top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Divja simfonija

Ko sem videla na naslovnici te knjige ime avtorja: Dan Brown, sem kar malo pobuljila. Nisem še slišala namreč, da je Dan Brown napisal knjigo za otroke. In, ko sem izvedela, da je knjiga pravzaprav interaktivna in, da ji pripada cela klasična simfonija, mi je čeljust padla do tal. Tudi glasbo je namreč zložil Dan Brown sam. Ker avtorja sicer povezujem s psihološko-zgodovinskimi trilerji, sem od knjige pričakovala... jah... pravzaprav nič. Predstavljala sem si, da knjigo najbrž "proda" zveneče avtorjevo ime, ne pa dejanska kvaliteta. In ta knjiga je še en primer, ko sem najsrečnejša na svetu, da se motim.Divja simfonija

Avtor: Dan Brown

Ilustracije: Susan Batori

Starostno obdobje: 2-12 let

Črke: Male in velike tiskane

Založba: Modrijan

Letnik izdaje: 2021

Št. strani: 44


Vsebina

Knjiga ni pravljica, pač pa je nekakšno glasbeno popotovanje po živalskem svetu. Na prvi strani spoznamo dirigenta - Maestra Miša, ki nas popelje po knjigi. Na vsaki strani nas pričaka nova žival in krajša pesmica, pa tudi nek nauk, ki je zapisan posebej, ločeno od pesmice. Na čisto prvi strani knjige se nahaja QR koda, prek katere si na pametni telefon naložimo pripadajočo aplikacijo. Že brez nje je knjiga lepa, z aplikacijo pa oživi. Vsako stran lahko namreč poskeniramo s telefonom in aplikacija nam predvaja pripadajočo klasično skladbo. Če slučajno skeniranje ne uspe, lahko med skladbami prestavljamo s puščicama naprej in nazaj, zato je aplikacija res uporabniku prijazna. Med predvajanjem skladbe je na ekranu del ilustracije iz knjige. Koncept knjige in glasbe je tak, da na vsaki strani spoznamo eno žival, ki ji avtor pripiše nek inštrument. Te živali se tekom knjige občasno ponovno pojavijo, ko se v skladbi pojavi tudi določen inštrument. Na koncu knjige pa vse živali skupaj zaigrajo v orkestru. Pesmice je v slovenščino odlično prevedla Aleksandra Kocmut.


Glasba sama me je konceptualno spominjala na delo Živalski karneval (Camille Saint-Saëns) kjer skladatelj prav tako prek glasbe ponazori gibanje, značaj določenih živali. Tu tako spoznamo oglašanje kitov, žab, obnašanje noja... Res izredno bogato in dovršeno, lahko rečem kar umetniško delo.


Teme

Glasba, živali, glasbila


Nauk iz knjige

Vsakdo ima določene lastnosti, ki ga delajo edinstvenega.


Dejavnosti po branju

Tu pa ne bom odkrivala nobene tople vode, saj je že knjiga sama v resnici interaktivna in ponuja dejavnost že ob branju. V našem razredu smo knjigo brali in poslušali skoraj eno uro in pol, da smo prišli skozi celo knjigo, prebrali pesmice in poslušali skladbe. Za mlajše otroke je zato v resnici kar zahtevna, saj potrebujejo veliko koncentracije, da zdržijo toliko časa ob eni dejavnosti. Na srečo je ni potrebno predelati v enem kosu, ampak lahko berete in poslušate pesem po pesem.


Najlepša hvala založbi Modrijan za recenzijski izvod slikanice. Ne morem verjet, da je do sedaj še nisem poznala. Grozno se mi zdi, koliko dobrih knjig se izgubi v poplavi vse literature, ki ni vedno kvalitetna. Če želite svoj izvod, ga najdete na: https://www.modrijan.si/knjigarna/novo/i_411_divja-simfonija


LP Ajda

347 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page