top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Inšpektor Jože

Ker ni treba, da je čisto vsaka knjiga, ki jo otrok prebere hudo poučna, bomo danes govorili o eni hudo hudo zabavni knjigi! V resnici bo kar do konca tega tedna tale kotiček interneta namenjen stripu. Začenjamo z enim prav zabavnim, primernim za najmlajše bralce, ki nas bo dodobra nasmejal.


Inšpektor Jože

Avtorica: Majda Koren

Ilustracije: Damijan Stepančič

Starostno obdobje: 6-12

Črke: Velike tiskane

Št. strani: 60

Založba: Sodobnost

Letnik izdaje: 2021

Vsebina

Avtorja sta nam glavne junake; tatinska pujsa Kapa in Bunda ter jazbečarja - inšpektorja Jožeta, predstavila že v prvem delu - Kapo in Bundo. To ni drugi del, ampak je prvi del in pol, pravi naslovnica knjige in že po tem nam je lahko jasno, da bo strip prepreden s humorjem. In tudi je! Strip ni neka kontinuirana zgodba, ampak sestoji iz krajših zgodb, ki so lahko dolge od dveh strani dalje. To je vsekakor zelo primerno za najmlajše ljubitelje stripov, ki lažje sledijo krajšim zgodbicam. Glavna junaka, kot rečeno tatinska pujsa, sta pri svojih zločinih zabavna, iznajdljiva, predvsem pa dovolj "nedolžna." Njuni zločini so takšni, da so otroku blizu - vlomita v šolo, zapustita slaščičarno brez plačila, vlomita v hišo in izropata hladilnik... Najpomembneje pa je, da njuna dejanja nikoli niso brez posledic. Pretkani jazbečar inšpektor Jože jima je vedno za petami in poskrbi, da je pravici zadoščeno. Ko se izkaže, da je sreča vendarle na njuni strani, ko podedujeta grad tete Agate v Združenem kraljestvu, se tudi ta njuna pričakovanja izjalovijo - v gradu namreč straši. Zato nadaljujeta s kriminalnim življenjem, ki pa se konča sila klavrno - v ječi. Ampak psst, zadnja stran knjige namiguje na to, da sta pobegnila iz ječe. Se obeta nov del?

Strip je res zabaven, nagajiv, izredno barvit in istočasno poln in preprost. Preprost v sami zgodbi, ki je dokaj na prvo žogo, a poln ilustratorjevih dodatkov, ki otroku nudijo še več dodatnih elementov zgodbe, ki jih besedilo ne pove. Velja omeniti, da je ta strip že zaradi same forme primeren za samostojne bralce, ki bodo lažje sledili dogajanju. Četudi morda v stripu ni neke poučne note, teme, ki bi jo s pomočjo tega stripa lahko obravnavali, pa mi je všeč, da skozi celotno zgodbo drži nek nauk - da se vsak zločin na neki točki kaznuje. Kapo in Bundo tako nista dva od tistih knjižnih junakov, ki vedno uhajajo roki pravice in tako otroku humorju navkljub sporočata, da bo kriminal kaznovan; tudi če si pujs, inšpektor pa je jazbečar.


Teme

Tatvine, inšpektor, kriminal, humor

Strip je bil pri mojem navdušenem striparju v razredu zelo dobro sprejet. Glavni liki so karikirani do mere, da niso videti trapasto, so pa še vseeno hecni in zabavni. Za najmlajše bralce se mi zdi to popolna kombinacija.


Hvala KUD Sodobnost za poslan izvod. Svojega lahko naročite tule: https://www.sodobnost.com/izdelek/inspektor-joze.


LP Ajda77 views0 comments

Comentarios


bottom of page