top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Knjiga tožibaba

Kot zadnja v tem počitniškem tednu se nam predstavi Knjiga tožibaba, ki je v lanskem letu izšla pri založbi Ocean. Mojo pozornost je pritegnila takoj, ko sem videla naslovnico in sem bila res vesela, ko so mi iz založbe poslali recenzijski izvod. Čudovita knjiga z res lepim sporočilom, sem pa v njej zaenkrat bolj uživala jaz, kot pa moji učenci. Zakaj? Preberite si v nadaljevanju.


Knjiga tožibaba

Besedilo in ilustracije: Lisa Aisato

Starostno obdobje: 4-99

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Ocean

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 34

Vsebina

Knjiga tožibaba ima podnaslov: Prekrasna balada o tem, kaj se skriva za pusto fasado. Govori o muhi, ki se skrije v dvigalo in opazuje ljudi, ki so natlačeni v njem. Na videz čisto običajni ljudje, o vsakomur od njih bi si z lahkoto ustvaril takšen ali drugačen predsodek, a muha ve, da čisto vsak od njih med štirimi stenami svojega doma odvrže masko, ki jo nosi čez dan in postane on, takšen kot je. Na hecen način v rimah opisuje čudaške in zanimive navade vseh ljudi iz dvigala; nekdo za širokim nasmeškom skriva, da je prav vražje zloben, kdo drug pod lasuljo skriva plešasto glavo, spet nekdo tretji pa za robustnim videzom nosi prav mehko srce. In to je tudi glavno sporočilo knjige; nikoli ne veš, kaj se skriva za fasado, ki si jo ljudje nadenemo, ko stopimo pred druge ljudi. Nihče ni v resnici tak, kot izgleda na prvi pogled. Knjiga je poleg močne sporočilnosti opremljena z reeeees dobrimi ilustracijami, ki pa so bile, kot že rečeno, morda zanimivejše meni, kot pa mojim učencem. Žal je v tem primeru razvojni zaostanek odigral svojo vlogo, saj nismo prišli do globljega sporočila knjige, so se pa vsaj ilustracijam in hecnim likom v knjigi prav dobro nasmejali, kar pa je tudi čisto fajn. Bi pa morda priporočala knjigo kot uvod v kakšno razredno uro pri starejših razredih, saj nudi cel kup tem za pogovore.


Tema

Drugačnost, iskrenost, pretvarjanje, edinstvenost, pravi jaz


Nauk iz zgodbe

Nikoli ne veš, kaj nekdo skriva za podobo, ki jo kaže svetu.

Aktivnosti ob branju

Ta knjiga prinaša predvsem veliko možnosti za pogovor o predsodkih in o tem, kaj pred svetom raje skrijemo in kaj se odločimo pokazati. Vsak učenec lahko na listek napiše eno svojo lastnost, za katero nihče ne ve - nekaj kar ima rad, v čemer uživa, ko je stran od oči. Listke nato pomešamo in vlečemo iz vrečke ter ugibamo, komu iz razreda bi pripisali določeno lastnost. Zagotovo bomo ugotovili, da nas marsikaj česar o nekom ne vemo, lahko preseneti. Pripravimo pa lahko tudi različne socialne igre. Sploh starejšim učencem, ki govorijo anhleško, lahko pokažemo kakšnega od posnetkov z YouTube kanala CUT, ki dela razne socialne eksperimente. Npr. ljudje ugibajo religijo, spolno usmerjenost, poklic... neznancev. Zelo zelo zgovorni posnetki, ki veliko povedo o tem, kako smo ljudje naravnani k predsodkom. Enega od posnetkov pripenjam tule spodaj. Na podoben način lahko eksperiment opravite tudi v razredu, bo pa najbrž težje, saj se učenci med seboj poznajo.


Hvala založbi Ocean za to čudovito knjigo! Svoj izvod dobite na povezavi: https://www.ocean-si.com/prodaja/mladostniki/item/knjiga-to%C5%BEibaba.html.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda110 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page