top of page
  • Writer's pictureAjda

🎄Knjigozavri: Knjige o svetem Miklavžu

Po prvi praznični recenziji, smo vendarle dočakali še praznične Knjigozavre. Vse objave, ki bodo vezane na prihajajoče praznike, bodo označene z 🎄. Današnji Knjigozavri ne bodo predstavili le ene same knjige, ampak bom predstavila moje najljubše otroške knjige, ki govorijo o prvem od treh decembrskih dobrih mož - Svetem Miklavžu. Velja opozoriti, da imajo vse naštete slikanice nabožno vsebino, torej, če vam takšne vsebine niso blizu, preskočite to objavo. V tem primeru tako ali tako najbrž vaših otrok ne obdaruje sv. Miklavž. Če pa jih, pa bodo naslednje knjige zelo primerne bodisi za spoznavanje svetega Nikolaja kot takega, pa tudi kot darila, ki jih Miklavž prinesel. Zdaj je še čas, da mu na seznamu namignemo na kakšno od naštetih knjig.Miklavž in Jurijeva angela

Avtorica: Zlata Krašovec

Ilustracije: Teja Milavec

Starostno obdobje: 4-8

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Družina

Letnik izdaje: 2017

Število strani: 32


Knjigo Miklavž in Jurijeva angela sem skupaj z Miklavž in Modrosti sveta opazila na blagajni ene od knjigarn, lani decembra. Nakup je bil povsem spontan, nekaj takega kot Snickers na blagajni v Hoferju. Pritegnili sta me dve res čudoviti naslovnici in opis zgodbe, ki je namigovala na to, da je morda manj nabožna in bolj uporabna tudi npr. za v šolo. Nato me je presenetila še cena, saj je bila vsaka od teh dveh čudovitih slikanic le 9.90€. Zdaj sem šele ugotovila, da to ni bila kakšna huda akcija, tako poceni pač sta, obstaja pa za obe tudi mehka izdaja, ki je še pol ceneje! Skratka, impulziven nakup, katerega nisem obžalovala niti za sekundo.


Jurij je navihan fant, ki ima s svojim zavetnikom, svetim Jurijem marsikaj skupnega. Tudi to, da se ne boji skoraj ničesar in zaradi tega se njegova mamica včasih pošali, da potrebuje kar dva angela varuha. Angela varuha sta ga varovala vsakič, ko je plezal po drevju, ko je pozabil iti z avtobusa na pravi postaji, ko je zganjal vseh sort vragolije... A ravno na predvečer prihoda svetega Miklavža, sta angela zatajila. Jurij je na stopnicah stopil na nekaj sluzastega. Spodrsnilo mu je, padel je in si zlomil nogo. Zdaj z nogo v mavcu leži v postelji, med tem, ko je njegova sestrica odšla na srečanje s svetim Miklavžem. Leži v postelji in se spominja preteklih let; kako je odšel z babico v cerkvico sv. Miklavža v njenem domačem kraju in izvedel marsikaj o tem svetniku, kako mu je očka povedal, da je Miklavž zavetnik Ljubljanske stolnice... In kako se je nekoč skoraj zlagal mami glede opozorila, ki ga je dobil v šoli, pa ga je bilo strah, da bi od Miklavža dobil le šibo in ji je vse povedal... Ko razmišlja o vsem tem, se sestrica vrne domov. Miklavž mu pošilja pozdrave in jabolko, sestra pa je angelom zabičala, naj na Jurija le malo bolj popazijo.


Slikanica na prijeten način otrokom predstavi resničnega sv. Miklavža - sv. Nikolaja. Všeč mi je ker je omenjena in narisana Ljubljanska Stolnica in ker so legende o sv. Nikolaju predstavljene na kratek in življenjski način. Ilustracije so prečudovite, je pa kar precej teksta. Zagotovo to ni neka kratka slikanica za nekaj minut branja; ob njej bo otrok preživel nekaj več časa in se iz nje marsikaj tudi naučil.Miklavž in Modrosti sveta

Avtorica: Monika Bukovec

Ilustracije: Teja Milavec

Starostno obdobje: 4-8

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Družina

Letnik izdaje: 2016

Število strani: 32


Miklavž in Modrosti sveta je knjiga, ki jo (z nekaj manjšimi prilagoditvami) z lahkoto preberem tudi učencem v šoli, saj nima pretirano verskih vsebin (razen samega lika svetega Miklavža). Zgodba govori o Davidu, ki si nadvse želi bratca in to tudi napiše Miklavžu v pismo. Ko prejme avto na daljinca, čokolado in karte ni čisto nič vesel in avto kmalu uniči. Babica ga najprej ošteje, a ko ji David potoži, da se ne bi več rad igral sam in si je zato zaželel bratca, ga s seboj vzame na srečanje s svetim Miklavžem. Ko se pogovarja z njim, David Miklavžu še enkrat potoži, da si želi bratca, ker se vedno igra sam. Miklavž mu razloži, da bratec ne pride kar čez noč in Davida vpraša, kako to, da nima nobenih prijateljev. V roke mu da majhno knjižico, na kateri piše Modrosti sveta. Miklavž Davidu prišepne, da če bo vsak dan prebral eno stran, ne bo nikoli več osamljen. V knjigi se skrivajo številni nasveti, kot npr. Bodi prijazen in deli svoje stvari z drugimi, Brani šibkejše od sebe, Daruj ubogim in drugi. Ko jih David začne upoštevati, se mu v življenju začnejo dogajati spremembe. Dobiva vse več prijateljev in redko je osamljen. Končno ga nekega dne tudi mamica preseneti z novico - čez osem mesecev bo dobil bratca ali sestrico.


Kot lahko vidite, v tej knjigi ni omembe kakšnih angelov, boga, svetništva, zato je primerna tudi za neverujoče. Modrosti sveta so pač univerzalni nasveti za to, kako biti boljši človek.Miklavž piškote peče

Avtor: Božo Rustja

Ilustracije: Karmen Smodiš

Starostno obdobje: 3-8

Črke: Velike tiskane

Založba: Založba Ognjišče

Letnik izdaje: 2010

Število strani: 24


Miklavž piškote peče je sicer drobna knjižica, ki pa je polna zgodb o resničnem svetem Nikolaju. Če dobro premislim, je na nek način mešanica zgornjih dveh slikanic. Jan si namreč zlomi nogo in oče ostane z njim doma, ter mu pripoveduje zgodbe o resničnem svetem Miklavžu. Knjiga je polna legend, ki krožijo okrog tega svetnika. Na koncu Jan izve novico, da dobi bratca ali sestrico in se odloči, da bo do njega tako velikodušen, kot je bil Miklavž do vseh ljudi.


Knjiga morda na prvi pogled ni ravno privlačna, saj je veliko teksta, je pa v njej ogromno resničnih informacij o življenju svetega Nikolaja. Zato je primerna tudi za malce starejše otroke.
Mali parkelj Malič

Avtorica: Svetlana Makarovič

Ilustracije: Dušan Klun

Starostno obdobje: 5-8

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Mladinska knjiga

Letnik izdaje: 2005

Število strani: 24


To kultno slikanico izpod peresa Svetlane Makarovič sem vzljubila že kot otrok. Spomnim se, da sem skoraj na skrivaj iz knjižnice jemala tisto manjšo izdajo z oranžno platnico. Ko je Mladinska knjiga leta 2005 izdala ponatis, sem bila vesela, da sem končno dobila svoj izvod. Ob tej knjigi naj opozorim, da je vsekakor namenjena malce starejšim otrokom in, da naj jo berejo vseeno ob spremstvu staršev, da ne dobijo kakšne prav "pametne" ideje. Malič pač ni najboljši zgled.


V knjigi izvemo šokantno resnico. Piškotov sploh ne pečejo samo angelčki in Miklavž! O ne ne, pečejo jih že, pečejo, kdo pa kuri v velikanski peči? Nihče drug kot peklenščki! Ves čas hodijo po okoliških gozdovih in nabirajo les in dračje, da v kamniti peči enakomerno gori. Če v peči preveč na hudo zakurijo, se piškoti zažgejo, Miklavž pa besni. Angeli pa peko tudi strogo nadzorujejo, saj vedo, da zažgani piškoti pripadajo parkeljnom. Nakar se mali parkelj Malič domisli hude potegavščine. Pred pekarno začne popevati in vzklikati, da je prišla pomlad. Miklavž in angelci odhitijo ven, da bi se čudili pomladi sredi zime, ta čas pa parkeljni na močno zakurijo v peči. Preden so angelci ugotovili, da gre za potegavščino, so se vsi piškoti zažgali. Miklavž je besnel, da se to ne sme nikoli več ponoviti, a Maliču je uspelo angele še dvakrat potegniti za nos. Peklenščki so imeli toliko zažganih piškotov, da jim jih je cel kup ostalo. Ko so angelci lepo pripravili vrečke s slaščicami za pridne otroke, pa je ponoči Malič smuknil v delavnico. Vzel je vrečke, ki so še ostali, vanje natresel zažgane piškote in jih pomešal med ostale. Na sprevodu je opazoval razjarjene otroke, ki so prejeli črne, zažgane piškote, nagajal angelcem in Miklavžu celo pokazal jezik! A na koncu se je vseeno vse dobro končalo in parkeljnom ni uspelo s seboj odpeljati prav nobenega otroka.


V tej knjigi je zagotovo cel kup slabih idej, ki jih lahko otroci poberejo od parkeljnov; še posebej razne priredbe molitvic, s katerimi dražijo svetega Miklavža. Vseeno se je meni kot otroku zdela ta knjiga sila zabavna in morebitni neprimernosti navkljub, menim, da bo prav dobro zabavala tudi vaše otroke :)


Knjige, ki sem jih predstavila dejansko imam doma, sem jih sama kupila in vam jih lahko priporočim iz prve roke. Spodaj dodajam še seznam knjig, ki jih še nimam doma, pa so podobne tem naštetim, če vas zanima še kakšna dodatna ponudba. Pri objavi nisem sodelovala z nobeno od omenjenih založb, knjige sem kupila sama. Moram pa pohvaliti, da sta v zvezi s tovrstno literaturo založbi Ognjišče in Družina res super, saj imajo slikanice po izjemno ugodnih cenah. V tem času, ko so npr. zaprte trgovine z nenujnim blagom, ponujajo tudi ogromno izbiro daril po res normalnih cenah, pobrskajte malo po strani, sploh na Ognjišču.


Upam, da bodo glede na situacijo tudi s pomočjo knjig, letošnji decembrski dnevi vsaj malo bolj praznični. Vse štiri priporočene knjige vam bodo zagotovo polepšale vsaj Miklavžev večer.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda
714 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page