top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Telovadec Nikolaj prežene tolovaja

Za našo regijo so se pričele zimske počitnice in tako kot jeseni, bomo počitnice preživeli s Knjigozavri. Vsak dan vam bom predstavila eno kvalitetno otroško knjigo, ob kateri boste morda dobili idejo za branje z vašimi najmlajšimi. Danes se bomo podrobneje srečali s slikanico Telovadec Nikolaj prežene tolovaja, ki je k meni prišla iz založbe Malinc. Odlična, hecna slikanica, za katero lahko mirne duše rečem, da je bila med mojimi učenci pravi hit. Kot večina slikanic založbe Malinc je tudi ta oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo. Pomembnejše besedne ali besedne zveze so odebeljene. Vsebina pa je nadvse hecna in zanimiva.


Telovadec Nikolaj prežene tolovaja

Besedilo: Klarisa Jovanović

Ilustracije: Štefan Turk

Starostno obdobje: 4-9

Črke: Male tiskane

Založba: Malinc

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 40

Vsebina

Nikolaj je kot že naslov pove strasten telovadec. Ves čas se v mestnem parku ali pa na domačem balkonu razteza, prepogiba in kaže svoje mišice. Nekega dne pa opazi tolovaja, ki detetu izmakne ropotuljico. Ko naslednjič taisti tolovaj izmakne gospe v parku lupo, se Nikolaj odloči, da bo pregnal tolovaja in zadostil pravici. Tolovaj tretjič udari, ko sosedu izmakne edini prt, ki ga ima. Nikolaj steče za njim in tolovaj mu pred nosom uide na mestni avtobus. Na srečo pa Nikolaj še pravočasno zgrabi tolovaja za žep, ki se strga iz njega pa padejo lupa, ropotulja in prt. Pravici je zadoščeno, tolovaj pa nikdar več ne upa pomoliti tatinskega nosu v mesto. Zgodbica je napisana v rimah, ki sicer niso uporabljene čisto povsod, a lepo popestrijo branje.


Tema

Telovadba, tat, kraja, pravica, mesto


Nauki iz zgodbe

Zgodba je precej bolj zabavne narave, zato globljih naukov od tega, da krasti ni lepo, morda ne skriva. Se pa ob njej vsekakor lahko pogovorimo o tem, da vsakogar nekje čaka pravica, tako kot je čakala tatinskega tolovaja.


Aktivnosti ob branju

Knjiga je odličen uvod v kakšno gibalno urico oziroma uro telovadbe. Že same ilustracije našega telovadca nam dajo mnoge ideje za razne vaje, vsekakor pa lahko knjiga za najmlajše služi kot dobra motivacija za izvajanje telovadnih vaj - bi pa vendarle vsi radi bili tako močni, da bi lahko ugnali tolovaja, mar ne?


Hvala založbi Malinc za recenzijski izvod slikanice. Res je prav krasna pridobitev za našo razredno knjižnico. Svoj izvod lahko naročite na: http://www.malinc.si/sl/telovadec-nikolaj/.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda110 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page