top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Štorklja Loka

Čudovita slikanica Štorklja Loka je k meni priletela kot recenzijski izvod. Vedno, ko mi sodelovanje ponudi avtor sam, sem kar rahlo nervozna, saj iskreno spoštujem delo vsakogar, ki si upa ustvariti nekaj svojega in svojo idejo preliti na papir. Po drugi strani pa mi ne da miru, da bi pohvalila in dajala pozornost nečemu, kar si hvale in pozornosti ne zasluži. Pri slikanici Štorklja Loka sem imela že po prvih stikih z Leo, ki je knjigo ilustrirala, izredno dober občutek, saj je o knjigi govorila tako ljubeče, da sem iskreno verjela, da je to res sad nekega srčnega dela, ki ne more roditi nič drugega, kot pa nekaj res lepega. In, ko je slikanica prispela, sem se v Štorkljo Loko zaljubila še preden sem sploh prelistala samo knjigo. Štorklja je bila narisana že na pisemski ovojnici, celoten paket pa zapakiran skrbno in res dovršeno; opremljen tudi z nalepkami, lepim sporočilom... Morda se to ne zdi kaj dosti povezano s knjigo samo, a verjemite mi, da je takšen pristen osebni odnos prav tisto, kar velikokrat pogrešam. Na srečo je tudi knjiga sama tako krasna, da jo s popolnoma lahkim srcem predstavim in pohvalim.


Štorklja Loka

Besedilo: Damir Grbanović

Ilustracije: Lea Vučko

Starostno obdobje: 2-8

Črke: Male tiskane

Založba: Octopics

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 44

Vsebina

Pravljico o Štorklji Loki je navdihnila resnična zgodba o družini štorkelj, ki se je naselila v Frankovem naselju v Škofji Loki. S pravljico sta se avtorja prijavila na natečaj za najboljšo pravljico o Škofji Loki v letu 2020 in zasedla drugo mesto, na srečo pa sta se odločila, da je izdelek predober, da ostane v kakšnem predalu in slikanico izdala sama. Pravljica govori o mali štorklji Loki, ki se izvali v gnezdu na Trati pri Škofji Loki. Ko nekega dne njena starša zapustita gnezdo, ji postane dolgčas in začne raziskovati okoliške kraje. Med svojim raziskovanjem pa ne spoznava le lokalnih naravnih in kulturnih znamenitosti Škofje Loke, ampak najde tudi veliko novih prijateljev. Sreča veliko ptic, ki živijo v teh krajih; sovo, detela, raco, goloba in kosa. Skupaj s svojimi novimi prijatelji pripravi pravi mali koncert in vsaka ptica prispeva svojo melodijo. Veselo muziciranje privabi poslušalce; Lokine starše. Nekaj časa še rajajo, nato pa se zadovoljni odpravijo domov. In Loka sedaj ne bo nikoli več osamljena, saj je našla prave prijatelje.


Tema

Slovenija, ptice, prijateljstvo, glasba, narava, znamenitosti, Škofja Loka


Nauk iz zgodbe

Glavni nauk zgodbe je, da se moraš včasih, če si osamljen, ti sam približati drugim in z njimi navezati stik. Če Loka ne bi sama zanimala za druge ptice, morda nikoli ne bi postala njihova prijateljica. Prav tako nas knjiga uči o tem, kako čudovita je Slovenija in njeni kraji, ter da bi se morali včasih bolj zanimati za našo lepo domovino in ne le razmišljati kje je bolje in lepše.

Aktivnosti ob branju

Tudi pri tej knjigi se seveda lahko z otroki veliko pogovarjamo; o Sloveniji, o pticah, ki tu živijo, o varovanju okolja, da bodo ptice lahko še naprej tako lepo pele in se imele lepo, kot v tej knjigi. Glede na to, da je slikanica vseeno namenjena malce mlajšim otrokom, pa bi predlagala tudi ustvarjalno dejavnost.


Štorklja v gnezdu

Izdelajte štorkljo, ki sedi v gnezdu. To lahko naredimo na dva načina. Prvi način je, da otroci pobarvajo kartonaste tulce od WC papirja. Nanje lahko narišejo tudi opeke, da bo še bolj podobno dimniku. Na vrh "dimnika" nalepimo slamo (lahko tudi na trakove narezan papir, če nimamo slame), da izgleda kot gnezdo in, ko dokončamo, v gnezdo nalepimo štorkljo, ki smo jo natisnili in izrezali iz papirja. Štorkljo prilagam spodaj, da jo lahko uporabite.


Ob izdelovanju gnezda bomo skupaj z otroki ugotovili, da to niti približno ni tako lahka naloga, kot bi si človek mislil in, da so ptice res prave mojstrice, da jim uspe izdelati takšna lepa in trdna gnezda.

Štorklja iz kozmetičnih blazinic

Izdelamo lahko tudi štorkljo iz kozmetičnih blazinic. Otroci naj pobarvajo risalni list z modro tempero ali vodeno barvico. Ko se list suši, vsakemu otroku damo nekaj blazinic, ki jih mora pobarvati s črno vodeno barvico. Ugotovimo, da vata vpija veliko tekočine in moramo paziti, da je barva dovolj mokra, da vato sploh uspešno pobarvamo, ne nanesemo pa preveč tekočine, saj se bodo naše blazinice predolgo sušile, če bodo čisto premočene. Ko je naš risalni list posušen, nalepimo blaznice nanj tako, da oblikujemo štorkljo (glej sliko spodaj). Tudi tukaj lahko ustvarimo gnezdo, ni pa nujno. Za oko lahko uporabimo gumb, kljun pa izrežemo iz kolaž papirja.


Poleg vseh ostalih kvalitet, ki jih ima knjiga, je natisnjena na Fedrigoni papirju, ki ne vsebuje težkih kovin, klora in kislin, je okolju prijazen in tudi bolj odporen na trganje. Preden sem prebrala, da gre za nek poseben papir, sem to opazila že sama, saj je prijetno mat na otip in na pogled. Dejansko deluje odpornejši, na srečo pa še nismo preizkušali v kakšni meri je odporen na trganje in upam, da nikoli ne bomo. :)


Če si želite podpreti domače ustvarjalce in brati o naših krajih in naših živalskih vrstah, vabljeni na spletno stran: https://storkljaloka.si/ kjer lahko naročite svoj izvod. Cena je res nizka, sploh v primerjavi s slikanici, ki se za določene naše založbe tiskajo na Kitajskem v ogromnih nakladah in s precej manjšo vsebinsko vrednostjo. Hvala Lei in Damirju za tale izvod. S pridom ga bom uporabljala pri pouku.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda265 views0 comments

Commentaires


bottom of page