top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Prišel je samorog

Prišel je samorog

Avtor: Lucia Emiliani

Ilustracije: Tina Perko

Starostno obdobje: 4-10 let

Črke: male tiskane

Založba: Morfem

Letnik izdaje: 2014

32 strani

Prišel je samorog je prva v seriji knjig, ki jih bom predstavila v rubriki Knjigozavri. Ravno ta knjiga pa je tudi tista, ki mi je dala idejo za to rubriko. Knjigo sem namreč kupila na nekem knjižnem sejmu, čisto ne vedoč kakšna je vsebina, potem pa me je povsem navdušila. To je lep pokazatelj tega, da ni nujno, da so dobre le knjige z dobrim marketingom in veliko reklame.


Vsebina

Na manjšo gorsko kmetijo kmet pripelje novo žival: konja Karla. Živali; krava, koza, pujs, oven in petelin, se gnetejo okrog prikolice in čakajo, da prvič uzrejo novega člana družine. Kmet jih nažene spat, le krava Katja skozi špranjo uzre belo grivo in na sredi nje... Živali ji ne dovolijo dokončati stavka, saj takoj vedo kaj je videla! Na kmetijo je prišel samorog in sredi grive ima rog! Živali postavajo okrog konjskega hleva in komentirajo samoroga v njem, Karel, ki vse to posluša, pa se vse slabše počuti, saj je le navaden rjav konj. Ko ga bodo živali videle bodo zagotovo razočarane in zato se dela, da je bolan, da se ne bi rabil soočiti z njimi. Ko dnevi minevajo, se živali začnejo jeziti na samoroga češ, da je ošaben in se noče družiti z njimi. Vse dokler se ne zgodi nesreča in na gospodarja v gozdu pade drevo. Nobena od živali ni dovolj močna, da bi odmaknila drevo, dokler se ob njih ne pojavi velik močan rjav konj in reši gospodarja. Živali so nad novim prijateljem navdušene, Karel pa spozna, da je čisto dovolj, če si navaden konj.

Tema

Živali na kmetiji, pričakovanja, obrekovanje, samopodoba


Nauki iz knjige

Ob knjigi se z otroci lahko veliko pogovarjamo o samopodobi in tem, kdo nam jo ustvarja. Ni pomembno kaj drugi želijo, da bi mi bili in kakšna imajo pričakovanja o našem videzu, talentih, sposobnostih. Pomembno je, da smo takšni kot smo in razvijamo in negujemo svoje dobre lastnosti in talente.


Aktivnosti ob branju

Kot že rečeno, knjiga ponuja veliko možnosti za pogovor. Z mlajšimi lahko utrjujemo živali na kmetiji, njihovo oglašanje, jih poimenuje. Z večjimi se pogovarjamo predvsem o tem, kako moramo počakati, da nekoga res spoznamo, preden ga začnemo soditi. Pogovarjamo se lahko tudi o tem, kako se počuti nekdo, ko ga tujci narobe ocenimo.


Za večje otroke predlagam socialno igro:

Na listke napišite imena otrok v skupini. Listki naj krožijo po skupini tako, da na hrbtno stran vsak napiše neko pozitivno lastnost te osebe oziroma kako ga vidi on. Ko so vsi napisali lastnosti vseh v skupini, naj učitelj/vzgojitelj prebere lastnosti posameznega otroka in otroci naj poskusijo ugotoviti o kom govori. Tako bodo učenci lahko ugotovili, da včasih sebe vidimo drugače kot nas vidijo drugi. Še posebej težko je včasih prepoznati svoje pozitivne lastnosti.


Za najmlajše:

Za najmlajše predlagam dve ustvarjalni aktivnosti. Najmlajši otroci lahko naredijo samoroga z odtisom roke, kot je prikazano na spodnji sliki. Bodite ustvarjalni pri okrasitvi. Tu lahko porabite vse koščke volne, krep papirja, nalepke, gumbe, perlice, ki se vam valjajo po predalih.

Malo večji ustvarjalci pa lahko ustvarijo samoroga iz odpadnih rolic wc-papirja, ki jih pobarvajo na belo, nalepijo rog, grivo in rep in tudi oni okrasijo samorogovo grivo.


Hvala vsem za branje prvega Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)


LP Ajda


PS: Knjigo lahko kupite na: https://morfem.si/knjige/otroske-knjige/slikanica/prisel-je-samorog/


(objava ni sponzorirana, se pa založbam toplo priporočam za kakšno knjigo :D )

288 views0 comments

Comments


bottom of page