top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Gingo v deželi besed

Preden začnem vzdihovati nad tole krasno slikanico, naj povem nekaj ozadja. Meta, ena od soavtoric, je bila moja sošolka na faksu. Ena od tistih, ki so mi šle najprej na živce. Ne nehat brat, ampak saj veste, jaz sem vedno iskrena. Zakaj na živce? Ker ji je bilo fuuuul bolj mar kot meni. Že takrat je imela doma otročka in točno je vedela, kaj počne na faksu in zakaj je tam. Njeno poslanstvo je bilo izrisano kristalno jasno. Ko sem enkrat predelala svojo lenobo in fovšijo, sem do nje razvila totalno spoštovanje. Itak na neki točki življenja ugotoviš, da ti gredo najbolj na živce stvari, ki pritisnejo na tvojo lastno negotovost, na tisti del tebe, ki bi si želel, da bi bil malce boljši. No, od takrat dalje z odprtimi usti spremljam, kaj vse Meta počne, sploh s kolegico Petro in njunim Gingom. Po ročni lutki je tako lani svet ugledala tudi tale slikanica, ki je pa potrebovala skoraj eno leto, da pride med Knjigozavre. Sem pač želela zadevo dobro preizkusiti in podati res utemeljeno mnenje.


Gingo v deželi besed

Avtorice: Dragica Šteh, Petra Kavšek Vrhovec, Meta Dolinar

Ilustracije: Matjaž Dekleva

Starostno obdobje: 2-8

Črke: Male in velike tiskane

Št. strani: 64

Založba: Samozaložba

Letnik izdaje: 2021

Vsebina

Knjiga vsebuje 22 krajših zgodbic, v katerih nastopa Gingo, glavni junak, ki obstaja tudi v obliki ročne lutke, s katero učenca učimo vaj za pravilno izgovarjavo glasov. Zgodbice so izjemno preproste in kratke, saj je glavni namen knjige, da v igrivo obliko zgodbice zapakira preproste logopedske vaje. Ker so avtorice že na spletni strani izredno lepo opisale knjigo, bi težko bolje povzela prednosti te slikanice, zato sem si jih dovolila kar kopirati:

  • pomembna strokovno logopedska podlaga,

  • vsaka zgodba ima skrbno zastavljen logopedski cilj in nasvet za vaje,

  • v barvitih oblačkih je besedilo praviloma zapisano tako, kot da govori Gingo, zato lahko knjigo beremo tudi s pomočjo Gingo lutke,

  • zgodbe so kratke in preproste, primerne tudi za tiste otroke, ki so ob branju manj pozorni ali se težje umirijo,

  • v knjigi se izmenjujejo velike in male črke,

  • posamezna zgodba je prirejena za prepoznavanje ali pridobivanje točno določenega glasu,

  • zgodbe se lahko berejo po vrsti ali pa glede na cilj, ki ga želimo doseči.

Če vam bolj enostavno zadevo opišem iz prakse... Vsi učenci s katerimi delam imajo težave z jezikom in govorom, ki so različnih vrst in jakosti. Nekateri sploh ne govorijo, drugi imajo težave le s posameznimi glasovi... Ker otroci pri logopedu pridejo redko na vrsto, je na plečih staršev in učiteljev, da z otroki izvajamo čim več logopedski vaj sproti, ko lahko in, ko je priložnost. Ker nisem logopedija, nekaj osnov pa vseeno imam, zato skušam takšne vaje vpletati v vsakodnevni pouk. Največkrat jih vključim v branje; oponašanje posameznih glasov in podobno. To pa vsekakor zame pomeni še toliko več idej in domišljije, da si znam izmisliti neke zanimive situacije, da otrokom osmislim izvajanje teh vaje. Takšne stvari je treba otrokom namreč narediti zanimive, še bolje je, če jih zapakiramo v igro, da se ne naveličajo in, da sploh ne vedo, da v resnici delajo vaje. In Gingo v deželi besed je uresničenje sanj vsakega pedagoga ali starša, ki ima opravka z učenci z govorno-jezikovnimi motnjami.


Iz prakse lahko povem, da so otroci knjigo zelo dobro sprejeli. In če je bil meni, kot odrasli, Gingo prvič, ko sem ga videla kar malo hecna pojava, so otroci nad njim naravnost navdušeni. Vse kar jim "naroči" Gingo je stokrat lažje naredit, kot če to naročim jaz, ena sitna učiteljica. :)


Tema

Govorno-jezikovne motnje, logopedske vaje

Nauk iz knjige

Tudi izvajanje vaj je lahko zabavno :)


Dejavnosti ob branju

To je spet ena od knjig, ki je že sama po sebi dejavnost in ni potrebno iskati dodatnih aktivnosti za otroke.

Vsekakor reeees odličen izdelek, kakor vse ostalo, kar sta pripravili Petra in Meta. Povabim vas na njuno spletno stran, kjer poleg izdelkov najdete tudi številne dobre nasvete. Knjigo pa lahko naročite na: https://www.gingotalk.com/izdelek/otroska-knjiga-gingo-v-dezeli-besed/.


LP Ajda

417 views0 comments

コメント


bottom of page