top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Posoda z bomboni

Kobi Yamada je avtor, ki sem ga spoznala prek recenzijskih izvodov založbe BP (branje povezuje). Njegove slikanice so eden od primerov, ko brez tega, da sem prejela izvod v nabiralnik, najbrž za knjige ne bi vedela. In to bi bila res največja škoda, saj so vse odtlej ene mojih najljubših, predvsem pa največkrat predlagane, ko me kdo vpraša za nasvet, kaj kupiti za rojstni dan - ne glede na starost obdarovanca. Ko sem torej izvedela, da je izšla nova slikanica izpod peresa Kobija Yamade, sem vedela, da bo odlična in branje le te je to zgolj potrdilo.


Posoda z bomboni

Avtorica: Kobi Yamada

Ilustracije: Adelina Lirius

Starostno obdobje: 4-99 let

Črke: Male tiskane

Založba: BP

Letnik izdaje: 2022

Št. strani: 36

Vsebina

Deklica je nekoč za darilo dobila ovalno srebrno posodo s pokrovom. Ko jo je odprla, se je v njej skrival en sam bombon. Deklica je bombon takoj pojedla in ugotovila, da je to najboljši bombon, ki ga je kdaj okusila. Želela si je še enega, a posoda se ni več odprla. Poskušala je vse, a pokrov je ostajal trdno zaprt. Postala je slabe volje in v tem razpoloženju zaspala. Naslednjega jutra je ponovno poskusila in posoda se je odprla, v njej pa je bil spet en sam bombon. Tudi tega je s slastjo pojedla. Potem pa se posoda spet ni želela odpreti in postala je žalostna. Bila je obsedena z mislijo na te najboljše bombone in na to, kako odpreti posodo. Naslednjega dne, se je odločila posodo vreči v smeti, a tokrat se je spet z lahkoto odprla in razkrila še en bombon. Deklica je ugotovila, da je posoda kot življenje - kot nam življenje pokloni vsak nov dan, je njej posoda vsak dan poklonila le en sam odličen bombon. Ko je to spoznala, se je odločila v vsakem bombonu uživati, saj nikoli ne veš, kateri bo zadnji.


Seveda je posoda z bomboni prispodoba za življenje. Vsak dan nam je podarjena nova priložnost, a ljudje smo postali razvajeni in bi želeli vse doseči takoj zdaj. Tako kot deklica s posodo z bomboni, smo tudi mi nestrpni in velikokrat prehitevamo dogodke, kopičimo imetje, smo obremenjeni s tem, da bi kaj zamudili, kam ne bi šli, česa ne bi doživeli, namesto, da bi uživali v vsakem dnevu posebej, ki nam je podarjen. Slikanica je opremljena z naravnost čudovitimi ilustracijami, ki branje spremenijo v čarobno doživetje. Vsako od ilustracij bi z veseljem imela v okvirju na steni, tako krasne so.


Tema

življenje, priložnosti, uživanje v trenutku


Nauk iz zgodbe

Nikoli ne veš, koliko dni ti bo še podarjenih, zato uživaj v vsakem dnevu.


Dejavnosti ob branju

Na temo bombonov in sladkarij se ponuja cel kup priložnosti za ustvarjanje, kot sta spodnji dve. Seveda so "bombončki" iz makaronov klasika, ki smo jo vsi delali v vrtcu, mi je pa všeč tudi druga ideja, velik bombon narejen iz porisane/polepljene rolice od WC papirja in zavit v celofan. Ta drugi izdelek lahko dejansko služi kot darilna embalaža za bombone ali kakšno drugo malenkost. Se mi pa pri branju te knjige zdi pomembnejši pogovor o hvaležnosti in cenjenju življenja. Najboljša bi bila kombinacija dvojega. Seveda je to dejavnost za starejše učence, saj je razmišljanje o hvaležnosti, predvsem za nematerialne stvari, precej zahtevno. Učenci iz rolic WC papirja izdelajo "bombon" nato pa vsak na listek zapiše stvari, za katere je vsakodnevno hvaležen. V času, ko se po svetu dogajajo res grozne stvari, upam, da tega ne bo težko najti. Z listki nato napolni svoj bombon in tako lahko njegovi razlogi za hvaležnost ostanejo skriti pred drugimi. Pogovorimo se, da je vse to, zaradi česar smo vsak dan upravičeno hvaležni, kot tisti bombon, ki se ga je deklica vsak dan veselila.


Knjiga je res naravnost čudovita in avtorju je spet uspelo na enostaven, dostopen način otrokom predstaviti pomemben nauk o življenju in hvaležnosti. Iskrena hvala založbi BP za recenzisjki izvod. Svojega lahko kupite na: https://www.zalozbabp.si/otroci/posoda-z-bomboni


LP Ajda


240 views0 comments

Comments


bottom of page