top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Pošastko

Končno me je našla tudi tale simpatična slikanica, ki sem jo videvala povsod. Pri KUD Sodobnost so imeli čudovito akcijo odprodaje knjig letnika 2019 in sem jo izkoristila za nakup Pošastkota in še nekaj drugih slikanic. Prebrali smo ga takoj naslednji dan v šoli in osvojil je naša srca.


Pošastko

Avtorica: Dita Zipfel

Ilustracije: Mateo Dineen

Starostno obdobje: 2-8 let

Črke: Male tiskane, "ročno napisane"

Založba: KUD Sodobnost

Letnik izdaje: 2019

Št. strani: 40

Vsebina

Pošastko je mala pošast, ki živi pod otrokovo posteljo. Celotna slikanica je v resnici poslovilno pismo, saj ne glede na to, kako se je Pošastko trudil, otroka na noben način ni mogel prestrašiti - bil je vendarle premajhen. Ravno zaradi tega napiše otroku poslovilno pismo in za vedno odide, dokler mu na koncu slikanice ne dostavi vabila na cirkuško predstavo, kjer je našel delo in dve vstopnici.


Pošastko je v samem bistvu izredno preprosta pripoved, ki zgodbovno ni preveč kompleksna. Čisto enostavno - zelo mala pošast, ki se spopada z zapuščino strašljivega očeta čigar uspeha nikdar ne doseže, se na vsak način trudi biti uspešna pri svojem delu. Ko to vsemu trudu navkljub ne uspe, se vendarle odloči zapustiti delovno mesto in svoj uspeh najde drugje.Brez odličnih ilustracij knjiga zagotovo ne bi imela takšnega učinka. Pošastko je smešen, simpatičen, tudi sama situacijska komedija v ilustracijah je tako močna, da sem se še jaz krohotala, kaj šele otroci. Poleg tega nam Pošastko prikaže cel spekter čustev; od jeze, žalosti, razočaranja, pa tudi upanje, trud, vztrajnost. Na izjemno preprost način se dotakne pravzaprav precej zahtevnih in pomembnih tem.


Edina stvar, ki bi lahko najmlajše bralce rahlo zmotila, je pisava. Knjiga je napisana, kot da bi jo z roko napisal Pošastko, kar je meni osebno zelo všeč. Se pa sprašujem, kako bi šlo branje prvemu bralcu, ali pa bralcu z disleksijo. Morda je to samo moj predsodek in tovrstnih težav sploh ne bi bilo, a vendarle moram omenit.

Teme

Trud, talent, vztrajanje, pošasti, strah, pričakovanja


Nauk iz zgodbe

Ne glede na pričakovanja, ki jih ima do tebe okolica, moraš sam najti svoj talent in stvar, v kateri si uspešen.


Dejavnosti ob branju

Ob branju smo se z učenci prav imenitno zabavali in se že sproti pogovorili, kako se je Pošastko kdaj počutil, saj so ilustracije tako fantastične, da se dejansko odlično razbere čustva z njegovega obraza. Po branju pa smo se lotili ustvarjanja. Prva dejavnost je bilo risanje. Za sposobnejše učence bi predlagala, da narišejo svojo domišljijsko pošast, ki bi lahko živela pod njihovimi posteljami.


V primeru mojega razreda, kjer so risarske sposobnosti že v splošnem rahlo okrnjene, smo risali kar konkretno Pošastkota. Na tablo sem projecirala ilustracije iz knjige in so ga učenci po svojih najboljših močeh narisali.Druga dejavnost pa nam je vzela malce več časa, moram pa seveda biti poštena in z vami deliti vir ideje, saj sem dejavnost našla na internetu in sicer tule: https://yoo.rs/monsta-the-monster-crafts-en-1589316003.html


Dejavnosti ne bom posebej na dolgo opisovala, saj je res krasno opisana na povezavi, vam pa pokažem prisrčnega Pošastkota, kakršne smo izdelali:


A ni luškan? In res se ga naredi čisto preprosto, otroci so pa v aktivnosti nooooro uživali.


Pošastko je res pošastno krasna slikanica. Svoj izvod (žal zopet po redni ceni) lahko naročite tule:


LP Ajda88 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page