top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: O izgubi

Prvi november, dan spomina na mrtve, je priložnost, da tudi z otroki rečemo kaj več o minevanju in izgubi. Ker je to tema, ki je otrokom lahko abstraktna in težko razumljiva, je fino, da imamo ob pogovoru o smrti ob sebi dobre pripomočke, ki nam delo olajšajo. Sama sem tekom dela z otroki naletela na več knjig, ki se dotaknejo smrti, še posebej pa so mi bile všeč tri, ki vam jih bom v nadaljevanju predstavila.


Si, čeprav te ni

Avtorica: Sanja Pregl

Ilustracije: Maja Lubi

Starostno obdobje: 4-8

Založba: Morfem

Letnik izdaje: 2012

Črke: Velike tiskane


Vsebina

Knjiga govori o deklici, ki svojega dedka ni nikoli poznala, saj je umrl preden se je ona rodila. A kljub temu to ne pomeni, da ni nikoli živel. Deklici mamica in babica povesta številne zgodbe o tem, kakšen je dedek bil. Kaj je imel rad? Čemu se je nasmejal? In na kakšen način mu je podobna? Prek zgodbe se z otroki lahko pogovarjamo o tem, da tudi, ko nekdo umre, ostane na nek način z nami prek spominov, ki jih ohranjamo o njemu in prek tega, da se o osebi pogovarjamo, se je spominjamo, se veselimo njenega življenja in vsega, kar nam je zapustila.


Tema

Smrt, spomin


Knjigo Si, čeprav te ni, sem kupila že dolgo časa nazaj, je pa trenutno na spletni strani založbe Morfem zelo znižana in sicer zanjo odštejete pičle 4,90€! Toplo toplo priporočam!
Medvedkov dedek

Avtorica: Nigel Grey

Ilustracije: Vanessa Cabban

Starostno obdobje: 4-8

Založba: Učila

Letnik izdaje: 1999

Črke: Male tiskane črke


Vsebina

Medvedkov dedek je ena tistih že skoraj kultnih slikanic, ki govorijo o smrti bližnjega. Zgodba pripoveduje o malem medvedku, ki ima izredno rad svojega dedka. Skupaj počneta mnogo zanimivih stvari, najraje pa posedata v hišici na drevesu in si ogledujeta lepo okolico. A dedek zboli in ne more več z medvedkom na hišico. Kmalu mu mama pove, da dedka ni več. Kljub temu, da je umrl, pa medvedek ne neha posedati na njunih najljubših mestih in početi vseh čudovitih stvari, ki sta jih počela skupaj. Na tak način je dedek še vedno z njim.


Tema

Smrt, bolezen, starost, spomin


Knjiga seveda ni več na voljo v knjigarnah, saj letos šteje kar 21 let. Izšla je v številnih drugih jezikih, a je sama nisem našla niti v angleščini. Srečo lahko poizkusite seveda v kakšnih skupinah z rabljenimi knjigami, sicer pa je stalnica v slovenskih knjižnicah.The Memory Tree

Avtorica: Britta Teckentrup

Ilustracije: Britta Teckentrup

Starostno obdobje: 2-8

Založba: Hachette Children Group

Letnik izdaje: 2014

Črke: Male tiskane črke, angleški jezik


Vsebina

Lisjak nekega dne postane zelo utrujen. Uleže se tla sredi gozda in zaspi. Za vedno. Živali se zbirajo okrog njega in so žalostne. Jasno jim je, da se njihov prijatelj ne bo nikoli več vrnil mednje. Lisjaka počasi prekriva snežna odeja, živali pa še kar posedajo okrog mesta kjer je umrl in se pogovarjajo. Pogovarjajo se o vseh lepih stvareh, ki so jih doživele v njegovi družbi. Naenkrat iz zemlje na mestu kjer je obležal lisjak, vzklije majceno drevo. Z vsakim lepim spominom raste višje in višje. Na koncu na tistem mestu zraste mogočno, lepo drevo, ki živalim nudi zaščito in varnost, kakor jo je nudil lisjak, ko je bil še med njimi.


Tema

Smrt, spomin, prijateljstvo

Knjiga je res napisana v angleškem jeziku, a je besedila malo in je tudi zelo enostavno in ni noben problem otrokom sproti prevajati v slovenščino. Ilustracije so čudovite, malce bolj umetniške in drugačne. Sama sem jo naročila na Book Depositiory-ju in prilagam povezavo.

Všeč mi je, ker ne govori o smrti nekoga starejšega, saj je bil lisjak le eden od živali, njihov prijatelj. Veliko tovrstnih knjig govori o tem, da umreš, ko si star in bolan. Žal vemo, da smrt ne pride po urniku in umirajo na žalost tudi mlajši ljudje. Knjiga kot je ta, nam da možnost, da se pogovorimo tudi o smrti vrstnika in prijatelja.

Pri tematikah kot je smrt je seveda najboljša aktivnost ob branju prav pogovor. Lahko pa v duhu prihajajočega praznika tudi ustvarjate in namesto plastičnih svečk, na grobove odnesete kamenčke, ki ste jih z otroki porisali sami. Na temo smrti naj dodam le še eno pesmico Ferija Lainščka, ki se me vedno dotakne.


Iz knjige Pesmi za mala čebljanja:


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

251 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page