top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Mali SKUPAJ

Mali SKUPAJ

Avtor: Daniela Kunkel

Ilustracije: Daniela Kunkel

Starostno obdobje: 3-8 let

Črke: male tiskane

Založba: Založba Vida

Letnik izdaje: 2019

40 strani

Danes sem prejela paket recenzijskih izvodov knjig Založbe Vida in med njimi je bila tudi slikanica Mali SKUPAJ, ki me je tako pritegnila, da sem jo takoj prebrala in jo moram deliti z vami. Ne glede na to, da mi je bil izvod podarjen, to ne vpliva na moje mnenje o knjigi. Že res, da se podarjenemu konju ne gleda v zobe, a podarjeni knjigi se pač sme gledat med platnice, saj bodo tja gledale tudi male glavice in je vendarle pomembno vedet, kaj tlačimo vanje.


Vsebina

"SKUPAJ se rodi tam kjer se imajo ljudje radi," se prične naša slikanica. SKUPAJ je torej ljubezen prikazana v fizični obliki, da je otrokom bolj razumljiva in otipljiva. Knjiga govori o Binetu in Emi, ki skupaj z njunim SKUPAJ preživljata dneve na veliko lepši način kot pa, če bi bila sama. S SKUPAJ je vse lažje in lepše. S SKUPAJ so vse ovire manjše, vsi strahovi lažje premagani, vse dogodivščine bolj vznemirljive. A, ko se nekega dne skregata, SKUPAJ izgine. Oba ga vsak posebej iščeta, a šele, ko se iskanja lotita skupaj, najdeta SKUPAJ vsega nebogljenega in majhnega. S pogovorom, čajčki, druženjem, igro... šibkega SKUPAJ negujeta, dokler ne postane spet velik in močan SKUPAJ.

Tema

Prijateljstvo, ljubezen, odnosi, delo na odnosih, odpuščanje


Nauki iz knjige

Knjiga predstavi ljubezen in odnose na čudovit način. Ob besedi ljubezen namreč še vedno vsi najprej pomislimo na tisto partnersko, nato morda na ljubezen med staršem in otrokom, a ljubezen živi tudi med prijatelji, sošolci, sodelavci... V knjigi SKUPAJ praktično ponazori odnos. Odnos med dvema prijateljema, ki ga gradijo njuni skupni interesi in stvari, ki jih rada počneta skupaj. Dobro tudi opiše kako odnos oziroma SKUPAJ izgine, če ga ne negujemo in, da ga lahko nazaj vzpostavimo šele, ko se opravičimo za kar smo slabega rekli ali naredili in, ko to naredita oba vpletena v ta odnos.


Aktivnosti ob branju

Mali SKUPAJ kar sam narekuje številne aktivnosti ob branju, saj pogovorov o odnosih ni nikdar dovolj.


Socialna igra za starejše otroke

S starejšimi otroki predlagam igro Zeleni prijatelj. Na listke napišemo imena polovice otrok in vsak iz druge polovice izžreba enega in dobimo pare Zelenih prijateljev. Vsak par prejme cvetlični lonček z zemljo, nanj nalepi svojo sliko (vsak otrok na eno stran lončka) in ga poljubno okrasi. Otrokom pripravimo seme, predlagam božično žito, ki najhitreje vzklije. Par se mora odločiti kam bo postavil lonček, da bo seme imelo najboljše pogoje za rast, kdaj in kako ga bosta zalivala, kdo ga bo zalival, negoval. Skupaj morata skrbeti za svoje žito. Lahko pripravimo tudi tekmovanje kdo bo vzgojil najlepše žito. Ugotovimo, da je najbolje uspevalo žito tam, kjer sta ga oba iz para skupaj negovala in skrbela zanj. Enako je tudi s prijateljstvom. Če se zanj trudita in ga negujeta oba, bo trajalo dolgo in bo ves čas lepo.

Ustvarjalne dejavnosti za najmlajše

Najmlajšim pustimo, da se sami razporedijo v pare ali skupine prijateljev, ki pa naj ne bodo večje od štirih otrok. Poskrbimo za to, da so vključeni vsi otroci in, da kdo ne ostane brez para ali skupine. Na risalni list narišemo obliko malega SKUPAJ, lahko pa tudi natisnete predlogo, ki sem jo prilepila spodaj. Otroci se morajo skupaj po skupinicah dogovoriti s kakšno barvo ga bodo pobarvali. Nanj naj narišejo vse stvari, ki jih radi počnejo kadar so skupaj. SKUPAJ, ki nastane na koncu s skupnim delom, ponazarja njihovo prijateljstvo.

Mali SKUPAJ je res ena bolj posrečenih slikanic, ki se na zelo iznajdljiv način loti odnosov in negovanja le teh. Priporočam v branje tudi malce starejšim otrokom, predvsem na kakšnih razrednih urah, kjer bi se radi pogovorili o odnosih, o spoštovanju med otroci...


Knjigo mi je podarila Založba Vida in za to se jim še enkrat zahvaljujem. Vi pa lahko svoj izvod kupite na povezavi: https://zalozbavida.si/izdelek/mali-skupaj/. Cena je res zelo nizka za tako kvalitetno slikanico. Obenem si poglejte tudi njihovo drugo ponudbo, saj imajo še veliko dobrih knjig in nekatere od njih bom še predstavila na svojem blogu.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda
151 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page