top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Jesenske slikanice

Pozdravljeni v prvi objavi akcije Počitnice s Knjigozavri, v kateri bom vsak dan jesenskih počitnic objavila en predlog za branje z vašimi otroki; torej pet dni in pet objav. Današnja objava bo govorila o lepih jesenskih slikanicah, ob katerih se boste s svojimi otroki lahko pogovarjali o značilnostih jeseni. Vse slikanice v tej objavi je izdala založba Učila, nobena od njih pa ni bila recenzentski izvod, saj so vse že precej stare in sem jih že pred časom kupila sama. Opisala bom vsako posebej in dodala kratko vsebino in temo, ter povezavo, če je knjiga še na voljo. Slikanice so sicer starejše, a nič manj prisrčne. Lepe ilustracije nudijo tudi mnogo možnosti za pogovor o jeseni.Jazbec in strašni vihar

Avtorica: Suzanne Chiew

Ilustracije: Caroline Pedler

Starostno obdobje: 2-8

Založba: Učila

Letnik izdaje: 2015

Črke: Velike tiskane


Vsebina

Živali so izvedele, da se pripravlja strašen vihar in jazbec, največji izmed njih, se je ves dan trudil, da bi svojim malim prijateljem pripravil varnejša bivališča. Zajčku je naredil močnejša vrata, kosovki varnejšo valilnico, miški pa uredil vhod v hiško. Ko pa je vihar vendarle prišel, se je zgodilo nekaj nezaslišanega. Zjutraj je živali pričakal neprijeten prizor. Vihar je podrl stari hrast, pod katerem so leta in leta prebivali jazbeci. Obupan jazbec ni vedel, kje bo odslej živel, a živali so stopile skupaj. Ves dan so žagale, zabijale in barvale, naposled pa jazbecu postavile čisto novo hiško. Ob njej pa so v zemljo zagreble želod, da bo na tem mestu čez leta spet stal velik hrast.


Tema

Prijateljstvo, pomoč, nesreča, vihar, živali


Pika plete

Avtorica: Sheryl Webster

Ilustracije: Caroline Pedler

Starostno obdobje: 2-8

Založba: Učila

Letnik izdaje: 2010

Črke: Velike tiskane

Potipaj in začuti knjiga! Pletenje je mehko na otip


Vsebina

Mala miška Pika se je ob večerih rada smukala po kmečki hiši in opazovala kmetico, ki je pletla. Oh, kako rada bi pletla tudi ona! Ko kmetica nekega dne odvrže klobčič volne, ki ji ni bil všeč, je Pika presrečna. S klobčičem odhiti domov in po poti sreča ježa. Jež ji da dve svoji bodici, da ju bo lahko uporabila kot pletilki. Pika pri priči prične plesti in po poti se zaplete v marsikatero zagato iz katere jo rešita žaba in veverica. Na koncu v svoji hiški plete in plete, dokler pletenje ne napolni cele njene hiške. Zunaj začne naletavati prvi sneg in vse živali se stisnejo v Pikin brlog in ovijejo v dolg topel šal, ki ga je spletla.


Tema

Pletenje, pomoč, prijateljstvoMajhna miška z velikim srcem

Avtorica: Angela McAllister

Ilustracije: Caroline Pedler

Starostno obdobje: 2-8

Založba: Učila

Letnik izdaje: 2015

Črke: Velike tiskane


Vsebina

Majhna miška Mili hodi po jesenskem gozdu in sreča medveda. Medved je lačen in Mili mu ponudi hrano, a medved pravi, da bi sicer lahko kar tam zaspal in ne sme jesti. Zato mu Mili svetuje, da naj se le brž odpravi v brlog. Ker ji lačni medved ne gre iz glave, se odloči, da mu bo nabrala nekaj hrane in mu jo odnesla. Ker je majhna in šibka, pa ima številne težave. Iz težav jo rešijo druge gozdne živali, a na koncu vseeno izgubi skoraj vse kar je nabrala in proti medvedovemu brlogu odide le z eno samo robido. Ko pa pride tja, vidi, da ima medved poln brlog ozimnice. Medved je hvaležen, da je imela tako dober namen in ji pove, da hrano lahko najdeš marsikje, dobrega prijatelja pa je težje najti.


Tema

Gozd, živali, ozimnica, plodovi, prijateljstvoKdaj bo padel sneg?

Avtorica: Kathryn White

Ilustracije: Alison Edgson

Starostno obdobje: 2-8

Založba: Učila

Letnik izdaje: 2011

Črke: Velike tiskane


Vsebina

Jesen se je bližala koncu in mali medvedek bi moral it spat. A kaj, ko ga je vzemirjala misel na sneg. Prijatelja veverica in krt sta mu pripovedovala o snegu in medvedek si ga je želel tudi sam videti. Opisovala sta mu ga in vse bolj si ga je želel doživeti sam. Mama medvedka pa je zahtevala, da medvedek pride v brlog in zaspi zimsko spanje, to pač počno medvedi. Mali medvedek si je vseeno želel videti sneg, še bolj pa ga je skrbelo, da ga prijatelja ne bi čakala vso dolgo zimo, ko bi on spal. Kljub temu ga je premagala medvedja utrujenost in je zaspal, ko se je zbudil, pa je bila zunaj že pomlad. Presenečeno je opazoval naravo, ki je bila čisto drugačna. Čakala pa sta ga tudi prijatelja, saj pravi prijatelj vedno počaka, da se vrneš.


Tema

Prijateljstvo, jesen, zima, pomlad, zimsko spanje


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

500 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page