top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Le vprašaj!

Updated: Oct 30, 2020

Današnja slikanica je v moje roke prišla prek založbe Grafenauer in ne morem verjeti, da kot specialna pedagoginja prej še nisem slišala zanjo. Knjiga je namreč odličen povzetek nekaterih posebnih potreb, še posebej pa je polna krasnih idej, kako se otrokom s posebnimi potrebami na prijazen način približati.


Le vprašaj! Bodi drugačen, bodi pogumen, bodi ti

Avtorica: Sonia Sotomayor

Ilustracije: Rafael López

Starostno obdobje: 4-12

Črke: Male tiskane (pisava Open Dyslexic)

Založba: Grafenauer

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 36

Vsebina

Zgodbo v prvi osebi pripoveduje avtorica sama. Sonia in njeni prijatelji gredo skupaj zasadit vrt. Tako kot rastline, je tudi vsak otrok drugačen in za rast in razvoj potrebuje drugačne pogoje od drugih. Sonia najprej predstavi svojo zgodbo, saj ima sladkorno bolezen in si mora ves čas meriti sladkor in dajati inzulin. Nato se predstavi Robi, ki ima astmo in zato ima ves čas s sabo pripomoček, ki se mu reče inhalator. Aleks se premika s pomočjo invalidskega vozička, Maja pa je slepa in pri hoji uporablja belo palico. Vid prav tako svet zaznava drugače, saj je gluh. Uporablja znakovni jezik. Barbara ima disleksijo in se mora pri branju bolj potruditi, je pa zato njena domišljija polna idej. Jan je avtist in ve ogromno zanimivih stvari o dinozavrih, njegova prijateljica Tina, ki je tudi avtistka, pa je čisto drugačna. Ona sploh ne govori. Ana jeclja, Julija pa ima Tourettov sindrom in obema je komunikaciji z drugimi včasih nerodno. Miha ima motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, oziroma ADHD, Nikolaj pa ima alergijo na oreščke. Gaja se je rodila z Downovim sindromom, kar pomeni, da ima sicer nekaj težav, a tudi mnogo lepih lastnosti. Vsak otrok je malce drugačen in vsak na svoj način čudovit in poseben.


Tema

Posebne potrebe, prijateljstvo, sladkorna bolezen, disleksija, ADHD, Downov sindrom, Tourettov sindrom, jecljanje, alergija, invalidnost, slepota, gluhota, avtizem, astma


Nauki ob branju

Všeč mi je, da avtorica pri posameznih otrocih ne izpostavlja le nekih strašno romantičnih pozitivnih lastnosti, saj se lahko vsi, ki delamo z otroki s posebnimi potrebami in tudi njihovi starši in družinski člani strinjamo, da se velikokrat dela krivica, ko se opisuje npr. avtiste kot izjemno pametne in nadarjene, vsi z Downovim sindromom naj bi bili sončki.... V resnici je namreč vsak posameznik čisto drugačen od drugega, kot pri ljudeh brez posebnih potreb. Olepševanje dejanskega stanja ne prinese nikomur nič dobrega, še najmanj svojcem, ki s to osebo živijo. Zato mi je zelo všeč, da je avtorica povedala tudi negativne lastnosti določenega stanja, potem pa tudi pozitivne in sposobnosti posameznega otroka. Na tak način izvemo, da je nekdo seveda oviran in ni vse lepo in krasno, a ima lahko kljub temo lepo življenje in številne talente. Všeč mi je tudi, da je avtorica prav pri avtizmu predstavila dve skrajnosti; tisto, ki jo najbolje poznamo iz filmov in nam "proda" genija avtista, ter tisto, ki je žal velikokrat bolj realna; negovorečega avtista, ki je veliko v svojem svetu. Kot že rečeno, tu se ne gre za oteževanje stanja, za črnogledost... Gre se za pravično obravnavo oseb s posebnimi potrebami in seveda vse priznanje svojcem, ki z njimi živijo. Velikokrat v medijih raje zadevo predstavijo bolj romantično, resnica pa je daleč od tega. Seveda velja omeniti tudi to, da je knjiga napisana v pisavi Open Dyslexic, ki osebam z disleksijo olajša branje.


Aktivnosti ob branju

Tudi ob tej knjigi je zagotovo ena glavnih aktivnosti pogovor, katerega pa nam že knjiga sama zelo olajša, saj je na vsaki strani, pri vsakem otroku napisano vprašanje, npr. ali tudi ti potrebuješ kakšna zdravila? in podobno. Predlagam, da s starejšimi otroki naredite plakat. Vsak naj si vzame večji list, npr. risalni list in na sredino napiše svoje ime ali nariše svoj portret. Nato ob branju knjige pri vsaki strani za nekaj minut postojte in otrok naj odgovori na zastavljeno vprašanje in napiše odgovor na plakat. Na koncu si oglejte plakate in primerjajte, kako so si otroci med seboj različni.


Iskrena hvala založbi Grafenauer za recenzijski izvod slikanice. Res sem vesela, da mi je založba predstavila to delo, ki bo prav gotovo stalnica pri obravnavah pri pouku. Svoj izvod si lahko naročite na: https://grafenauer.si/izdelek/le-vprasaj/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

209 views0 comments

Comments


bottom of page