• Ajda

Knjigozavri: Kako izberemo kvalitetne kartonke za najmlajše?

Kaj ponuditi v branje oziroma listanje najmlajšim? To vprašanje se poraja velikokrat, saj je tržišče z otroško literaturo že v splošnem precej nasičeno z raznorazno ponudbo, sploh pri knjigah za čisto najmlajše, ko po vrhu vsega niti zgodba praviloma ni preveč pomembna, pa velikokrat prihaja do velikih razhajanj v kvaliteti. Iz spletne knjigarne Galarna so mi poslali kupček knjig, ki sem ga dobro pregledala in tudi uporabila v razredu. Skupaj s predstavitvijo omenjenih knjig tako danes za vas pripravljam malce daljšo objavo, morda malo drugačno kot po navadi, v kateri razčlenim na kaj moramo biti pozorno ob nakupu kartonk.

S tem, ko v naše vsakdanje življenje z otrokom vnašamo knjige in branje, pri otroku urimo številne veščine in sposobnosti:

  • spodbujamo ljubezen do knjig in branja,

  • zagotavljamo senzorne stimulacije, ki pomagajo pri razvoju možganov,

  • razvijamo otrokov jezik, vnašamo v svet naših najmlajših nova znanja

  • razvijamo ljubeč odnos med otrokom in odraslim, ki mu knjige bere/kaže

Še ena zelo pomembna stvar, ki jo jaz osebno opažam pri svojih učencih pa je ta, da s skupnim branjem ali ogledovanjem knjig, pri otrocih razvijamo tudi pozornost in sposobnost sedenja pri miru, čakanja na vrsto in sodelovanja v neki skupinski aktivnosti. Vemo, da imajo mlajši otroci (in npr. moji učenci s posebnimi potrebami enako) izjemno kratkotrajno pozornost, sploh pri aktivnostih, ki so mirnejše in niso tako akcijsko naravnane. Pri branju knjig jih vsekakor navajamo, da je treba počakati bodisi na konec strani, na vprašanje, saj sicer zmotimo branje. Z mojimi učenci izredno veliko berem in je pri njih res lepo opazno, kako so navajeni sodelovati pri takšnih aktivnostih, v tišini počakati, spraševati, ko je temu namenjen čas ipd.


Kakšna je torej primerna kartonka, ki bi jo ponudili otroku? Najbolje, da to ugotovimo kar prek lastnosti le teh, si jih pobližje ogledamo in razmislimo kaj je dobro in kaj ne.


Besedilo: Tema ali zgodba?

Kartonke so praviloma knjige z manj besedila in pri le tem jih razlikujemo na knjige, ki obravnavajo nek koncept, temo, ali pa nam pripovedujejo neko zgodbo. Obstajajo torej kartonke, ki nam ponudijo neko praviloma skrajšano verzijo zgodbe/pravljice, ali pa kartonke, ki se ukvarjajo s posameznimi tematikami.


Primer:

Knjige iz zbirke Igrive kartonke se ukvarjajo s štirimi temami; barve, letni časi, živalski mladički in čas za spanje. Besedila v sami kartonki ne rabi bit veliko, je pa pomembno, da je razumljivo, preprosto, a še vedno jezikovno pravilno.


Tu se ne gre za dlakocepstvo, a pri določenih res poceni kartonkah sem velikokrat opazila stavke, ki so še meni delali težavo z razumevanjem, saj je bilo vrinjenih preveč nekih tujk, pridevnikov, ki nimajo za otroka absolutno nobenega pomena. Bolje je, da je besedilo krajše ali pa da so pod določenimi slikami zapisane le besede, kot pa da so stavki dolgi in zapleteni.

Pa še glede pisave; male ali velike tiskane črke? Praviloma so to knjige, ki so namenjene res najmlajšim, ki ne berejo sami, zato je z mojega vidika to povsem vseeno. Mnogi zagovarjajo, da bi sicer bilo bolje, da so knjige napisane z velikimi tiskanimi črkami, da se lahko otrok ob njih uri v prvem branjem, a se mi zdi, da je za kasnejše prvo branje na voljo že ogromno res dobrih slikanic, ki so primerno opremljene z ilustracijami in seveda z velikimi tiskanimi črkami. Mene osebno zato to ne moti.


Slike: ilustracija ali fotografija?

Za najmlajše otroke je preskok k povezovanju med konkretnim predmetom in sliko v knjigi hitrejši, če je v knjigi fotografija, kot pa ilustracija. Kljub temu ilustracija ni slaba, saj pomaga otroku razvijati simbolno razumevanje in predvsem povezovanje med konkretnim in simbolnim. Vseeno lahko opazimo, da so kartonke, ki so namenjene prav najmlajšim malčkom večinoma opremljene s fotografijami.


Primer:

Na spodnji sliki imamo štiri kartonke različnih založb. Zgornji dve sta opremljeni z ilustracijo, spodnji dve s fotografijami. Najbrž lahko že sami izluščite katera od teh štirih je manj kvalitetna od drugih. Ilustracije založbe Grahovac so absolutno preveč kičaste, uporabljeno je preveč nekih nenaravnih barv, bleščic in stiliziranih podob. Knjiga Radi imamo sadje, je na drugi strani precej abstraktna, a kljub temu primerna tudi za najmlajše, saj je uporabljeno veliko struktur in bolj naravne barve (o tem bomo govorili še kasneje). Spodnji dve knjigi pa sta uporabili fotografije. Obe prihajata iz založbe Učila in spodaj desno je primer kartonke, ki je res primerna za najmlajše. Poleg tega, da je opremljena s fotografijami, ima tudi svetleče in strukturirane elemente, ki najmlajšim nudijo dodatne dražljaje.

A pozor! Knjiga spodaj levo je kljub uporabi fotografij primernejša za malce starejše malčke, saj nam pokaže več manjših fotografij na eni strani, za najmlajše pa je primerneje, da je ena večja fotografija na eni strani, da se otrok lažje osredotoči.

In ko smo že pri ilustracijah - res ni vsaka ilustracija dobra. Predvsem pri res najmlajših moramo biti pozorni na dražljaje, ki jih dobivajo iz okolja in premočne barve, tudi iz risank in podobno, imajo lahko res kvaren učinek na razvoj možganov, seveda če so otroci s tem preveč obkroženi. Na spodnji sliki lahko vidimo res očitno razliko med neprimerno uporabo barv in oblik (zgoraj) in primerno (spodaj).


Vključevanje čutil: Tekstura ali vizualni učinki?

Mnoge kartonke so t.i. interaktivne in lahko otroci pri listanju sodelujejo na več načinov. Kot že zgoraj omenjeno, so knjige založbe Učila opremljeni z raznimi odsevnimi elementi, pa različnimi teksturami papirja, umetnim usnjem in krznom ipd., da najmlajši preko tipnih in vizualnih dražljajev še dodatno razvijajo svojo senzoriko.


Za malce večje malčke pa po mojem mnenju pride veliko bolje v poštev uporaba raznih zavihkov in podobno, kjer lahko otrok aktivno sodeluje pri branju/opazovanju knjige.


Primer:

Knjige iz zbirke Igrive kartonke so opremljene z izjemno domiselnimi zavihki in elementi, kjer otrok npr. prereže limono na pol, s tem da premakne drsno ploščo (glej zgoraj) ali pa vrti kolo in opazuje delfine, ki skačejo iz morja (glej spodaj). V kartonki o živalskih mladičkih lahko z izvlekom jezička podaljšaš rep kače, v tisti o letnih časih pa sestaviš snežaka. V neki knjigi založbe Grahovac, ki se ponaša z zavihki, zavihek pomeni le to, da izvlečeš kartico na kateri je napisana številka o kateri sicer govori cela stran. To niti ni preveč smiselno, pa tudi otrok ne bo imel želje po še enem podajanju informacije, ki jo prejema skozi celotno stran. Knjige iz zbirke Igrive kartonke so na zadnji strani opremljene tudi z zavihki z vprašanji, nekakšnim kvizom, skozi katera lahko otrok ponovi vse, kar se je skozi knjigo naučil.

Zbirka Zavrti kolo npr. pa je opremljena s kolesom, kjer vsaki ilustraciji v knjigi poiščeš točno določen manjkajoč del s tem, da zavrtiš kolo do prave pozicije.

Tudi pri interaktivnih dodatkih je pomembno, da so smiselno postavljeni in, da v otrocih zbudijo neko zanimanje, radovednost, jih spodbudijo k razmišljanju.


Kartonke lahko ločujemo še preko drugih kriterijev npr. ali delujejo na otroka pomirjujoče ali pa ga poživijo? Je v njih že znana tematika, ali pa služijo učenju nečesa novega? Poznamo tudi cel kup kartonk, ki so namenjene prav učenju npr. abecede, štetja ipd. in tudi tam je pomembno, da je zadeva kvalitetna. Za učenje abecede je odlično kartonko (večji, a4 format) izdala Mladinska knjiga z ilustracijami Jelke Reichman, pred kratkim pa je izšla tudi spodnja, ki se prav tako ponaša z odličnimi ilustracijami. Pomembno je namreč, da otroku ponudimo že znane predmete, da se res osredotoči na prvi glas v besedi, ne pa na samo razumevanje narisanega.

Vsekakor tudi knjige za najmlajše niso "kar nekaj" in ni čisto vseeno kakšne knjige otroku ponudimo. Velikokrat sem omenila založbo Grahovac kot primer slabe prakse. Ja. Veliko njihovih knjig je sicer cenovno privlačnih, a z nizko ceno večinoma kupimo tudi slabo kvaliteto. Ni pa nujno. Odvisno je od knjige do knjige. Izdali so npr. več kartonastih pravljic s puzzlami ilustracij, ki jih imajo moji učenci zelo radi, a tudi v tistem primeru je tekst večinoma precej čudaški in manj primeren.


Cene kartonk so v večini res nizke in, če vam zgoraj omenjena založba ponuja nekaj za 3,99€ raje preverite, kaj vam ponuja npr. spletna knjigarna Galarna za le kakšen evro več. Zgoraj omenjene kartonke npr. lahko dobite za 7.90€ po kosu iz zbirke Igrive kartonke in 7,95 iz zbirke zavrti kolo. Vse omenjene knjige vam bom polinkala spodaj, velja pa le opozorilo, da pri zbirki Igrive kartonke piše, da cela zbirka ni na zalogi. O tem sem se pozanimala pri Galarni in zbirka seveda JE na zalogi, saj je tudi vsaka posamezna knjiga na zalogi, le pri spletni strani je neka napaka z javljanjem zalog. Kar pogumno v naročilo :)


Zagotovo je tudi prvi stik s knjigo za male bralce zelo pomemben. Poskrbimo, da bo kvaliteten in bo pri najmlajših zbudil še večjo ljubezen do knjig in branja.


LP Ajda

104 views0 comments

Recent Posts

See All