top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Lisjaček

Srečno novo leto tudi vsem bralcem Knjigozavrov! Upam, da ste praznovali lepo in v krogu najbližjih, leto, ki ga začenjamo pa naj bo pravljično in prijazno. Danes se pogovarjamo o čudoviti slikanici iz založbe Sanje. Paket z recenzijskim izvodom sem odprla na prvi dan novega leta in slikanica o kateri bom pisala danes je bila res prijetno presenečenje. Rekla bi, da je knjiga namenjena za malce starejše otroke, saj je zasnovana precej umetniško, je pa čudovita tudi za odrasle, ki jo bodo zagotovo z veseljem prelistali.


Lisjaček

Avtor: Edward van de Vendel

Ilustracije: Marije Tolman

Starostno obdobje: 5-8

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Sanje

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 45

Vsebina

Zgodba govori o lisjačku, ki je po gozdu lovil vijolične metulje, medtem pa v trenutku nepazljivosti padel čez rob peščene sipine in pristal na tleh globoko spodaj. Udarec lisjačka tako preseneti, da ne more več odpreti oči in začne sanjati nenavadne sanje. Spet je čisto majhen mladiček, igra se z bratci, sestricami in starši in spoznava svet okrog sebe. Opazuje ostale živali, raziskuje in se sreča tudi s človeškim mladičem. Sanje so večino časa prijetne, a nato se spremenijo in lisjaček sanja tudi o stvareh, ki so ga prestrašile, o skrbeh in o nevarnostih. In nato v sanjah zagleda lisjačka, ki z zaprtimi očmi leži na peščeni sipini. To je vendar on! Je mrtev? Opazuje človeškega mladiča, ki ga skrbno pobere in odnese v gozd, na varno. Živali se žalostne zbirajo okrog njega, nato pa lisjaček zavoha nekaj znanega. V bližini je njegova družina. Kako lepo bi bilo, če bi lahko le odprl oči in bi bilo vse v redu. In poskusi natanko to. Odpre oči in vse bo v redu. Še bo lovil metulje, le vijoličnih pač ne.


Poleg same pisane vsebine moram vsekakor omeniti ilustracije, ki se mi v tem primeru zdijo skoraj pomembnejše od samega teksta. Ilustracije so narisane v čudovitih, zeleno modrih tonih, edina živahnejša barva pa je rdečkasto-oranžna in lisjaček zato iz ilustracij res izstopa. Večji del knjige zavzemajo samo ilustracije, brez teksta, ki same po sebi pripovedujejo zgodbo. Knjiga je natisnjena na kvalitetnem, malce tršem mat papirju, ki omogoča še lepši učinek ilustracij.

Tema

Gozd, živali, previdnost, sanje, minljivost, smrt, ljubezen, prijateljstvo


Nauk iz zgodbe

V zgodbi je ogromno tem za pogovor z otrokom, npr. previdnost pri igri, predvsem pa pogovor o minljivosti. Konec zgodbe je na prvo žogo precej jasen - lisjaček se prebudi iz nezavesti in je vse v najlepšem redu, sem pa sama pomislila tudi na drugo možnost, da se morda ni prebudil, ampak se je zbudil v neki drugi stvarnosti. Kakorkoli že, omogoča knjiga cel kup možnosti za pogovor o minljivosti in umiranju.


Aktivnosti ob branju

Kot ponavadi je najprimernejša aktivnost pri branju takšne knjige seveda pogovor, bi se pa v tem primeru osredotočila tudi na ilustracijo in povabila učence k ustvarjanju v stilu ilustracij iz knjige. Vsak si lahko izbere eno živo barvo, s katero bo narisal nekaj izstopajočih elementov na igri, ostala risba ali slika pa naj bo temnejša. Lahko naredimo tudi praskanko. Učenec karton prebarva z voščenko živahne barve, ki si jo je izbral, nato pa celoten papir prebarva s črnim tušem in, ko se posuši z leseno palčko praska tuš s slike in s tem ustvarja risbo, kjer izstopa živahna barva voščenke iz sicer črne slike.


Lisjaček je vsekakor še ena od slikanic, ki me na prvi pogled nikakor ne bi pritegnila, priznam. In ničkolikokrat sem že povedala, da sem za recenzijske izvode najbolj hvaležna ravno zato, ker me velikokrat dregnejo iz cone udobja. Vsekakor je tudi tale slikanica eden od takšnih primerov.


Hvala založbi Sanje za recenzijski izvod. Svoj izvod slikanice pa lahko naročite na spodnji povezavi: https://www.sanje.si/lisjacek.html#yt_tab_products2


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda


109 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page