top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Babica Marica razmišlja drugače

Za slikanico, ki vam jo bom danes predstavila me je kontaktirala kar avtorica sama. Ob takšnih sporočilih sem vedno vesela, da se je nekdo spomnil name, po drugi strani pa me včasih skrbi, ali mi bo knjiga všeč. Zelo težko je podarjenemu konju pogledati v zobe a, če želiš obdržati nekaj integritete in zaupanje sledilcev, ne moreš vsega kar pohvaliti. Na srečo mi pri tej slikanici za to ni bilo treba skrbeti, saj je enostavna, prisrčna, lepo ilustrirana in nosi močno sporočilo.


Babica Marica razmišlja drugače

Avtorica: Petra Boh

Ilustracije: Andreja Karba

Starostno obdobje: 3-7

Črke: Male tiskane

Založba: ARTEP, Petra Boh s.p.

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 20

Vsebina

Ana je stara sedem let in je edinka. Je izredno radovedna deklica; rada raziskuje, najraje pa je pri babici Marici. Pri njej preživi večino poletnih mesecev. Babica Marica ima ljubko hiško na robu vasi, okrog nje pa vrt na katerem z Ano preživita veliko časa. Oskrbujeta vse živali, ki se poškodujejo in potrebujejo njuno pomoč, se igrata, žgečkata, babica pa Ano uči veliko novih stvari. A to poletje se je nekaj spremenilo. Babica večkrat kaj pozabi, se na Ano po nepotrebnem razjezi in se na splošno obnaša drugače. Anina mamica babico pelje k zdravniku, ta pa jo pošlje naprej na preiskave, kjer ugotovijo, da je z njenimi možgani nekaj narobe. Ima bolezen, ki se ji reče demenca in za družino so prišli malce težji časi. Včasih se Ani zdi, da babice sploh več ne pozna, ona pa ne nje. Včasih, ji mora pomagati s čisto običajnimi stvarmi. Še vedno se z babico Ana rada igra in ji pomaga z raznimi igrami za ohranjanje spomina. Pomaga pa ji tudi babičina psička Stela, ob kateri se babica pomiri, kadar se prestraši ali razjezi. Ano je večkrat strah za babico; včasih ji kaj zapoje in zapleše, velikokrat pa jo babica zamenja za Anino mamico, ko je bila majhna. Ana kljub vsemu ve, da tudi, ko je težko in babice ne razume, se imata še vedno radi.


Tema

demenca, starost, spomin, bolezen


Nauki iz zgodbe

Včasih se ljubljene osebe v našem življenju spremenijo; zaradi bolezni, poškodb... Tudi, ko nekoga bolezen spremeni, je normalno, da nas je strah, a se moramo zavedati, da ta oseba ni kriva za svojo bolezen in, da nas ima še vedno rada in mi njo.

Aktivnosti ob branju

Tudi demenca je tema, o kateri se je zelo dobro pogovoriti. A težava je, ker je po mojem mnenju to izredno težko pri res majhnih otrocih. Prav zato je ta knjiga tako koristna, ker nam da dobra izhodišča za nadaljnji pogovor. V knjigi so namreč naštete čisto vsakodnevne stvari, ki jih zdaj babica dela drugače, npr. pozabi, da ima očala že na nosu in podobno. Svetujem, da se z otroki najprej pogovarjamo o tem, kaj sploh spomin je. Naštejejo naj npr. kakšne svoje lepe spomine, usmerjamo pa jih s konkretnimi vprašanji. Primer; Kam si šel letos na počitnice? Se spomniš kam si šel lani? Ali pa katera je bila njegova prva vzgojiteljica in podobno. Vprašanja naj bodo čim manj abstraktna. Otroci lahko svoje spomine tudi narišejo. Lahko se pogovarjamo tudi o stvareh, ki smo se jih naučili. Tudi pri teh igra glavno vlogo spomin. Lani poleti si se naučil voziti kolo. Čeprav celo zimo nisi kolesaril, boš letos še vedno znal, saj si si to znanje zapomnil. Ko smo z otroki dodobra predebatirali spomin in pri čem vse sodeluje, se lahko pogovorimo, da je demenca bolezen, ki ti lahko vzame spomin. Kaj vse lahko človek pozabi? Osebe, kje je doma, svoje ime... Ali lahko pozabi tudi stvari, ki se jih je naučil? Tudi. Lahko se pozabi umiti, zavezati vezalke... Kako bi lahko takemu človeku pomagal?


Tem za pogovor je dovolj, je pa treba biti kar spreten, da lahko otrokom to temo predstaviš na razumljiv način.


Rada bi se iskreno zahvalila avtorici gospe Petri Boh za recenzentski izvod. Knjiga je res simpatična, lepo ilustrirana in dovolj nazorna, da je za otroke razumljiva. Prej s področja demence nisem poznala knjig za otroke, a sem ob raziskovanju v zvezi z dotično slikanico naletela na še nekaj naslovov, ki jih najdete na spletni strani društva Spominčica. Svoj izvod te slikanice pa dobite na naslovu: https://edemenca.si/izdelek/babica-marica-razmislja-drugace/. Toplo priporočam vsem, ki imate v družinskem krogu koga, ki se spopada z demenco, ali pa tudi, če te izkušnje še nimate. Žal je ta bolezen vse bolj pogosta in ni nič narobe, če se o njej pogovarjamo.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

99 views0 comments

Comments


bottom of page