top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Brin in ptičja hišica

Čeprav se zima počasi poslavlja in bi vam morala tole slikanico predstavit kakšne tri mesece nazaj, se mi vseeno zdi vredno povedati besedo ali dve o tej čudoviti knjigi, ki bi morala najti mesto na knjižni polici vsaj v vsaki šolski/vrtčevski knjižnici, če ne v vsakem domu.


Brin in ptičja hišica

Avtorica: Tinka Bačič

Ilustracije: Daša Simčič

Starostno obdobje: 2-10

Črke: Male tiskane

Št. strani: 42

Založba: Grafenauer

Letnik izdaje: 2018

Vsebina

Brin na podstrešju najde staro, zaprašeno ptičjo hišico in z dedkom jo uredita in obesita v sadovnjak. Tekom slikanice se skupaj z Brinom naučimo vsega, kar je treba v zvezi s ptičjo hišico vedeti - kakšno hrano lahko damo pticam, kako je izdelana ptičja hišica, kakšne vrste ptic najpogosteje prihajajo na pojedino k ptičji hišici v Sloveniji... Všeč mi je, da je slikanica sicer zgodbica, ki pa se smiselno meša s strokovnimi vložki, ki otroku podajo ogromno informacij o pticah. Informacije so težavnostno različne, zato je knjiga primerna tudi za malce starejše učence. Všeč mi je, da se naučimo veliko o samih pticah, vrstah ptic, temu kar se sme in česar se ne sme početi v zvezi s pticami... Pri svojem delu sem v preteklih letih res pogrešala tovrstno knjigo, zato sem vesela, da sem jo po naključju našla. Še ena stvar, ki me je všeč je to, da jo je strokovno pregledal Blaž Blažič, član DOPPS (Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ), kar da knjigi še večjo kredibilnost, ki je pri takšni literaturi po mojem mnenju kar pomembna.

Tema

Zima, ptice, skrb za ptice pozimi


Dejavnosti ob branju

Po branju te knjige je najboljša dejavnost seveda izdelava lastne krmilnice in hranjenje ptic. Z vami danes delim navodila za izdelavo krmilnice, kot smo jo z učenci delali lani med poukom na daljavo.*ignorirajte zatipk "škarlje" :D
Na spletni strani založbe Grafenauer je slikanica razprodana, upam pa, da bo še kdaj kje na voljo.


LP Ajda131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page