top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Dihaj kot medved

Kot se pojavlja vse več literature o meditaciji, čuječnosti in podobnem za odrasle, se literatura s to tematiko pojavlja tudi za otroke. Žal sem med pregledovanjem številnih takšnih knjig ugotovila, da so za najmlajše otroke malce preveč zapletene in gredo prehitro na neko duhovno raven. Ne da je z duhovnostjo karkoli narobe, a za začetek morajo otroci spoznati najpreprostejše principe in vaje za umirjanje, za zavedanje svojega dihanja, telesa, da bi lahko kasneje prišli do vaj višjega nivoja. Res je, da delam z otroki s posebnimi potrebami, kjer je težava tudi razumevanje, a predstavljam si, da bi tudi kakšen nevrotipičen otrok, mlajši od recimo petih let, imel težave ob stavku v stilu: Vdihni in si predstavljaj, da si oblak, ki ga veter nese v daljavo. Ko sem videla naslovnico te knjige me je že takoj pritegnila iz enega preprostega razloga, ker je sam naslov prispodoba, ki jo razume že najmlajši otrok. In knjigo smo v razredu dodobra preučili in se ob tem imeli prav fino.


Dihaj kot medved

Avtorica: Kira Willey

Ilustracije: Anni Betts

Starostno obdobje: 3-12 let

Črke: Male tiskane

Založba: Primus

Letnik izdaje: 2021

Št. strani: 84

Vsebina

Knjiga je razdeljena na več različnih sklopov: Bodi umirjen, Osredotoči se, Predstavljaj si, Naj energija steče, Sprosti se. Vsak sklop vsebuje več vaj, ki so napisane na dveh straneh in opremljene z ilustracijo. Vaje so težavnostno zelo raznolike in jaz sem z učenci delala predvsem vaje umirjanja, osredotočanja in sproščanja. Ker vam vseh vaj zagotovo ne morem opisati, naj vam dam za primer eno, ki jo lahko vidite na spodnji ilustraciji. Otroci so si morali predstavljati, da imajo pred seboj cvetlico in njen dišeč vonj vdihnejo skozi nos, ter izdihnejo skozi usta. Ker je pri populaciji s katero delam predstavljanje včasih težavno, je prišlo zelo prav, da je na celi strani narisana čudovita cvetlica, ki so jo lahko konkretno "poduhali."

Še en primer iz sklopa za osredotočanje je npr. oponašanje čmrljev, na spodnji sliki. Zelo enostavna vaja, otroci pač oponašajo brenčanje čmrljev, a ker so se osredotočili na ta en glas, eno aktivnost, so se posledično tudi umirili. Tovrstnih vaj je v knjigi 30 in kar nekaj od teh z učenci nisem mogla opravit, saj so bile zanje pretežke in preveč abstraktne, a kot rečeno, tu govorimo o specifični populaciji otrok. Me pa izredno navdušuje, da smo skupaj predelali skoraj polovico knjige in aktivnost opravljali tudi konkretno časovno obdobje, skoraj celo šolsko uro.


Zakaj se mi takšna dejavnost zdi koristna in pomembna? Lepo je, da so otroci razigrani in živahni. To je dejstvo. Vsak, ki je kdaj opazoval otroka, ki se je slabo počutil, bil poškodovan, bolan, lahko pove, da ni nič hujšega, kot otrok, ki ne zmore od sebe dati nobene energije. Ampak včasih gre tudi pri otrocih ta razigranost čez mejo, predvsem pa se lahko zaciklajo in se ne znajo sami umiriti; sploh, če govorimo še o dejanskih težavah s pozornostjo, koncentracijo in hiperaktivnostjo. Te na prvi pogled preproste vaje so odlične za to, da se otrok za kratek čas osredotoči na oponašanje čmrlja, delanje nevihte, pihanje vroče čokolade, kačji dih... in se umiri in preusmeri pozornost. Ni nujno z otrokom obdelati celo knjigo, vajo po vajo, lahko se le spoznate s posameznimi vajami, tistimi, ki vam in otroku ustrezajo, in jih uporabite, ko je to treba. Mojim učencem konkretno so bile tako všeč, da jih zdaj obravnavajo kot igro in ne kot neko prisilno umirjanje. Umirjanje je le posledica tega, ki pa je vedno dobrodošla. Izredno všeč mi je tudi to, da so vaje kratke, med seboj pa povsem ločene in, če ti ena od vaj ne ustreza ali pa je pretežka za otroka, jo enostavno preskočiš.

Tema

Čuječnost, zbranost, umirjanje, dihanje


Tudi pri tej knjigi ne bom navajala dejavnosti po branju, saj je že branje knjige samo dejavnost. Iskrena hvala založbi Primus za recenzijski izvod, ki bo zagotovo še dolgo v uporabi. Vi pa svoj izvod lahko naročite na: https://www.primus.si/dihaj-kot-medved


LP Ajda


260 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page