top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Veliki dan ščetkanja v živalskem vrtu

Slikanica o kateri se pogovarjamo danes ima vse: krasne ilustracije, lep bogat jezik, ščetkanje zob in hecne zaplete. Knjigo mi je poslala založba Didakta in z učenci smo jo z veseljem prebrali. Ne vem, če obstaja kakšen otrok, ki si reeees z veseljem umiva zobe, sem pa prepričana, da vsi potrebujejo vsaj malo spodbude in ta slikanica je odlična prav za to. Priložen ji je tudi plakat, ki že visi na vidnem mestu v naši učilnici in nas popelje skozi vse pomembne korake ščetkanja zob. Skratka, še ena res super fajn slikanica, ki bo otroke ne le zabavala, ampak tudi marsikaj naučila.


Veliki dan ščetkanja v živalskem vrtu

Besedilo: Sophie Schoenwald

Ilustracije: ¸Günther Jakobs

Starostno obdobje: 3-8

Črke: Male tiskane

Založba: Didakta

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 32

Vsebina

Ravnatelj živalskega vrta, Ferdo Vihravec se čudi dvema stvarema: temu, da je kljub lepemu vremenu živalski vrt prazen in pa strašanskemu smradu, ki veje po njem. Edini od živali, ki se ni zavlekel nekam globoko v svojo ogrado je marljivi ježek Nace. Nace ravnatelju pove, da si nihče v živalskem vrtu ne umiva več zob, zato tudi takšen smrad. Skupaj skleneta, da bosta organizirala veliki dan ščetkanja v živalskem vrtu. Nacetove bodice služijo kot zobna ščetka in z ravnateljem obereta cel živalski vrt. Nekatera ščetkanja so bolj adrenalinska, npr. pri levu, pri drugih je treba biti precej iznajdljiv, pri tretjih pa vztrajen. Na koncu so vsi zobje v živalskem vrtu čisti in živali sklenejo, da bo odslej tako tudi ostalo.


Knjiga ima res veliko za ponudit. Najprej sem pri branju opazila precej bogat jezik. Velikokrat se pri slikanicah uporablja enostavnejši jezik, ki naj bi bil za najmlajše bolj primeren, a se mi zdi, da ni nič narobe, če se uporabi kakšen pridevnik ali sinonim več. Tudi na tak način se namreč gradi otroški besedni zaklad. Knjiga vsebuje tudi cel kup humorja in je res zabavna. Ker je poleg tega tudi nadvse poučna, je torej zmagovalna kombinacija za otroke.


Tema

Živali, ščetkanje zob, higiena, živalski vrt


Nauki iz zgodbe

Iz zgodbe se v prvi vrsti naučimo, da je potrebno zobe redno umivati in zanje skrbeti, da bodo lepi in zdravi, poleg tega pa bomo tudi lepo dišali in ne zaudarjali, kot so živali v živalskem vrtu. Poleg tega pa spoznamo še veliko živalskih vrst.


Aktivnosti ob branju

Knjiga ponuja veliko priložnosti za pogovor. Poleg osnovne premise, se lahko pogovarjamo tudi o živalskih vrstah, ki jih spoznamo, knjiga pa ponuja tudi ogromno priložnosti za opis slike ter za pogovor o razmerjih - malo - veliko, majhno - veliko, visok - nizek ipd. Seveda pa je najboljša aktivnost, ki lahko sledi branju te knjige prav umivanje zob. Knjiga je najprimernejša ravno za motivacijo pri tem opravilu osebne higiene. Poleg tega je priložen plakat res lepo oblikovan in vsebuje dobre nasvete za umivanje zob, tako da ga lahko otroku obesite na vidno mesto in ga vsak dan spomni na pomen ustne higiene.


Najlepša hvala založbi Didakta za recenzijski izvod knjige. Svoj izvod lahko dobite na povezavi: http://www.didakta.si/e-knjigarna/otroske_knjige/slikanice/veliki_dan_scetkanja_v_zivalskem_vrtu.html.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda


257 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page