top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka

No, pa smo prišli do konca Počitnic s Knjigozavri. V dveh tednih smo obdelali deset kvalitetnih otroških in mladinskih knjig, poleg tega pa sem objavila še prispevek o najljubših knjigah iz otroštva znanih Slovencev in recenzijo Reformatorjev v stripu, ki jih tudi lahko uporabite pri delu z otroki, vendar res z malce starejšimi. Ker se vračam v službo, pa čeprav na daljavo, ne bom imela toliko časa, da bi nadaljevala z dnevnimi objavami, vsekakor pa pridejo še kakšni Knjigozavri, v takšnem tempu kot pred počitnicami. Zaključujemo s slikanico s pomenljivim naslovom; Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka iz založbe Morfem.


Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka

Avtorica: Helena Kraljič

Ilustracije: Polona Lovšin

Starostno obdobje: 2-8

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Morfem

Letnik izdaje: 2019

Število strani: 32

Vsebina

Aleš je razigran fant, ki rad raziskuje, pleza po drevesih, se igra z žogo, nikakor pa ne mara branja! Za fante se pa vendarle ne spodobi, da bi radi brali! Ko mu mama kupi še eno knjigo, se silno razburi. Raje naj mu kupi še eno žogo! Za Aleša so tudi žoge, tako kot knjige, med seboj različne, pa vsaj igraš se lahko z njimi. Le kaj neki bi počel s knjigo. Fej! Ko Aleša zanima kam gre sonce ponoči, očka s police vzame knjigo. Aleš se takoj naveliča poslušanja. Le kaj bi počel s knjigo. Fej! Ko pride na obisk Aleševa sestrična Anita, pa na knjige gleda povsem drugače. Joj, koliko knjig ima Aleš in kako so zanimive! Pa naj jih ima! Ker se Aleš tako grdo obnaša do knjig, mama in oče dovolita, da Anita odpelje prav vse njegove knjige. Aleš si oddahne, saj mu zdaj res ne bo treba več brati. Dokler naslednjega dne v šoli ni poklican pred tablo. Prebrati mora krajše besedilo, a ker doma nič ne bere, mu gredo besede le s težavo z jezika. Moti se in zapleta in, ko dvigne roko njegova simpatija, sošolka Žana in učiteljico prosi, če lahko bere nekdo drug, je Aleš žalosten in osramočen. Doma razburjeno brska po policah, da bi našel kakšno knjigo in vadil branje, a prav vse je odpeljala Anita. Obišče jo in si pri njej izposodi eno svojih knjig, pa nato še eno in še eno... Kmalu so njegove knjižne police spet polne, ker veliko vadi pa svojo sošolko Žano naslednjič navduši s tekočim in lepim branjem. Aleš je še vedno razigran fant, ki rad raziskuje, pleza po drevesih in se igra z žogo. Zdaj pa tudi rad bere.


Tema

branje, sram, neuspeh, trud, učenje, pregovori


Nauki iz zgodbe

Prek branja se ljudje učimo o najrazličnejših stvareh, spoznavamo nove zgodbe, kulture in si širimo obzorja. Branje je primerno prav za vsakogar; za pridne punčke in za razigrane fante. Če ti nekaj ne gre, ne pomeni, da moraš obupati, ampak lahko z veliko vaje to veščino izboljšaš. Prav tako sta v knjigi uporabljena dva pregovora: Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka in Kar se da, se v zlato jamo zakopa. Ob tem se lahko pogovarjamo o pomenu pregovorov in še o drugih, ki so veliko v uporabi.


Aktivnosti ob branju

Ob tej knjigi se res lahko veliko pogovarjamo, kar v spremnem govoru pove že dr. Igor Saksida, ki že sam omeni nekaj tem za pogovor.


Teme za pogovor

  • Branje je vsekakor glavna tema o kateri se lahko pogovarjamo. Lahko ugibamo katere knjige je mama kupovala Alešu, se pogovarjamo, katere knjige imajo otroci sami doma in o svojih najljubših knjigah. Zakaj je pomembno, da beremo? O čem se lahko učimo preko branja?

  • Urjenje veščin - to sem dala na seznam tem za pogovor zato, ker je morda res malce nerodno predstavljeno, kako Aleš Žani ni bil všeč, ko ni bral dobro in si je zato vzel čas in se vrgel v branje, da se je izboljšal in se ji prikupil. Razumem sicer namen in se mi ne zdi nič sporno, bi pa morda kot pedagog ali starš tu dodala, da včasih ni od samega otroka in njegovega truda odvisno, kako razvije neke veščine, tudi branje. Aleš je slabo bral zato, ker ga branje ni zanimalo in, ker enostavno ni dovolj vadil. Včasih kakšni otroci ogromno vadijo, pa imajo pač kakšne težave ali nimajo talenta za neko stvar in jim še vedno ne gre. To ni nič hudega! Če ti nekaj ne gre, kljub temu, da si se za stvar potrudil, je to čisto sprejemljivo, če pa ti ne gre zato, ker se nisi zavzel za neko stvar, pa je drugače in bi lahko sam vplival na to, da se kaj spremeni.

  • Pregovori so eden pomembnih delov slovenske kulture in našega jezika. V knjigi sta omenjena dva: Jabolka so najboljša, ko jih zmanjka in Kar se da, se v zlato jamo zakopa. Z učenci se lahko pogovarjamo o tem, kaj oba pogovora pomenita. Prvi ne pomeni, da so jabolka najbolj okusna, ko jih več ni, ampak, da stvar zares začneš ceniti, ko je ni več. Na tak način lahko z otroki skušamo razložiti še marsikateri slovenski pregovor.

Seveda pa je ob tej knjigi možno tudi ogromno ustvarjati:

  • Ustvarite svojo lastno knjigo - učencem spnimo nekaj a4 listov tako, da nastane zvežčič oziroma knjiga. Otroci naj si izmislijo svojo zgodbo, jo na kratko zapišejo in ilustrirajo. Če otroci še ne pišejo, pa lahko zgolj ilustrirajo zgodbo, ki jim jo že povemo; lahko tudi to knjigo, ki smo jo ravnokar brali.

  • Poustvarjanje najljubše knjige - Vsak učenec naj pove, katera je njegova najljubša knjiga. V knjižnici poiščemo te knjige, lahko pa jim naslovnice tudi najdemo na internetu in s pomočjo slikovne opore, naj učenci čim bolje narišejo naslovnico svoje najljubše knjige.

  • Za najmlajše imam aktivnost, ki smo jo izvedli tudi z mojimi učenci in sicer kot zaključni izdelek projekta Pravljični palček nekaj let nazaj. Učenci so si izbrali svojo najljubšo knjigo. S knjigo v roki sem jih fotografirala tako, da je bilo ozadje čim bolj prazno, fotografije natisnila in nalepila na plakat, nad učenci pa smo v oblaček nalepili še nekaj naslovnic knjig, ki so jim zelo ljube. To lahko naredi tudi vsak učenec zase, dejavnost pa lahko prilagodimo za sposobnejše tako, da narišejo ali napišejo svoje najljubše knjige sami v oblaček.

Hvala založbi Morfem za recenzijski izvod knjige. Moram priznati, da mi ta slikanica ni takoj padla v oči, po branju pa mi je zelo všeč in bo zagotovo redno v uporabi v mojem razredu. Na spletni strani založbe lahko svojo slikanico dobite po akcijski ceni, na povezavi: https://morfem.si/knjige/otroske-knjige/slikanica/jabolka-so-najboljsa-ko-jih-zmanjka/. Knjiga v akciji stane le 9.90€! Svetujem vam, da res malo pobrskate po njihovi spletni trgovini, saj imajo trenutno ogromno kvalitetne (predvsem otroške) literature v akciji.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda
120 views0 comments

Komentar


bottom of page