top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Ne: pesmi

Danes v Knjigozavrih predstavljam prvo pesniško zbirko. Recenzijski izvod mi je prijazno poslala založba Litera iz Maribora, bi pa v vsakem primeru zbirka slej ko prej prišla v moje roke. Že večkrat sem jo imela ogledano v knjigarnah, pa sem si rekla, da jo kupim naslednjič. Vesolje me je očitno slišalo in knjiga je na moji polici pristala s pomočjo založbe Litera.


Feri Lainšček je eden mojih najbolj priljubljenih pesnikov modernega časa. Čeprav ne morem trditi, da se preveč spoznam na poezijo, bi Lainščka uvrstila v podobno kategorijo kot Toneta Pavčka. Oba sta pisala (Feri seveda še piše, a bom zaradi pokojnega Pavčka pisala v pretekliku) pesmi tako za odrasle, kot tudi za otroke, pesmi obeh so lahko včasih na prvi pogled sila enostavne, z enostavno strukturo, rimo... Oba sta pisala pesmi na različne teme, za različna življenjska obdobja, dogodke, ki se lahko uporabijo tudi za razna voščila in podobno. Pesmi obeh pa tudi skrivajo mnogo več, kot je videti na prvi pogled. Za enostavnimi verzi Pavčkovih ali Lainščkovih pesmi se skriva mnogo več, kot pa nam povedo same besede; bolečina, ljubezen, prijateljstvo, izdaja, razočaranje, žalovanje...


Pesniška zbirka Ne: pesmi, ki je danes pred mano, je dober pokazatelj vseh zgoraj naštetih lastnosti Lainščkove poezije. Namenjena je mladim, rekla bi, da predvsem mlajšim najstnikom, ki se soočajo s spremembami, uporništvom, iskanjem svojega prostora pod soncem. In vse pod na videz hecnimi in porogljivimi verzi skrivajo vsem skupno misel; pomagaj mi razumeti stvari, ki se mi dogajajo v življenju in mi pokaži, da sem kljub spremembam varen in ljubljen.


NE: pesmi

Avtor: Feri Lainšček

Ilustracije: Nana Homovec

Starostno obdobje: 10-99

Črke: Male tiskane

Založba: Zavod Litera

Letnik izdaje: 2018

Število strani: 69

Vsebina

Celotna pesniška zbirka se vrti okrog nikalnic; najprej v prvoosebni obliki (nočem, ne bom, ne morem, nisem...) in preide na drugoosebne (ne vprašaj, ne drezaj, ne maraš...), pa tudi na splošne (ni res, ni fajn, ni važno...). V enaintridesetih pesmih, kot jih ta pesniška zbirka vsebuje, se sprehodimo prek vseh možnih najstniških težav. Od nerazumevanja staršev, nestrinjanja z odraslimi, odpora do šole, do prvih razočaranj v ljubezni, razočaranja, izdaje... Ne glede na očitno (namenoma) negativen podton, lahko ostro oko med vrsticami opazi resnične razloge za nasprotovanje in negodovanje najstnikov; strah pred spremembami, želja po samostojnosti in vzporedno z njo strah po osamljenosti, želja po izstopanju in iskanje občutka pripadnosti. Najlepše se prav slednja kaže v pesmi Moja hiša, v kateri pesnik pripoveduje o tem, kako je najstnik sezidal imaginarno hišo, v kateri je naredil prostor za vse, ki tako kot on verjamejo v dobro in imajo radi ta svet. Prav ta pesem govori tudi o tem, da če je nekdo drugačen, ne pomeni, da je čuden ali je z njim kaj narobe. Le svoj "vrt" je zasadil z drugačnimi rožami.

Zbirko odlično dopolnjujejo ilustracije Nane Homovec. Večinoma narisane v črno beli tehniki, ilustratorka dopolnjuje z barvnimi dodatki, ki poudarjajo tematike posamezne pesmi. Npr. na spodnji fotografiji je ravno prej omenjena pesem Moja hiša, pri kateri je ilustracijo hiše opremila z barvnimi rožami. V ilustracije je vnesla veliko modernejših prvin, povezanih predvsem s socialnimi omrežji, ki predstavljajo velik del življenj mladih v teh časih. Zato se na ilustracijah pojavljajo všečki, srčki, razni smajliji, nekaj ilustracij pa je postavljenih tudi v okvire objav socialnih omrežij, npr. Instagrama. Na ta način še približa pesmi nasjtnikom, poleg tega pa tudi nakaže, da veliko negativnih čustev in negotovosti prihaja prav iz strani socialnih omrežij. Tako npr. v pesmi Grafit tudi s pomočjo ilustracije ugotovimo, da so "grafiti," ki jih najstniki v teh časih puščajo (ali pa berejo o sebi) po socialnih omrežjih, lahko veliko bolj boleči in trajnejši, kot tisti pravi na fizičnih zidovih. Prav tako nam ta dotična pesem da misliti, kako zelo smo pogumni in pripravljeni povedati vse svoje misli oziroma jih napisati na virtualne zidove, ko se skrivamo za anonimnostjo ekrana.

Tema

najstništvo, odraščanje, težave, pripadnost, ljubezen, prijateljstvo


Nauki iz knjige

Vse zgoraj naštete problematike odraščanja, je pa knjiga vsekakor primerna tudi za odrasle, da se spomnijo lastnih mladostniških težav in jih lažje tudi umestijo v moderni čas z vsemi težavami, ki jih dodatno nalagajo socialna omrežja in tempo življenja v digitalni dobi.


Aktivnosti ob branju

Ob branju te pesniške zbirke je najprimernejša aktivnost vsekakor pogovor, pogovor in še enkrat pogovor. Že vsaka pesem zase je dovolj dobra iztočnica za pogovor o različnih najstniških težavah, če pa se lotimo še razlage oziroma razmišljanja o ilustracijah, je tem več kot dovolj. Za starejše in sposobnejše učence oziroma dijake pa vsekakor svetujem poustvarjanje pesmi. Vsak zagotovo najde kakšno temo, ki mu ni pri srcu, pa naj o njej napiše kratko pesem. Poezija je vsekakor dober način za razmišljanje o jeziku samem, o poigravanju z njim in za izražanje samega sebe. Da ne bom zgolj dajala idej in navodil, sem se tudi sama lotila te naloge. Ko sem razmišljala o tem, kaj bi si želela spremeniti oziroma kaj v tem trenutku mi povzroča največ negativne energije, ni bilo dvoma... Zagotovo cela situacija s to epidemijo. In nastala je spodnja pesem.


Pesniška zbirka je v šolskem letu 2020/2021 izbrana za Cankarjevo tekmovanje za srednje poklicne šole. Vsekakor se mi zdi krasna izbira, saj nudi veliko možnosti za razmislek, poustvarjanje, pogovor. Pesniško zbirko lahko na spletni strani Zavoda Litera kupite precej ceneje, kot v knjigarnah. Omogočajo namreč včlanitev v Knjižni klub Litera, ki nima za svoje člane nobenih obveznosti, ima pa številne ugodnosti. Po klubski ceni tako dobite omenjeno pesniško zbirko za zgolj 16,73€, kar je za trdo vezavo in barvne ilustracije res zelo ugodno. Poleg tega je to ena od tistih brezčasnih knjig, ki bo najbrž aktualna še desetletja. Svoj izvod lahko naročite na povezavi: https://www.zalozba-litera.org/Pages/Knjiga.aspx?BookID=404.


Najlepša hvala založbi Litera za recenzijski izvod, ter seveda Feriju, ki nas vedno znova preseneča in navdušuje s svojim ustvarjanjem.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda1,232 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page