top of page
 • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Branje za najmlajše

V tokratnih Knjigozavrih ne bom predstavila posamezne zgodbe, ampak bom spregovorila nekaj besed o "branju" za najmlajše. Govorim o tistih reeeees prvih bralcih, torej o otrocih, ki še ne berejo, a kljub temu skozi listanje knjig in opazovanje slik razvijajo odnos do knjig in branja že v prvih letih svojega življenja.


Za najmlajše je na voljo veliko število različnih kartonk, kar pa ne pomeni, da je lahko najti kvalitetne. Včasih pa, ko že najdemo kvalitetne knjige za malčke, stanejo skoraj toliko, kot kakšna slikanica. Meni osebno res ni težko dati denarja za knjige, a bodimo realni - življenjska doba kartonk je pač krajša in zato je pomembno, da se najde neko ravnovesje med ceno in kvaliteto. Je že res, da se najdejo tudi knjige za nekaj evrov, ki pa so polne kičastih ilustracij fluorescentnih barv, ki pa res niso najbolj primerne za otroke, ki se s svetom šele spoznavajo.


Ravno zaradi tega sem bila res vesela, ko sem prejela paketek recenzentskih izvodov knjižic za najmlajše s strani mojaknjiga.si, ki je sicer spletna knjigarna, a so izdali tudi nekaj knjižic za otroke in Planinski dnevnik, katerega vam bom tudi še predstavila.

Prejela sem knjižice: Živali v in ob slovenskih sladkih vodah, Živali na slovenskih travnikih, V sliki in abecedi: Plodovi narave, V sliki in abecedi: Kmetija. V isti zbirki je izšla še knjižica Živali v slovenskih gozdovih, ki pa je skoraj že razprodana.


Knjige so me prijetno presenetile in spodaj bom naštela nekaj dobrih strani, pa morda tudi kakšno slabo stran predstavljenih knjig. Zdi se mi pošteno, da knjige ne glede na to, da so bile podarjene, ocenim pošteno in vam dam realno mnenje o njih.


Dobre strani:

 • Knjige so nastale v Sloveniji - Kakorkoli se zdi to čudno, je zelo pomembno in takoj opazno, da so knjige nastale v Sloveniji, saj so v njih živali, rastline, pridelki..., ki so našim otrokom poznani. Tako je v knjigi Plodovi narave pod črko A predstavljena ajda in ne kakšen avokado ali artičoka.

 • V knjigah so fotografije in ne ilustracije - Kljub temu, da obožujem dobre ilustracije, se mi pri najmlajših zdi bolje, da se držimo načela od konkretnega proti simbolnemu; torej, če damo za primer jabolko; najprej otroka naučiš kaj to je na konkretnem sadežu, nato mu pokažeš fotografijo jabolka, šele nato risbo oz. ilustracijo.

 • Knjige so dovolj majhnega formata, da jih lahko nosimo s sabo, a kljub vsemu dovolj velike, da lahko otrok dobro vidi fotografije - Kartonke so zaradi kartona samega velikokrat precej debele in težke. Te knjige niso kartonke same po sebi, saj so izdelane iz plastificiranega tršega papirja, ki je lažji, predvsem pa tanjši.

 • Knjigi V sliki in abecedi imata vse upodobljene stvari napisane tudi v angleškem jeziku, zato so knjige uporabne tudi kasneje, v prvih razredih osnovne šole, ko se otroci učijo osnov angleščine. Npr., jaz sem šele v teh knjigah izvedela, da se človeški ribici reče olm!

 • Cena - Redna cena posamezne knjige je 8€, a so trenutno znižane na neverjetna 2.90€. To je praktično cena dveh kav, zato se vam jih res izplača nabaviti, če imate majhne otroke.

 • Knjige so izdelane iz plastificiranega papirja - Predvsem v korona-časih je fino, če se da stvar razkužiti in to knjigo je enostavno pošpricati z razkužilom in obrisati, saj je plastificirana in ne vpija vlage. Ta informacija je sila uporabna predvsem za razne pedagoge, logopede..., ki knjige uporabljajo v sklopu terapij in ne bi radi po vsaki terapiji dajali knjig v karanteno.Slabe strani:

 • Kljub vsemu, je knjiga najbrž manj vzdržljiva kot kartonka. Ne glede na to, da je sicer plastificiran papir v mnogih pogledih bolj vzdržljiv kot karton, saj se ne cufa na vogalih, ne vpija vlage in posledično ne začne "cveteti" na robovih, pa je ta papir vsekakor bolj dovzeten za prepogibanje, mečkanje... Ne da se ga sicer strgati, se ga pa lahko prepogne. Poleg tega so knjige spete skupaj s sponkami na sredini in lahko otrok, če bi res močno vlekel knjigi narazen, le to tudi strga oziroma iztakne sponke. Knjige sem sicer testirala in jih skušala strgati in ni šlo oziroma bi potrebovala res veliko silo, a kljub temu velja omeniti, da je papir iz katerega so izdelane dotične knjige, vendarle mehkejši, kot pri kartonkah.

Sama sicer ne delam z malčki, ampak z otroci s posebnimi potrebami v posebnem programu vzgoje in izobraževanja, njihova starost pa je od 10 do 12 let. Kljub temu, bom knjige pri pouku lahko s pridom uporabljala na naslednje načine:

 1. Pri spoznavanju okolja - zaradi lepih in nazornih slik, bodo odličen pripomoček pri spoznavanju okolja - sploh ker so napisi z velikimi in malimi tiskanimi črkami in bodo lahko učenci, ki že pišejo in berejo, napise tudi prebrali in jih prepisali.

 2. Pri vajah za govor in jezik - z učenci, ki se šele učijo dobro govoriti, velikokrat vadimo na način, da listamo knjige in poimenujejo predmete, živali na slikah. Velikokrat je problem, da je na eni strani preveč slik in se učenec težko skoncentrira na tisto stvar po kateri sprašuješ. Tovrstne knjige so zato za takšne aktivnosti zelo dobrodošle.

 3. Pri opismenjevanju - Pri knjigah V sliki in abecedi, lahko utrjujemo prvi glas v besedi, iščemo še druge stvari, ki se začnejo na tisti glas... Prav tako so besede zapisane z velikimi in malimi tiskanimi črkami.

Skratka knjižice bodo kljub svoji majhnosti zelo uporabne tako pri pouku, kot tudi pri vašem vsakdanu z malčki, če se jih odločite kupiti.


Dobite jih lahko na spodnjih povezavah:

Do knjig pa lahko pridete tudi zastonj! Na mojem instagramu poteka nagradna igra, v kateri lahko prejmete dve knjigi in sicer Kmetija in Plodovi narave. Zraven pa bom priložila še presenečenje za vašega malčka. Kar hitro na moj profil Ajda_naklada_ in sodelujte v nagradni igri!

LP


Ajda101 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page