top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Ojoj, Boris!

Ojoj, Boris!

Avtor: Carrie Weston

Ilustracije: Tim Warnes

Starostno obdobje: 3-8 let

Črke: male tiskane

Založba: Tehniška založba Slovenije

Letnik izdaje: 2011

32 strani

Ojoj, Boris! je druga knjiga v seriji Knjigozavri. Ta je promerna za malce mlajše otroke, saj je zgodba preprostejša in jo bodo z lahkoto razumeli otroci od 3. leta dalje. Knjiga je napisana z malimi tiskanimi črkami, v ročno napisanem stilu, zato je morda za samostojno branje primernejša za tiste, ki male tiskane črke že dobro obvladajo.


Vsebina

V razred učiteljice Čopke prihaja nov učenec. Ko živali izvejo, da bo medved, si predstavljajo puhastega medvedka. Skozi vrata prihlača ogromen rjav grizli Boris, ki je čisto prevelik za učilnico. Pod njegovo težo se lomijo premajhni stoli, zanj ni prostora pri malici, zvezki pa se trgajo pod njegovimi ostrimi kremplji. Ko se nasmehne vsi vidijo le njegove velike zobe, ko pa se z ostalimi živalmi igra, se te plašijo njegovega rjovenja. Vse dokler se otroci ne vračajo domov in jih napade tolpa zlobnih podgan. Boris se tudi njim nasmehne, saj ne ve, da so neprijazne. Podgane pa se razbežijo, saj za nasmehom vidijo le ostre zobe orjaškega grizlija. Boris končno spozna, da je za medveda vsekakor bolje, če je strašno velik in strašno strašen. V šoli pa mu le priskrbijo večji stol.


Tema

Živali, šola, predsodki, strah, drugačnost


Nauki iz knjige

Knjiga nas uči, da človeka ne smemo soditi po videzu, ampak je treba spoznati kakšen je po duši in srcu. Nekdo, ki je na pogled grob in nevaren, je lahko v sebi nežna duša in mu s tem, ko se ga bojimo, delamo krivico. Še en vidik zgodbe je, da šola, v katero je prišel medved Boris, očitno ni bila prilagojena na tako velikega učenca. Vsak otrok potrebuje drugačne pogoje in prilagoditve za to, da bo lahko izrazil svoje talente.


Aktivnosti ob branju

Knjiga je predvsem primerna za pogovor o naši zunanjosti in o tem, kako le ta vpliva na to, kako nas vidijo drugi ljudje. Obenem lahko načnemo veliko pogovorov o drugačnosti in o tem, da je treba vsem zagotoviti okolje, v katerem se bo lahko gibal, učil in počutil varnega.


Za starejše predlagam socialno igro:

Na listke napišem naslednje besede: gluh, slep, nima roke, je na invalidskem vozičku. Učenci izžrebajo vsak svoj listek in se morajo ravnati po tem kar piše na njem. Npr., če piše, da je slep, ne sme izvesti navodila, ki se nanaša na vid in podobno.


Učencem dam naslednja navodila:

- Zaploskaj z rokama (tudi sam ponazorim gib)

- Ponovi besedo za mano: Jabolko

- Povej kaj je na sliki: pokažem sliko po izbiri

- Trikrat poskoči na mestu (gibe tudi sam ponazorim)


So vsa navodila lahko izvedli vsi učenci? Ne! Pogovorimo se kje je nastal problem in ali bi lahko nalogo prilagodili tako, da bi tudi drugačen učenec lahko sodeloval.


- Zaploskaj z rokama (tudi sam ponazorim gib) - učenec brez roke ni mogel zaploskati. Nalogo lahko prilagodimo tako, da zaploskamo z roko ob noge.

- Ponovi besedo za mano: Jabolko - gluh učenec ni slišal kaj je učitelj rekel in ni mogel ponoviti. Za tega učenca lahko poleg verbalnega navodila pokažemo tudi sliko jabolka.

- Povej kaj je na sliki: pokažem sliko po izbiri - slep učenec ni videl kaj je na sliki. Slepemu lahko damo v roke model tistega kar je na sliki. Npr., če je na sliki avto, lahko slep učenec dobi igračo - avtomobilček in pove kaj čuti.

- Trikrat poskoči na mestu - učenec na vozičku ne more poskočiti na mestu, lahko pa z rokami potolče ob kolena.


Ugotovimo, da potrebujemo minimalno spremembo naloge, da jo prilagodimo učencem, ki so drugačni. Kako bi lahko šolo prilagodili Borisu, da bi se počutil bolje? Učenci naj naštejejo možnosti. (večji stol, večje mize v jedilnici, boljši zvezki...)


Za najmlajše:

Za najmlajše spet predlagam dve ustvarjalni dejavnosti.

Mlajši otroci lahko naredijo puhastega medveda Borisa z odtiskovanjem vilic. V posodice nalijemo rjavo barvo, priporočam uporabo pokrovčkov od raznih lončkov, da posodica ni pregloboka. V barvo pomakajo vilice, ki jih v krogu odtiskujejo na risalni list. Nato narišejo še ušesa in na medvedov obraz nalepijo smrček in oči.

Večji otroci lahko izdelajo medveda iz sladolednih palčk oziroma iz tistih za pregledovanje grla. Tu imam za vas en nasvet, saj se tovrstne palčke v raznih craft trgovinah prodajajo po precej visokih cenah. V trgovinah z medicinsko opremo npr. Sanolabor, dobite palčke za grlo za zelo nizke cene, mislim, da je 100 kosov nekaj evrov. Palčke z Mekolom otrok zlepi skupaj. Iz papirja izreže smrček in oči in jih nalepi na "obraz." Medveda lahko tudi poljubno okrasi in palčke tudi pobarva. Če imate čas, lahko izdelate več živali iz razreda gospe Čopke.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)


LP Ajda


PS: Knjigo lahko kupite na: http://www.tzs.si/e-knjigarna/ojoj-boris

Objava ni sponzorirana :)

215 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page