top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije

Včeraj sem predstavila knjigo Zgodovina Slovenije v stripu, danes pa lahko rečem, da na nek način predstavljam njeno nadaljevanje oziroma popolno knjigo za tiste, ki jim je bila prejšnja všeč. Kot smo se pogovarjali včeraj, sta stripe iz včerajšnje knjige skupaj spisala Žiga X. Gombač in Ivan Mitrevski, slednji jih tudi ilustriral in so izhajali v reviji National Geographic Junior. No, pod novo knjigo pa je podpisan Ivan sam! In tokrat ga na potepu po zgodovini naše lepe države ne spremlja Živa iz muzeja, ampak Žan!


Žanov super mega fantastični potep po zgodovini Slovenije

Avtor: Ivan Mitrevski

Starostno obdobje: 9-99 let

Črke: Velike tiskane

Št. strani: 72

Založba: Samozaložba

Letnik izdaje: 2021

Vsebina

Če je kdo izmed vas videl včerajšnjo in današnjo knjigo ter pomislil, da vidi dvojno - nič hudega. Res sta si podobni in tudi koncept knjige je skoraj enak, kar nas ne preseneča, glede na to, da si delita avtorja. V stripu tokrat nastopa Žan, ki je bratranec Žive iz muzeja. Tudi on je navdušen obiskovalec muzejev, saj v enem od njih dela njegova teta, prav tako kot sestrična, pa se tudi on bori z nadležno entiteto po imenu Razhudnik. Razhudnik, ki ima v lasti časovni stroj, namreč potuje po zgodovini in si polni žepe z raznimi zgodovinskimi predmeti. Po času pa potuje tudi Žan, saj ima to smolo, ali pa srečo, da se v času prestavi takoj, ko se dotakne kakšnega zgodovinskega predmeta. Prav zaradi tega pa mora Žan paziti, česa se dotika. Zgodovinski predmeti se skrivajo vse okrog nas.


Za razliko od Žive je Žan obiskal več slovenskih muzejev, ne le Narodni muzej Slovenije. Med sodelujočimi muzeji se je tako znašlo kar 16 slovenskih muzejev in ena galerija, Mitrevski pa je vse sodelujoče na koncu stripa na kratko predstavil, poleg tega pa tudi nekaj najbolj znanih artefaktov, ki jih lahko tam vidiš. Všeč mi je, da je avtor res izbral zgodovinske predmete, ki niso tako znani in so zaradi tega meni osebno še bolj zanimivi. Kot je zapisal v uvodu, je iskal zanimive predmete, ne pa tiste, na katere so muzeji nujno najbolj ponosni. Glede tega ga res razumem, saj je včasih zgodba za nekim kovancem ali krožnikom veliko bolj zanimiva, kot pa za kakim velikim, vehementnim predmetom, ki ga pozna vsa Slovenija.


Še ena stvar, v kateri se ta del razlikuje od prvega je to, da je v njem še več avtorjevega humorja. Vidi se, da je imel tu praktično vso svobodo kar se tiče izražanja in dodajanja svoje osebne note in meni, ki sem velika avtorjeva oboževalka, je to res noro všeč. Ivan Mitrevski je že sam po sebi zelo zanimiv in avtentičen človek in prav takšno je tudi njegovo delo. Posebno, avtentično, zabavno, prežeto s humorjem in vedno dobro vidno moralno noto v ozadju.

Zelo sem vesela, da se je Ivan Mitrevski lotil pisanja in risanja te knjige. Glede na podobnost s prejšnjo, bi se marsikomu najbrž zdelo vprašljivo, če je na tržišču prostora za dve dokaj podobni knjigi, ampak vsak, ki je vsaj eno od teh dveh knjig prebral ve, da vsekakor prostor je! In tudi za tretjo, četrto, peto... Zgodovina Slovenije je izredno bogata in imamo srečo, da imamo kljub temu, da včasih tega ne priznamo, svojo državo in vse kar je z njo povezanega, Slovenci zelo radi. Vsako malo večje mesto zato skriva kakšen muzej in hudo mi je, da za marsikaterega mnogi ne vedo. Pred časom sem bila npr. osupla nad res dobro muzejsko zbirko v Krškem, pa na gradu Brestanica... V tujini se znajo hvaliti z vsako najmanjšo stvarjo (tisti, ki poslušate moj podkast veste, da obstajajo celi muzeji, spomeniki in festivali posvečeni namišljenim bitjem, kot sta Nessie in Mothman), Slovenci pa smo žal do lastne zapuščine precej kritični in zelo skromni. Ta knjiga je vsekakor lep poklon zgodovini Slovenskega naroda in biserom, ki jih skrivajo naše muzejske zbirke.


Hvala avtorju za poslan recenzijski izvod. Priznati moram, da sem otroških stripov še posebej vesela, saj v razredu počasi nastaja posebna, stripovska polica. Imam namreč enega strastnega bralca stripov in je vesel vsake nove pridobitve. Če bi si strip zaželeli tudi sami, pa ga lahko naročite tule: https://volkuljabela.company.site/%C5%BDanov-super-mega-fantasti%C4%8Dni-potep-po-zgodovini-Slovenije-p435401504


LP Ajda

83 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page