top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Luna in jaz

Za knjigo Luna in jaz sem v resnici najprej slišala zaradi printov ilustracij iz slikanice, ki so bili med knjižnimi blogerkami precej popularni. Po branju knjige Tisoč ptic iste avtorice, Andreje Peklar, sem se tudi jaz odločila kupit še to knjigo, saj mi je stil ilustracij te avtorice res blizu. Ta sicer preprosta knjiga vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne.


Luna in jaz

Avtorica: Andreja Peklar

Starostno obdobje: 2-8 let

Črke: Male tiskane

Založba: KUD Sodobnost

Letnik izdaje: 2021

Št. strani: 30

Vsebina

Knjiga govori o deklici, ki ima zelo rada luno. Vsak večer jo opazuje; ko je velika, ko je čisto majhna in tanka... Z luno se odpravi na tisoč in eno dogodivščino, luna pa njo spremlja vsako noč in pazi nanjo. Knjiga v resnici nima velike zgodbe, večji poudarek je na ilustracijah in samem odnosu med luno in deklico, ki meji skoraj na mističnost.


Tema

Luna, noč, domišljija, prijateljstvo


Nauk

Prijatelje lahko najdemo povsod - tudi v luni, ki te spremlja vsako noč.

Dejavnosti ob branju

Branje te knjige priporočam predvsem ob obravnavanju tematike dneva in noči. Ugotovila sem, da je noč otrokom velikokrat precej abstraktna; kaj se takrat dogaja? Kaj počnejo ljudje ponoči, razen, da spijo? Luna se mi zdi za otroke velikokrat najbolj "oprijemljiv" simbol noči.


Zelo mi je všeč ideja predstavljanja luninih men, kot vidite na spodnji sliki. Najbolje je, da luno natisnemo in nalepimo na karton. Čez nalepimo črn papir, ki ima okroglo odprtino v velikosti lune. Iz črnega papirja izrežemo trak, ki je na koncu zaobljen, prav tako v velikosti lune. S tem, ko trak vlečemo iz odprtine, prikazujemo kako je luna polna, nato krajec, mlaj...

Še ena super ideja pa je slikanje lune z alu folijo. Kos alu folije zmečkamo, da dobimo okroglo "štampiljko." Na list narišemo krog. Na slikarsko paleto (lahko na kos plastike, kartona...) nakapljamo belo in sivo barvo, če želimo bolj kontrastno sliko tudi črno. Otrok z alu folijo pomaka v barvo in odtiskuje na krog. Tako ustvari videz kraterjev na luni. Ko se barva posuši, krog izrežemo in nalepimo na črn list papirja. Otrok lahko okrog lune nariše še zvezde.


Vsekakor še ena krasna slikanica iz založbe Sodobnost. Kupila sem jo ob zadnjem znižanju precej ceneje. Res je dobro spremljati socialna omrežja založb, saj nam večkrat ponudijo dobre akcije.


LP Ajda


73 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page