top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Kkkmalu bom praznoval rojstni dan

22. oktober je svetovni dan jecljanja in to je najboljša priložnost, da vam predstavim knjigo, ki govori prav o tem. Knjiga je bila izdana pri založbi Morfem v zbirki slikanic o različnih posebnih potrebah. Sama jih imam že sama v zbirki kar precej; o Downovem sindromu, epilepsiji, alergiji, disleksiji. Vsaka posebej je čudovita in na lep način prikaže določeno težavo, motnjo... in jo normalizira.


Kkkmalu bom praznoval rojstni dan

Avtorica: Helena Kraljič

Ilustracije: Tina Lubi

Starostno obdobje: 8-12

Črke: Male tiskane

Založba: Morfem

Letnik izdaje: 2019

Število strani: 28

Preden preidemo na vsebino, naj omenim še eno stvar, ki mi je pri knjigah iz te zbirke zelo všeč. Vsaka knjiga je opremljena s spremno besedo, ki jo prispeva strokovnjak z nekega področja. Tokrat je spremno besedo napisala dr. Vlasta Podbrežnik; po diplomi iz logopedije in surdopedagogike, se je dolga leta specializirala prav za področje jecljanja in je tudi ustanoviteljica Društva za pomoč osebam z govornimi motnjami Vilko Mazi. Gospa Vlasta je napisala lep uvod, ki nam poleg orisa same zgodbe poda tudi nekaj strokovnega ozadja o jecljanju. S tem so pri založbi omogočili, da lahko otrokom ponudimo odgovore na vprašanja glede določenega problema, brez, da bi se morali še dodatno pozanimati ali brskati po internetu. Čeprav ni nič narobe, če se o določenem problemu bolj pozanimamo, je sila uporabno, če knjiga vsebuje tako zgodbo za otroka, kot tudi strokovno ozadje za starša ali vzgojitelja. Tako res postane celosten in uporaben učno-vzgojni pripomoček.


Vsebina

Knjiga govori o dečku Simonu, ki jeclja. Prav zaradi tega težko navezuje nova prijateljstva, predvsem zato, ker niso vsi otroci prijazni z njim. Ko povabi prijatelje na rojstni dan, se iz njega hudobna Ajda (hm?) norčuje in prepričuje ostale, da k temu jecljavcu pa le ne bodo šli. Simon je žalosten, norčevanje pa pri njemu povzroči stisko, ki le še poslabša njegovo jecljanje. Dokler ne dobi psičke. Ob psički se sprosti in ne misli na to, kako bo govoril. Počasi se njegov govor izboljša in postane bolj samozavesten tudi pri pogovoru s svojimi prijatelji.


Tema

Jecljanje, odrivanje na rob, norčevanje, nerazumevanje


Nauki iz knjige

Ob knjigi se z otroki lahko pogovarjamo o drugačnosti in odzivanju na le to. Velikokrat so otroci namreč do drugačnih vrstnikov nesramni zato, ker določenih stvari ne razumejo in ne vedo, kako se nanje odzvati. Odrasli moramo biti tisti, ki smo jim zgled in jim pokažemo pravi način za obravnavanje drugačnosti.


Aktivnosti ob branju

Glavna aktivnost ob branju takšne knjige je seveda pogovor, pogovor in še enkrat... pogovor! Z otroki se moramo predvsem o takih tematikah res veliko pogovarjati, saj vsi neprimerni odzivi in reakcije skoraj vedno pridejo ravno iz neznanja. Otroci sovraštva do drugačnih ne nosijo v sebi, dokler jim ga ne privzgojimo. Bodisi s sovraštvom samim, ali najpogosteje z neznanjem in strahom. Otrokom lahko razložimo, da otroci, kot je Simon, niso sami krivi, da jecljajo. Povemo jim, da je to njihov način govorjenja, ki se lahko le še poslabša, če jih je strah, jim je nerodno, jih nekaj skrbi. Kakšen bi bil torej pravi način ravnanja ob srečanju z otrokom, kot je Simon? Potrpežljivost in sprejemanje. Počakamo, da otrok pove, kar je želel in se ne norčujemo iz njega, če to traja dolgo časa ali, če se je zmotil.


Socialna igra

Da se bodo (starejši) otroci lažje vživeli v otroka, kot je Simon, predlagam naslednjo igro. Na lističe napišemo težke stavke ali besede. Težavnost prilagodimo seveda starosti in sposobnosti otrok. Otrokom razdelimo lističe in jim naročimo, da vsak prebere stavek, ki je na listku, ki ga je dobil. Skoraj zagotovo se bo vsak otrok nekje zmotil. Otroke vprašamo, zakaj so se zmotili? Ugotovimo, da zato, ker je izgovarjava teh besed zanje težka. Kako bi se počutili, če bi se jim drugi otroci ob tem smejali? Bi jim bilo potem lažje nekaj izgovorit, ali težje? Kako so se počutili, če smo jim pustili dovolj časa, da so si vzeli čas in stavek prebrali pravilno? Približno tako se počuti otrok, ki jeclja, če se do njega mi vedemo lepo in potrpežljivo.


Hvala založbi Morfem za recenzijski izvod slikanice. Res je odlična in zagotovo jo bom večkrat uporabila pri svojem delu. Svoj izvod lahko kupite tule: https://morfem.si/knjige/otroske-knjige/slikanica/kkkmalu-bom-praznoval-rojstni-dan/. Poleg same vsebine pa naj na tem mestu pohvalim tudi res prisrčne ilustracije Maje Lubi, ki v slikanice Helene Kraljič vlivajo življenje. Res so lepe!


Obenem vas ob svetovnem dnevu jecljanja vabim tudi na spletno stran: https://www.gingotalk.com/. Stran je nastala pod pridnimi rokami moje sošolke s fakultete Mete in njene kolegice Petre. Obe logopedinji razvijata pripomočke za lažjo logopedsko obravnavo otrok z govorno jezikovnimi motnjami, ki omogočajo delo tudi doma. Ponosna sem nanju, saj je težko na tržišče uspešno lansirati nekaj povsem novega. Njima je to vsekakor uspelo.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda100 views0 comments

Comments


bottom of page