top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Nevidna nit

Nevidna nit je slikanica, ki je na moji knjižni polici čakala že kar nekaj tednov. Iz tega ali onega razloga še ni prišla na vrsto in bolje je tako, saj je v časih, ki jih preživljamo te dni, še kako aktualna. Žal smo spet prišli do stanja podobnega pomladnim mesecem. Ni treba posebej poudarjati zakaj je tako, a žal spet živimo na distanci. Omejeni na ure, občine, lastne domove. Ravno v teh časih pridejo najbolj do izraza tiste nevidne niti, ki nas povezujejo, kadar nismo skupaj. In ravno o tem govori današnja knjiga.


Nevidna nit

Avtorica: Patrice Karst

Ilustracije: Joanne Lew-Vriethoff

Starostno obdobje: 3-8

Črke: Male tiskane

Založba: Grafenauer

Letnik izdaje: 2019

Število strani: 40

Vsebina

Dvojčka Jošt in Liza se neke nevihtne noči prebudita ob zvoku grmenja. Vsa prestrašena stečeta k mami v spalnico. Mami jo potolaži, a dvojčka zaskrbi, da kadar nje ne bo ob njiju, ne bosta mogla sama zaspati. Mama se odloči, da jima pove skrivnost, ki jo je njej povedala njena mama, ko je bila še otrok. Med nami tečejo nevidne niti. Nevidna nit teče med vsakima dvema človekoma, ki se imata rada. Dvojčka sta radovedna. Le do kam lahko seže, razmišljata. Mama jima odgovarja na vprašanja. Nevidne niti segajo namreč povsod. Do džungle, v gore, tudi na podmornico in v vesolje in tudi onkraj mavrice do ljudi, ki jim imamo radi in zdaj prebivajo tam. Z nevidno nitjo si povezan z vsakomur, ki ga imaš rad; s starši prijatelji, tudi s svojimi hišnimi ljubljenčki. Svet je popolnoma prepreden z nevidnimi nitmi in, če dobro razmisliš, prav zato nihče na svetu ni nikoli čisto sam.


Tema

Prijateljstvo, ljubezen, razdalja, vez


Nauki iz knjige

Knjiga nam pove, da tudi, če nekoga fizično ni ob nas, ostane z nami povezan z močjo prijateljstva in ljubezni. Ljudje, ki jih imamo resnično radi, ne rabijo biti vedno ob nas, pa so še vedno z nami s pomočjo nevidne niti ljubezni.


Aktivnosti ob branju

Z učenci se lahko ob branju knjige pogovarjamo o tem koga imajo radi ter o tem, da obstajajo različne oblike ljubezni; ljubezen do prijateljev, staršev, sorodnikov, hišnih ljubljenčkov, tudi do krajev, predmetov, trenutkov v življenju.


Za razrede priporočam socialno igro. Na večji plakat narišemo toliko pik, kolikor je otrok v skupini plus učitelj. Narišemo jih lahko v obliki srca ali pa poljubno. Vsak otrok naj na listek napiše najmanj pet oseb v razredu, ki jih ima rad. Ob pike na plakatu napišemo imena otrok, lahko samo položimo listke z imeni, da jih bomo kasneje odstranili. Nato naj učitelj nariše niti med otroki, ki so se napisali na listke. Torej, če je npr. Ajda na listek napisala, da ima rada Mateja, potegnemo črto med njima. Učitelj seveda potegne črte od sebe do vsakega od otrok, da ne bi bila kakšna pika "osamljena." Imena otrok zradiramo oziroma odstranimo listke z imeni. Plakat izobesimo in si ogledamo mrežo nevidnih niti med člani našega razreda. Ugotovimo, da ima vsakogar nekdo rad in, da nihče ni nikoli sam tudi, če se kdaj počuti osamljenega.

Najlepša hvala založbi Grafenauer za recenzijski izvod slikanice. Še ena od tistih, za katero bi mi bilo žal, če je ne bi poznala. Svoj izvod dobite na: https://grafenauer.si/izdelek/nevidna-nit/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda


231 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page