top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Pojdi ven in se igraj

Ko sem bila majhna sem bila zunaj ves čas. Res je, da takrat še ni bilo pametnih telefonov, doma kar dolgo, dokler ni bilo res nujno, nismo imeli računalnika, na televiziji pa so se vrteli le trije programi, ki niso nudili kakšne za otroka res zanimive vsebine. Ob odsotnosti stvari, ki jih lahko počneš notri (razen branja seveda), sem svoje dneve preživljala zunaj. Delali smo bunkerje v gozdu, v tem istem gozdu urejali park, pobirali zanimive stvari, učila sem se prepoznavati in nabirati gobe, opazovala naravo... Skratka zunaj sem v večji meri preživela res lepo otroštvo. In hudo mi je, da ga vse več otrok preživlja pred ekrani. In takšnim je namenjena današnja slikanica.


Pojdi ven in se igraj

Avtor: Adam Ciccio

Ilustracije: Katrien Banaets

Starostno obdobje: 2-8

Črke: Velike tiskane

Št. strani: 25

Založba: Epistola

Letnik izdaje: 2021

Vsebina

Tudi ta knjiga v resnici nima zgodbe. Za glavno osebo služi prikupen jazbec, s katerim zunaj počnemo vse sorte reči. Na prvi strani nas knjiga pozove, da naj ugasnemo elektronsko napravo in se odpravimo ven, na naslednjih straneh pa našteva različne aktivnosti, ki jih lahko zunaj počnemo. Od raziskovanja gozda, igre s prijateljem, pa do bolj specifičnih, kot je skok v jezero in čolnarjenje z dedkom. Nekaj je sicer rahlo problematičnih v smislu, da se je treba z otrokom pogovoriti, da nekaterih stvari pač ne sme početi sam. Sem spada ravno že omenjen skok v jezero. Namen knjige je v prvi vrsti to, da otrok spozna, kaj vse se lahko počne zunaj brez uporabe elektronskih naprav. Nam, ki smo odraščali v drugačnih časih, se to morda zdi hecno, a opažam, da dejansko le redko zunaj vidim otroka brez telefona, ki bi dejansko nekaj počel. Na vasi še, v mestnem okolju pa "igra" na prostem velikokrat pomeni skupno sedenje na klopci in buljenje v telefon. Še dobro, da še vedno obstajajo vsaj športna igrišča, ki pa so še relativno polna.


Knjiga je opremljena z res prikupnimi ilustracijami, ki vsako aktivnost tudi vizualno predstavijo na otroku privlačen način. Všeč mi je, da je tokrat glavni lik jazbec, saj v takšnih vlogah največkrat opazujemo medvedke, morda zajčke. Slikanica ni nek literarni ali vizualni presežek, a s svojo preprostostjo lahko naredi marsikaj za generacije, ki se morda zunaj ne bodo več znale same zaigrati. To se nam zdi na nek način nepredstavljivo, a spomnite se, da se še kakšno leto nazaj otroci niso smeli igrati na otroških igriščih. To so stvari, ki imajo lahko res močan vpliv na celotne generacije in menim, da bomo v prihodnje morali res aktivno spodbujati otroke (pa tudi odrasle), da preživljajo več časa zunaj. Slikanice kot je ta, seveda lahko pri tem zelo pomagajo.

Tema

Prosti čas, narava, gibanje zunaj, igra zunaj


Nauk iz zgodbe

Narava nam nudi ogromno možnosti za preživljanje prostega časa. Ne zapravljajmo ga za elektronskimi napravami.


Dejavnosti ob branju

S kratkimi zapisi na vsaki strani je knjiga odlično vodilo za pogovor. Ob vsaki aktivnosti se z učenci/otroki lahko pogovorimo, če so kaj takšnega že počeli, če lahko to počno sami ali potrebujejo spremstvo odrasle osebe? Morda se zdi komu pikolovsko, a otroci velikokrat vzamejo stvari dobesedno in zato bi res poudarila, da se za določene stvari dobro obrazloži kdaj, kako, kje in s kom jih lahko počnemo. Gledam tebe, skok v jezero! Če bi bila to neka zgodbica o nekom, ki to počne je drugo, ker pa knjiga v drugi osebi nagovarja otroka samega, pa je velikokrat to lahko razumljeno kot navodilo, predlog. Zato ne gre zanemariti pomena pogovora.


Ostale dejavnosti pa naj se v skladu s knjigo odvijajo... zunaj seveda. Otroci lahko podajo svoje predloge, kaj bi želeli početi zunaj; sprehod, obisk igrišča, skrivalnice, igre z žogo, različni športi... Predloge lahko spravimo v škatlico/kozarec in vsak dan izžrebamo enega in ga dejansko izvedemo.


Za preživljanje prostega časa na prostem je zelo dober projekt 1000 ur zunaj, kjer otrok vizualno opazuje, koliko ur je v posameznem mesecu preživel na prostem. Vem, da smo že marca, a morda se vseeno še kdo pridruži:


Sicer pa je zelo dobra tudi spodnja spletna stran, ki ponudi še več idej za aktivno preživljanje prostega časa na prostem:


Hvala založbi Primus, ki mi je poslala recenzijski izvod slikanice. Svojega si tako lahko naročite tudi pri njih, na povezavi: https://www.primus.si/pojdi-ven-in-se-igraj.


LP Ajda

57 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page