top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Mamut

Mamut je ena od tistih knjig, za katere priznam, da me niso takoj pritegnile. Ko sem jo prejela v paketu recenzijskih izvodov založbe Sodobnost International, ni takoj ujela mojega pogleda, ko pa sem pričela z branjem, sem videla, da je to eden od skritih biserov knjižne ponudbe za otroke in mladino.


Mamut (dogodivščina s krasnim fantom Teom)

Avtor: Stefan Boonen

Ilustracije: Melvin

Starostno obdobje: 8-12

Črke: Male tiskane - strip

Založba: Sodobnost International

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 108

Vsebina

Teodor Bob Princel Prvi, oziroma kar Teo, je sin bogatih staršev. Mama je šefinja ogromne tovarne piškotov, oče pa slaven igralec. Ima še sestro Ado, ki je le občasno z njimi. Ne izvemo sicer, kje je Ada. Enkrat omeni, da je na sliki takrat, ko je bila še običajna. Morda se ji je kaj zgodilo, lahko pa je le odrasla in odšla v internat ali pa na svoje. Živijo v ogromni hiši z več kot 300 sobami. Imajo veliko zelenic, avtomobilov... vsega kar si poželiš, le skupnega časa ne. Teo ima zato varuško, Varušo Kosmatonogo, ki skrbi zanj. Poskrbi, da se umije, ga poučuje in z njim izvaja nešteto izvenšolskih dejavnosti; Teo ima judo, plesne vaje, slika... Velikokrat pa je žalosten in osamljen. A nič hudega, saj se za njegovo hišo skriva ogromna stena, na kateri piše "Pradavnina." In Teo ve, kje so vratca, ki vodijo vanjo. Ko ima le čas, smukne v Pradavnino in raziskuje. Tam spozna sabljezobega zajca in seveda... mamuta! Nekega dne sreča dekle, ki pripada plemenu Brutentalci. Oni niso ljudožerci, se pa pozdravljajo s poljubom in to se zdi Teu sila nagnusno. Dokler ne naletita na Mlagmlatce. Oni pa SO ljudožerci. Teo se iz njihovega primeža komaj izvije, njegova nova prijateljica pa ne. Zato izjemoma v Pradavnino pripelje Varušo, ki mu pomaga prijateljico rešiti gotove smrti.


Tema

Osamljenost, prijateljstvo, domišljija


Nauki iz knjige

Knjiga je na prvi pogled čisto prismuknjena. Način risanja je res hecen in sem se tudi sama ob ilustracijah prav fino zabavala. Všeč mi je tudi uporaba medmetov in na splošno humor v knjigi. A pod tem humorjem in ilustracijami se skriva globlje sporočilo, ki ni niti malo zabavno. Tako kot mnogi otroci te dni, je tudi Teo velikokrat osamljen, saj se starša ukvarjata vse več s kariero in imetjem, kot pa z njim. Pogreša starša in sestro. Sit je vsakodnevne rutine in Varuše Kosmatonoge in pred realnostjo beži v domišljijski svet. Knjiga torej govori o tem, da je za ljudi, predvsem pa za otroke, izredno pomembna tista pristna človeška bližina in odnosi in, da je beg v domišljijski svet, vse večkrat le beg pred hudo osamljenostjo.


Aktivnosti ob branju

Glede na to, da je ta knjiga kljub vsemu namenjena starejšim otrokom, bi svetovala, da se z njimi pogovarjate o osamljenosti in o tem, kaj v resnici otrok potrebuje. Lahko na povsem konkretnih primerih npr. s svojimi otroki doma; ali bi raje videl, da bi bila mami cele dni v službi in bi imel ti veliko sobo s televizijo, ali imaš raje, da smo skupaj in se igramo? Že pri otrocih je vse več naravnanosti na materialne dobrine in ne razumejo, kaj to potegne za sabo, zato je dobro, da se z njimi pogovarjamo o tem, da je treba denar in dobrine zaslužiti, kar pa jemlje čas, ki bi ga lahko preživeli skupaj. Teu bi bilo čisto vseeno, če bi imela hiša le 10 sob in bi imel starša doma. Hiša s 300 sobami ne pomeni ničesar, če je prazna.


Naslednja vaja pa je namenjena razvijanju domišljije. Otrokom naročite, naj si izmislijo svoj svet, ki naj bo čisto drugačen od tega, v katerem živimo. Lahko je kakršenkoli. Večji otroci lahko na to temo napišejo prosti spis, mlajši oziroma tisti, ki se raje likovno izražajo, pa naj ta domišljijski svet narišejo.


Knjigo toplo priporočam tudi starejšim otrokom, saj je res humorna in zabavna. Kupite jo lahko na povezavi: https://www.sodobnost.com/izdelek/mamut/. Založbi Sodobnost International se iskreno zahvaljujem za recenzijski izvod. Mnogi mislijo, da imamo knjižni blogerji radi recenzijske izvode zato, da dobimo nekaj zastonj. V resnici sama še vedno kupim ogromno knjig, a priznam, da knjig sploh manjših založb, ne bi niti opazila, če mi jih npr. ne bi poslale. Škoda se mi zdi, da se določene res dobre knjige ne opazijo, saj imajo velike založbe več denarja in promocije. Zgodilo se je že, da sem npr. knjigo, ki sem jo dobila kot recenzijski izvod, tudi sama kupila za darilo. Zato res hvala založbi Sodobnost za sodelovanje. Čakata me še dve njihovi knjigi in komaj čakam, da se ju lotim.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

118 views0 comments

Comments


bottom of page