top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Puhasti Niko; Božičkov maček

Glede na to, da je v decembru moj blog poln drugih dejavnosti, nisem mislila, da bom objavila še kakšnega knjigozavra. Zadnjič sem od založbe Morfem naročila nekaj knjig, štiri, če smo natančni in, ko je na moj naslov prispel ogromen paket sem bila sila začudena, daj nekaj ni štimalo. Ko sem odprla paket sem ostala povsem brez besed. Gospa Helena je namreč mojemu naročilu dodala še zahvalo in cel kup knjig, med njimi tudi dve praznični slikanici. Res sem bila vesela, predvsem zato, ker sem obe omenjeni slikanici že večkrat gledala in ju tudi dala v košarico, pa spet vzela ven, saj imam seveda za nakup knjig omejene finance. Poleg tega pa sem imela do sedaj dokaj slabe izkušnje s prazničnimi slikanici. Vse so več ali manj enake po vsebini, razen seveda ilustracij, ki so lepe, a ne rabiš 20 različnih knjig s to tematiko. No, Puhasti Niko me je čisto navdušil in danes smo ga že obravnavali pri pouku na daljavo z mojimi učenci.


Puhasti Niko; Božičkov maček

Avtorica: Lucy Rowland

Ilustracije: Paula Bowes

Prevedel in prepesnil: Milan Dekleva

Starostno obdobje: 2-7

Črke: Male tiskane

Založba: Založba Morfem

Letnik izdaje: 2021

Število strani: 36

Vsebina

Niko je Božičkov maček, ki si srčno želi, da bi šel lahko kdaj z Božičkom na pot in pomagal delit darila. A kaj, ko vedno zaspi in zamudi vse skupaj! Dokler se na božični večer ne zgodi, da Niko zaspi v škatli, ki jo škratje po pomoti zavijejo v darilo in tako se po sili razmer zmedeni Niko znajde na Božičkovih saneh. Ko Božiček pristane na strehi graščine, sani napadeta roparja Jaka in Jaša, ki se odločita, da bosta pokradla tista najbogatejša darila. A takrat iz škatle plani Niko, presenečena roparja padeta s strehe v kup snega, kjer ujeta počakata, da ju pride iskat policija. Presenečen Božiček sploh ne more verjeti, kaj bi se pravkar lahko zgodilo. Hvaležen je in Niko bo odslej vedno z njim na sankah, da pa bo dejansko ujel odhod sani, dobi od Božička posebno darilo - budilko. Poleg res luštne zgodbe mi je bilo všeč tudi to, da so ilustracije malce mirnejše, v modrikastih tonih, le dodatki so malce bolj živahni, npr. Nikov šal. Velikokrat se mi zdijo prav praznične slikanice preveč kričeče, prezasičene z vzorci in barvami.


Tema

Božič, Božiček, maček, zamujanje, ura


Nauk iz zgodbe

Ta zgodba sicer nima globljega vzgojnega nauka, ima pa zelo pomemben in sila uporaben nauk - če zaspiš, lahko zamudiš marsikaj lepega. Zato je odlična za pogovor o uri, bujenju in zamujanju.

Aktivnosti ob branju

Tule vam bom napisala kar konkretne aktivnosti, ki sem jih poslala učencem ob branju te pravljice. Najprej sem našla na spletni strani ilustratorke tri učne liste za delo ob branju. Sicer so v angleškem jeziku, a se da v različnih programih zlahka izbrisati napise in jih nadomestiti s slovenskimi. Tule vam prilagam pobarvanko, ostala dva pa sta na povezavi: http://www.paulabowles.co.uk/downloads.html.

Nato sem učencem pripravila delovni list, na katerem so morali dopisati na budilko manjkajoče številke in narisati kazalce na uro, ko morajo zjutraj vstati.

Za ustvarjalno dejavnost pa sem izbrala izdelovanje šala, ki naj bo čim bolj pisan, kot Nikov, le v svojih poljubnih barvah. Učenci so morali pri izdelovanju šala uporabljati zaporedje, npr. rdeča, rumena, zelena, rdeča, rumena, zelena... Odvisno od sposobnosti učenca lahko določiš zaporedje dveh, treh, štirih... barv.

Knjiga se mi zdi res krasna in, če boste letos kupili samo eno praznično slikanico, vam močno priporočam tole. Res me je prijetno presenetila, saj nisem pričakovala, da bo dejansko dobra zgodba. Svoj čar naredijo tudi rime Milana Dekleve, saj vemo da svoje delo vsakič opravi naravnost fantastično. Hvala založbi Morfem za tale izvod, vi pa svojega dobite na povezavi: https://morfem.si/knjige/otroske-knjige/slikanica/puhasti-niko-bozickov-macek/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda

244 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page