top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Ti, prav ti

Tudi ta prisrčna slikanica je v moje roke prišla kot recenzentski izvod, čeprav sem jo imela že ogledano in bi jo najbrž tudi sama kupila. Najbolj me je pritegnilo dejstvo, da je slikanico v verzih prevedel in priredil Milan Dekleva. Mislim, da se moramo vsi strinjati, da je na področju prevodov oziroma bolje rečeno prepesnitev otroške literature, on eden najboljših v našem prostoru. Za primer si vzemite Zverjasca in ostale knjige Julie Donaldson in lahko se strinjamo, da je del njihovega uspeha tudi odličen prevod, v katerem se bistvo slikanice ni izgubilo. In enako velja tudi za knjigo, ki vam jo bom predstavila danes.


Ti, prav ti

Avtor: Zack Bush

Ilustracije: Gregorio De Laurentis

Prevod in priredba: Milan Dekleva

Starostno obdobje: 1-5

Črke: Male tiskane

Založba: Ocean

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 32


Vsebina

Knjiga govori o očku, ki dobi sinka. Ponavljajoč se verz je:


"Od vseh otrok, ki lahko bi bili, zame na svetu si ti, prav ti."


In to je največji smisel te slikanice. Da je vsak otrok zase edinstven in za svojega starša od vseh otrok, ki bi se lahko rodili, na svet prišel prav on. Slikanica je polna prisrčnih ilustracij in verzov o vsem, kar očka in sinko doživita skupaj. O tem, kako ima očka svojega otroka rad, kako se razveseli, ko se spomni nanj... Prisrčno in toplo branje za najmlajše.


Tema

Starš, otrok, ljubezen, družina


Nauki iz knjige

Ob knjigi se z najmlajšimi pogovorimo o tem, da ima vsak starš svojega otroka neizmerno rad, ne glede na to koliko otrok je še na svetu in kakšen je ta otrok. Za starša je najboljši in najljubši, saj je njegov. Tako kot ima od vseh staršev na svetu otrok najraje svoje, imajo tudi starši od vseh otrok na svetu najraje svojega otroka.


Aktivnosti ob branju

To je res knjiga za najmlajše bralce, zato nek dolg poglobljen pogovor ne pride v poštev, razen morda o stvareh, ki jih imajo otroci radi pri svojih starših in obratno, pa o stvareh, ki jih radi počnejo skupaj.


Priporočam ustvarjalno dejavnost:

Iz papirja izrežemo srce, dovolj veliko, da bo otrok nanj odtisnil obe dlani. Otrokom namažemo dlani s prstno barvo, če so dovolj stari in sposobni, pa si jih namažejo sami. Otrok odtisne dlani v srce.

Ko se barva suši, otrok na koščke natrga barven papir; lahko kolaž ali pa krep papir. Pri krep papirju je bolje, da mu ga mi nastrižemo na kose, saj se težje trga. Lažje je, če je narezan vsaj na trakove in potem otrok trga stran kose. Otrok naj kose zmečka v kroglice. Ta vaja je tudi odlična za razvijanje fine motorike. Ko ima dovolj kroglic in je barva že posušena, naj v vrsto okrog srca nalepi kroglice. Če imamo starejše otroke, jim lahko določimo tudi zaporedje barv, za mlajše pa je dovolj že to, da usmerjeno lepijo v eno linijo.

Dejavnost je primerna za valentinovo, materinski dan, gregorjevo, ali pa katerikoli dan v letu, saj nikoli ni slabo, če svojim dragim povemo, da jih imamo radi.


Hvala založbi Ocean za to čudovito slikanico. Čeprav je res namenjena mlajšim, je zelo uporabna ob pogovoru o družini, pa ob raznih praznikih, ki slavijo takšno ali drugačno ljubezen. Zame osebno je tudi ena tistih, ki jih bom najbrž kupovala ljudem ob rojstvu otroka. Svoj izvod dobite na: https://www.ocean-si.com/prodaja/otroci/item/ti-prav-ti.html.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili,

ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver.

Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :)

LP Ajda


246 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page