top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Kaj storiš z idejo?

V zadnjem času je postala Založba BP ena mojih najljubših, sploh zato, ker je prej še nisem prav dobro poznala in kar ne morem verjeti, kakšne lepe slikanice izdajajo. Tudi to delo Kobija Yamade je v mojem nabiralniku pristalo kot recenzentski izvod, a bi ga najbrž sicer kupila tudi sama. Na blogu sem že pisala o knjigi Mogoče, ki je (sicer tudi zaradi ilustracij) zagotovo ena od najlepših slikanic, kar sem jih videla. Knjiga, ki jo predstavljam danes, pa je del serije: Kaj storiš z... Na predstavitev čakata še Kaj storiš s problemom? in Kaj storiš s priložnostjo?, pred dnevi pa je prispela tudi čisto sveža avtorjeva slikanica z naslovom Ker sem imel učitelja. Sprva sem nameravala vse predstaviti v eni objavi, a menim, da si zaslužijo vsaka svoj žaromet.


Kaj storiš z idejo?

Avtor: Kobi Yamada

Ilustracije: Mae Besom

Starostno obdobje: 4-10

Črke: Male tiskane

Založba: Založba BP

Letnik izdaje: 2016

Število strani: 40

Vsebina

Zgodba govori o dečku, ki je nekega dne dobil idejo. Ni vedel od kod je prišla, a ves čas mu je sledila. Bila je drugačna, včasih čudna, a le njegova. Najprej se je ideje kar malo bal. Sram ga je bilo, kaj bi si o njej mislili drugi ljudje, zato jo je skril pred vsemi. A ideja mu je vztrajno sledila, zato se je začel ukvarjati z njo. Počasi je rasla in pokazal jo je še drugim ljudem. Nekega dne, pa je ideja razširila krila, poletela v nebo in napolnila ves svet. Ni bila več le njegova, postala je del vsega. In takrat je ugotovil, kaj storiš z idejo - spremeniš svet.


Tema

ideja, spreminjanje sveta, pogum


Nauk iz zgodbe

Idej se ne smemo sramovati in jih skrivati pred drugimi. Če idejo negujemo in si dovolimo, da jo spoznajo še drugi, lahko spremeni svet.


Aktivnosti ob branju

Tudi o idejah se lahko veliko pogovarjamo, bi pa jaz to slikanico uporabila pri malce starejših otrocih pri razrednih urah oziroma socialnem učenju, ko bi se pogovarjali o kakršnikoli problematiki. Jaz osebno bi postavila nek primer; npr.: V okolici šole je park, po katerem sosedje vodijo na sprehod svoje pse. Po zelenici je zato ves čas veliko kakcev in otroci se tam ne morejo več igrati. Vsak od učencev, naj pripravi konkretno idejo, kako bi se lotil tega problema. Nato naj tisti, ki želijo idejo predstavijo skupini. Skupaj se nato razred odloči, katera ideja je najboljša in jo dejansko izvede. Npr. v tem primeru, bi izbrali idejo nekoga, ki se je domislil opozorilnih znakov za pobiranje pasjih kakcev, razred bi znake izdelal in postavil in opazovali bi, če bi ideja tega učenca oziroma razreda, privedla do kakšne spremembe. To je seveda le en primer, lahko uporabite pri katerikoli temi oziroma problemu. Po realizaciji ideje in opazovanju rezultatov se lahko pogovorimo tudi o tem, da če ta učenec ne bi svoje ideje povedal ostalim v razredu, ne bi nikoli privedlo do sprememb. Zato je dobro, da svoje ideje delimo z drugimi, se pogovarjamo o njih, morda sprejmemo kak nasvet, naredimo izboljšavo in na neki točki morda celo spremenimo svet.


Hvala Založbi BP za recenzentski izvod slikanice. Res je čudovita in vesela sem, da vaša založba ideje Kobija Yamade pripelje tudi v našo državo in v našem jeziku. Svoj izvod slikanice dobite na: https://zalozbabp.si/izdelek/kaj-storis-z-idejo/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

212 views0 comments

Comments


bottom of page