top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Goska Lučka

Goska Lučka Avtor: Danny Baker Ilustracije: Pippa Curnick Starostno obdobje: 3-7 let

Črke: male tiskane Založba: Založba Morfemplus Letnik izdaje: 2019 32 strani

Slikanico Goska Lučka sem prvič videla pred nekaj dnevi, ko sem prejela res ogromen paket recenzijskih izvodov Založbe Morfemplus. Že takoj ob listanju tudi sicer čudovitih knjig, se mi je oko ustavilo na tej čudovito rumeni naslovnici. Priznam, da knjige nisem še nikoli prej videla ne v knjižnici, ne v knjigarni. Še en dokaz, da lahko s sodelovanjem z založbami odkrijemo kak skrit biser, ki ga sicer zaradi poplave (otroške) literature ne bi.


Vsebina

Slikanica govori o goski Lučki, ki sama živi v hiši na robu gozda in ni še nikoli srečala nobene druge živali. Mirno goji zelenjavo, nabira jagode in rože. Nekega dne do nje pristopi volk in grozno zarjove. Lučka ne ve kaj pomeni to, kar je pravkar rekel in ga prosi, da besedo še enkrat ponovi. Ko volk svoj "Raaaar!" še nekajkrat ponovi, Lučki vendarle razloži, da bi se ob tem ona morala prestrašiti in pred njim zbežati, on pa bi jo lovil. Lučki se to zdi povsem brez smisla in volka raje povabi na čaj in kos torte v svojo hiško. Volk pravi, da to pa že ne, da kaj takega se pa že ne bo zgodilo in odide. Podobno se zgodi še z medvedom in levom. Ko odide tudi lev, Lučka razmišlja zakaj vsi tako radi strašijo druge. K njej pride gosak Brin. Lučka vpraša, če jo misli tudi on strašit z rjovenjem, a gosak ji pove, da se gosk v resnici prav nihče ne boji. Skupaj se odpravita na kos torte in čaj v Lučkino hiško, ko kar naenkrat mino njiju švistne najprej medved, nato volk in lev. Vsi zbežijo v Lučkino hiško in kar naenkrat obožujejo čaj in torte. Lučka svojim novim prijateljem namigne, da naj kar ostanejo dokler želijo, ne opazi pa strašnega zmaja, ki lahko le čez okno opazuje naše prijatelje, na varnem v Lučkini hiški.

Tema

Strah, gozd, živali, prijateljstvo, varnost, prijaznost


Nauki iz knjige

Slikanica je vsekakor namenjena mlajšim otrokom, temu primerno so tudi nauki, ki jih lahko izpeljemo iz nje precej enostavnejši. Slikanica nas lahko nauči predvsem to, da so včasih strahovi v nas naseljeni že zaradi strahov samih po sebi, brez, da bi zanje imeli kakšno konkretno podlago. Če bi goska Lučka živela z drugimi goskami, bi jo le te naučile, da se mora velikih zveri bati, če bi se zveri bala in pred njimi bežala, pa bi zagotovo tudi zveri same Lučko bolj preganjale, kot pa v tem primeru, ko jim je enostavno pojasnila, da se jih nima za kaj bati. Na drugi strani nas slikanica uči tudi to, da moramo vsakemu človeku dati priložnost, da postane naš prijatelj. Zveri sprva niso želele biti Lučkine prijateljice, na koncu pa jim je to rešilo življenje. Ampak, smo prepričani, da je tudi zmaj hotel dejansko škodovati živalim, ali pa je tudi to nek strah, ki je bil živalim že vcepljen?


Aktivnosti ob branju

Ker je knjiga namenjena mlajšim otrokom, sem tudi aktivnosti pripravila za mlajše otroke, saj je za starejše resda malce preveč osnovna zgodba. Z otroci se lahko veliko pogovarjamo o tem, česa jih je strah in zakaj jih je teh stvari strah. Povemo jim lahko, da nekateri strahovi so upravičeni, npr. strah pred tem, da te povozi avto, nam prepreči, da bi brezglavo tekali po cesti. Drugi strahovi pa so čisto brez pomena, npr. strah pred temo in strah pred ljudmi, ki so drugačni od nas. Otroci lahko naštejejo svoje strahove in se skupaj pogovorimo o njih.


Za ustvarjalno aktivnost pa predlagam, da z otroci ustvarite torto, ki jo je Lučka postregla svojim gostom. Ena varianta je, da vsak otrok izdela svojo tortico. Podlogo za kolaček izdelamo tako, da izrežemo obliko skodelice in jo prepognemo v "harmoniko" in spet poravnamo, ter nalepimo na list. Otroci prejmejo liste papirja v obliki kolačka in jih okrasijo s prstnimi barvami, nanje lahko nalepijo razne gumbe in okraske.
Če ste bolj pogumni, imate prostor in čas (tudi za čiščenje!) pa lahko izdelate velikansko torto, ki bi lahko nasitila vse živali. Različne škatle ovijte v bel papir, otroci pa naj dobijo svoje barve in čopiče ter torto vsak po svoje pobarvajo. Tako bo skupina dobila en skupni izdelek.


Za knjigo se še enkrat zahvaljujem založbi Morfemplus, ki mi je prijazno poslala recenzentski izvod. Zagotovo bom pisala o še kakšni njihovi knjigi, saj imajo odlične in predvsem kvalitetne otroške slikanice in tudi otroško stvarno literaturo.Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page