštovanjem, je od Alaha poslani prerok, ki izza okopov svojega orlovskega gnezda, gradu Alamut, vodi pravo sveto vojno proti perzijskemu cesarstvu. Veliko močnejšemu sovražniku se postavi po robu z majhno skupino privzgojenih privržencev fedaijev, ki jim v zameno za njihovo zvestobo ponudi več, kot so navadni smrtniki kadarkoli mogli okusiti: s ključem, ki mu ga je zaupal sam Alah, jim odklene vrata onostranstva, raja iz Korana. Ko si raj enkrat zares doživel, si pripravljen narediti vse, da se vrneš vanj.


Urša (Blebetalka) priporoča


Ernest Hemingway - Starec in morje

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2011

Žanr: novela Število strani: 173

Vsebina: Ne glede na to kar se človeku zgodi v življenju, se ne sme vdati brez boja.

Neprekosljiv Hemingwayev slog, v katerem vsaka beseda nekaj pove in ni nobena preveč, bralca povleče v pripoved o ostarelem kubanskem ribiču, ki mu na odprtem morju uspe uloviti ogromno ribo. Starec je v svojem boju z ujeto ribo odločen in se ne misli vdati, ribo kljub temu, da je večja od njegovega majhnega čolna, poskuša privleči do obale. Upanje in hrepenenje se v njem prelivata kot morski tokovi, a z vsako nadaljnjo uro se mu stopnjuje tudi obup, kajti njegov plen pričnejo napadati morski psi. Čeprav se po nekaj dnevih in nočeh v pristanišče vrne zgolj z ribjim skeletom, pa starec ni zagrenjen. Fizični in moralni boj mu ne odvzame želje po vrnitvi na morje. Hemingway je s tem svojim delom ujel kadenco in intonacijo Kube v povezavi z odločenostjo starca, da se ne vda brez boja.


Nina (Gospodična knjiga) priporoča:


Katherine May - Prezimovanje

Založba in leto izida: UMCO, 2022

Žanr: dokumentarna literatura Število strani: 276

Vsebina: Ugledna britanska pisateljica Katherine May v knjigi Prezimovanje pripoveduje o svojem popotovanju v zimsko obdobje svojega življenja. Napovedala ga je nenadna bolezen v njeni družini, ta pa jo je pahnila v negotovost in samoto. Ko je bila zmrzal v njenem življenju najhujša, ji je uspelo zajeti moč in navdih iz spodbudnih izkušenj ljudi drugod po svetu, ob tem pa izhajati iz osupljivih pre­obrazb, kakrš­nih je zmožna narava, da bi premostila mraz.

Ta knjiga je čudoviti zapis, ki spreminja naš pogled na zimski čas, saj nas uči, kako črpati zdravilne moči iz sveta narave, in sprejeti zimo, ko ta nastopi v našem osebnem življenju. Prezimovanje vsebuje pogum, da se zastrmimo v svoje najtežje izkušnje ter se zaobljubimo, da jih bomo po svojih najboljših močeh pozdravili.


Sanja (sanja.lovrecic) priporoča:


Erling Kagge - Tišina v času hrupa

Založba in leto izida: Vida, 2018

Žanr: osebna rast Število strani: 160

Vsebina: Erling Kagge je norveški raziskovalec, pisatelj in založnik. Izkusil je tišino. Je prvi človek, ki je dosegel vse tri vrhove sveta: severni pol, južni pol in goro Everest. V svetovni uspešnici Tišina v času hrupa nam poda 33 odgovorov, kako najti trenutke tišine v vsakdanjem življenju.

Nada (Nadatuintam) na daljavo priporoča:


Paolo Giordano - Raztrgajmo nebo

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 202

Žanr: roman Število strani: 469

Vsebina: Nada pravi: Ker najraje berem dobro napisane zgodbe in romane, sem tudi za temo "narava" izbrala roman. Raztrgajmo nebo je roman italijanskega pisatelja Paola Giordana, ki ga je gotovo večina med vami že brala, njegovo uspešnico Samotnost praštevil pa je @ajda_naklada uvrstila tudi na seznam za Nakladalno značko.

Raztrgajmo nebo ni knjiga o naravi, temveč knjiga, v kateri ima narava zelo pomembno vlogo. Narava dobesedno dehti iz te knjige, ki se dogaja v Apuliji na skrajnem jugu Italije, avtor pa zgodbo nevsiljivo preplete in poveže z opisi grmovnic, drevja, vrtnin, nasadov večstoletnih oljk, itd, tako da se med branjem kar preseliš v tiste kraje in si jih živo predstavljaš. Narava pa ne služi le kot dekor za zgodbo. Tudi do glavnega preobrata in tragedije pride v naravi oz. zaradi narave, ko se okoljevarstveniki oz. borci proti poseku večstoletnih oljk, ki jih je napadel škodljivec, utaborijo med drevesi in spopadejo z organi oblasti, ki jih skušajo razgnati.

Sicer pa v romanu spremljamo odraščanje Tereze, dekleta iz bogate Torinske družine, ki poletja preživlja v babičini vili v Apuliji, in treh so-rejencev s sosednje kmetije, kjer živijo pod duhovnim vodstvom staršev, ki prisegajo na prvinski stik z naravo.

Njihovo počitniško prijateljevanje pa odločilno vpliva na nadaljnji potek njihovih življenj, ki se zasukajo precej drugače, kot so si v mladostniškem zanosu zamislili.

Roman ponuja lepo in tekoče branje in te zasvoji, tako da ga ne moreš izpustiti iz rok. Kar je značilno tudi za druge Giordanove knjige.

Edini minus je delček v zadnji petini knjige, ki se je meni osebno zdel malo pretiran in za dober razplet zgodbe nepotreben, a ga omenjam predvsem zaradi Mance, saj je v njem dogajanje za kratek čas prestavljeno v povsem drugačno naravno okolje, in sicer na Islandijo.

Če vas zanima, zakaj in kako, pa najbolje, da preberete knjigo.


Jaz pa priporočam:


Dara McAnulty - Dnevnik mladega naravoslovca

Založba in leto izida: UMCO, 2022

Žanr: dnevnik, potopis Število strani: 273

Vsebina: V knjigi Dnevnik mladega naravoslovca, nagrajeni z Wainwrightovo literarno nagrado za najboljšo knjigo o naravi (prvi prevod kake knjige s to nagrado v slovenščini), nam Dara McAnulty pripoveduje zgodbo o spreminjanju narave okoli sebe od pomladi do poletja in od jeseni do zime, pa tudi o divjem viharju raznovrstnih misli v svoji glavi.

Atmosfersko močna, prvinska in čudovito izpisana knjiga raziskuje svet narave skozi perspektivo avtističnega najstnika, ki žonglira med domačimi nalogami, preverjanji znanja in prijateljstvi ter življenjem okoljevarstvenika in okoljskega aktivista. Z radovednostjo in sposobnostjo čudenja nam Dara z metodičnim pristopom razkriva srečanja z naravo na svojem vrtu in v divjini, piše o pozornem opazovanju kosov in labodov, pa žab, netopirjev, poljskih zajcev ter seveda različnih cvetic. Moč in toplina njegovih besed pa obenem izpisujeta tudi ganljiv portret tesno povezane družine, ki si utira svojo pot na tem svetu.


Prepričana sem, da boste tudi na tem seznamu našli kak predlog za branje. Upam pa tudi, da nam narava čim prej postreže z malce lepšim vremenom, da bomo lahko končno uživali tudi zunaj.

LP Ajda415 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page