top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Knjige za male vrtnarje

V našem razredu smo (kot že večkrat rečeno) navdušeni naravoslovci in vsak, ki ga zanima narava, najbrž rad opazuje tudi to, kako nekaj zraste. Gredice na šolskem vrtu si sicer ne rezerviramo, saj si ne upamo sprejeti takšne obveznosti, vedno pa sadimo in sejemo v razredu in nato sadike odnesemo domov. Pri tem nam pomaga kar zajeten kupček knjig, ki sem jih zbrala tekom let in nam pomagajo pri osvajanju osnov vrtnarjenja. Prav vsaka od naštetih knjig je nekaj posebnega, zato vam jih bom na kratko predstavila, da boste našli kakšno tudi za svojega nadebudneža.

Posamezne knjige bom predstavila tako, da bom na hitro opisala vsebino, dodala povezavo do spletne trgovine, če je knjigo še mogoče kupiti, nato pa pod opis prilepila še nekaj primerov strani iz knjige in slikano kazalo, da si boste bolje predstavljali vsebino knjige. Tudi knjige, ki pa jih ni več moč kupiti, je zagotovo mogoče najti v vaši najbližji knjižnici.


Niki Horin - Vrtnarček

Založba: Mladinska knjiga

Črke: Male tiskane


Vrtnarček je knjiga, ki je na prvi pogled namenjena čisto najmlajšim vrtnarjem, je pa polna uporabnih nasvetov, ki so podani na zelo barvit in prijazen način. Učiteljice in vzgojiteljice med mojimi bralkami bi si najbrž kaj lahko predstavljale, da bi iz fotokopij strani z lahkoto naredile učne kartice ali pa kartice z zaporedji dogodkov. V knjigi izvemo osnove o orodju, skrbi za rastline, živalih na vrtu in podobno, dobimo pa tudi nekaj dobri idej za dejavnosti z otroki. Knjiga je v trdi vezavi, spiralno vezana a z zakrito spiralo (ima hrbet). In še ena dokaj zanimiva informacija. Knjigo sem lani po snemanju videa za šolanje na daljavo pozabila zunaj na vlagi kar 3 dni. Knjiga je bila sicer pod streho, a je vse tri dni močno lilo. To se na njej popolnoma nič ne pozna, kar kaže tudi na to, da je papir izredno kvaliteten. Morda komu ta informacija ne pomeni veliko, pa vendar računajte na to, da bo morda knjiga vaša spremljevalka tudi konkretno zunaj na vrtu.

Konkretne ideje za dejavnosti.

Takšni prikazi so nadvse uporabni tudi pri pouku. Jaz sem takšne strani fotokopirala za učence, da so si jih lahko nalepili v zvezke in obnavljali znanje.


Tatjana Angerer - Moj prvi naravni vrt

Založba: Mohorjeva družba

Črke: Male tiskane

Na voljo: le rabljene


Kot je najbrž že jasno, je knjiga starejšega datuma in se je zato žal ne da več dobiti v trgovinah, je pa prisotna na raznih portalih z rabljenimi knjigami. Morda malce manj privlačna za mlade bralce, a polna konkretnih nasvetov. Meni kot otroku je bila zelo zanimiva, ker je tudi prvo vrtnarjenje vzela zelo resno. Še posebej všeč so mi bili načrti za gredice ipd.

Večji del knjige zavzema vrtnarski dnevnik, kjer so po mesecih napisana vrtnarska opravila in prostor, da mali vrtnar sam zapiše svoje aktivnosti na vrtu.


Catherine Forne - Na polju in na vrtu

Založba: Tehniška založba Slovenije

Črke: Male tiskane

Na voljo: Ni več v prodaji


Na polju in na vrtu je ena od dveh knjig (druga je V gozdu in na travniku), ki sta bili v otroštvu zagotovo eni mojih najljubših. To so knjige, ki ne dajejo toliko nasvetov za samo vrtnarjenje, ampak se vrta in polja v tem primeru knjiga loti z bolj "strokovnega," naravoslovnega vidika. Opisane so živali, ki se pojavljajo na vrtu, različna opravila, vrste zelenjave. Nepogrešljiva knjiga za vsakega naravoslovca. Škoda, da je ni več v prodaji. Glede na priljubljenost obeh, bi bil ponatis zagotovo dobrodošel.Matevž Likar: Otroci in vrt

Založba: Tehniška založba Slovenije

Črke: Male tiskane


To je knjiga, ki je v razredu čisto iskreno še najmanj uporabna, saj je namenjena predvsem staršem ali učiteljem/vzgojiteljem. Nudi nekaj teoretične podlage za začetek vrtnarjenja z otroki in tudi cel kup konkretnih idej.

Vsekakor se mi zdi, da če je večina ostalih knjig takšnih, da jih je dobro imeti doma in bodo aktualne tudi čez desetletja, je ta morda takšna, da si jo je bolje izposoditi.


Martyn Cox - Moj naravni vrt

Založba: Pomurska založba

Črke: Male tiskane


No tole pa je knjiga, za katero bi bila presrečna, če bi jo dobila kot otrok. Ne osredotoča se toliko na vrtnarjenje samo, kot pa na vse možne aktivnosti s področja raziskovanja narave, ki jih lahko počnemo na vrtu. Ogromno je idej za opazovanje živali, vse pa so podane zelo spoštljivo do narave in dajejo velik poudarek na ohranjanju ekosistemov in čim manjše poseganje vanje.


Na zgornji povezavi je knjiga močno znižana, zanjo boste odšteli pičlih 10€ in se vam nakup rez izplača. Sama sem jo kupila že nekaj časa nazaj in jo res toplo priporočam.


Vrtnarjenje za otroke

Založba: kupljeno v trgovini Lidl, izšlo pri neki njihovi založbi

Črke: Male tiskane

Na voljo: ni več v prodaji


Tole knjigo v mehki vezavi sem kupila enkrat spotoma, ob nakupovanju hrane in od nje za tistih nekaj evrov nisem kaj dosti pričakovala. Ko je to postala ena izmed bolj uporabljenih knjig o vrtnarstvu v našem razredu sem bila zato prijetno presenečena. Knjiga je res malo bolj živahnih barv, a kot prva omenjena (Vrtnarček) ponuja cel kup res dobrih informativnih strani, ki jih lahko uporabimo tudi kot kartice za učenje. Aktivnosti so enostavne in zato tudi dejansko izvedljive. Škoda res, da se knjige ne dobi. Če jo kje opazite pa le sezite po njej. Je vredno!


Joanna Gaines - We are the Gardeners

Jezik: Angleški

Črke: Male tiskane


Ob takšnih knjigah mi je vedno znova žal, da niso prevedene v slovenski jezik. Sicer je jezik dovolj enostaven, da lahko knjigo sproti prevajamo, ko jo beremo otroku, a vseeno...


Zgodba govori o družini, ki se po spletu okoliščin znajde v vrtnarskih vodah. Oče namreč v tehnični trgovini nekega dne opazi praprot, ki se mu tako prikupi, da jo kupi in prinese domov. Praprot vsi zalivajo in ta na koncu od preveč ljubezni umre. Odločijo se kupiti novo praproti, dobro preučijo kakšne potrebe ima, lepo skrbijo zanjo in ta res lepo raste. Zato kupijo novo in spet novo rastlino, dokler njihova hiša ni videti skoraj kot kak rastlinjak. Zato se odločijo, da bodo pred hišo uredili vrt z zelenjavo in rožami. Spremljamo njihovo načrtovanje in pripravo vrta, vse do nesrečne izkušnje s sosedovimi kozami in na koncu prave gostije z zelenjavo, ki so jo sami pridelali. Nadvse simpatična slikanica, ki pa je tudi zelo poučna.


Gerda Muller - A Year in Our New Garden

Jezik: Angleški

Črke: Male tiskane


V tej slikanici spet spoznamo družino, ki se preseli v hišo sredi mesta. Skupaj s pritličjem posvojijo tudi vrt, ki pa je zanemarjen, stara jablana pa praktično umira. Družino in vrt spremljamo skozi prvo skupno leto - vsa opravila, dejavnosti na vrtu, pa tudi veselje, ki jim ga le ta prinaša. Ker ne morem iz svoje specialno-pedagoške kože naj omenim še lik sosedovega fanta, ki živi v stanovanju nad našo družino. Je na invalidskem vozičku in njegova gibalna oviranost je prikazana zelo naravno, brez nekega pretiranega poudarjanja same hibe. V tekstu sploh ni omenjeno, da je na vozičku, to vidimo na ilustracijah in začutimo iz odnosa, ki ga ima z otrokoma spodaj. Npr. orodje ipd. si pošiljajo po škripcu z balkona, kadar otroka ne moreta k njemu v zgornje nadstropje.Knjiga je nadaljevanje knjige How does my Garden grow, ki sem jo tudi naročila, pa še ni prišla. Najbrž je tam še več osnov vrtnarjenja, pa tudi iz te knjige jih dobimo kar precej. Pripoved se namreč meša s konkretnimi vrtnarskimi nasveti.
Moja velika knjiga o vrtnarjenju

Založba: Učila

Črke: Male tiskane

Na voljo: ni več v prodaji


Kot zadnjo naj predstavim še tole knjigo, ki je (kot že ime pove) predvsem zelo velika. V njej lahko izvemo čisto vse o osnovah vrtnarjenja in to je knjiga, ki jo največkrat vzamem v roke ob uvodnih urah. V njej je namreč lepo narisano orodje, da ga lahko otroci poimenujejo, pa različne rastline in načini sajenja le teh. Tudi ta rastlina ponuja cel kup idej za aktivnosti na vrtu z otroki, skozi celo knjigo pa nas spremlja simpatičen lik žabca, ki otrokom celotno zadevo naredi še bolj zanimivo.

Kar je skupna točka vseh zgoraj naštetih knjig in mi je tudi najbolj všeč pa je to, da vsaka od njih ponudi tudi aktivnosti, ki jih lahko z otrokom izvajamo ne glede na to, ali imamo na voljo cel vrt, ali pa le balkon, okensko polico ali v mojem primeru učilnico. Vem, da niso vsi ljudje najbolj vrtnarsko navdahnjeni in nimajo "zelenega palca" kot bi rekli v angleško govorečih državah, pa vseeno. Stik z naravo je za otroke sila pomemben in zakaj ga ne bi krepili na ta način, da skupaj vzgojimo nekaj iz semena. Eno od največjih čudes za otroke je namreč ravno to, kako lahko iz majhnega semena zraste nova rastlina in to pred njihovimi očmi.


LP Ajda268 views0 comments

Comments


bottom of page