top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Zdravilne zgodbice (2. del)

Čisto nekje na začetku moje blogerske poti, spomladi 2020, sem želela pokazati svojo podporo slovenskim avtorjem in jih prosila, da predlagajo kakšno od svojih del. Takrat sem nakupila kar zajeten kupček domače literature, se mi je pa v tistem času javila tudi Julia, ki jo na Instagramu (pa tudi v blog obliki) najdemo pod nadimkom Nora na knjige. Ponudila mi je izvod svoje knjige Zdravilne zgodbice in ker sem knjigo že od prej poznala, sem z veseljem sprejela ponudbo. Julia mi je knjigo podarila, jaz pa sem v zahvalo mečkala skoraj dve leti, da napišem kaj o njej. V tem času je Julia postala ena od mojih najljubših oseb, na internetu in sicer, in upam, da mi ni nič zamerila, da sem takšna smotka, ko pride do ažurnosti.


Zdravilne zgodbice (2. del) Avtorici: Mia Bone in Petra Julia Ujawe

Ilustracije: Anita Pertoci

Starostno obdobje: 4-6 let

Črke: Male tiskane

Št. strani: 146

Založba: Didakta

Letnik izdaje: 2015

Vsebina

Po pravici bom povedala, da še nisem prebrala celotne knjige. To je namreč ena od tistih knjig, ki jih ni treba brati od začetka do konca. Razdeljena je na šestnajst zgodb, vsaka od njih pa obravnava svojo tematiko. Pri vsaki zgodbi sta avtorici navedli problematiko, s katero se le ta ukvarja, npr. iskanje pozornosti, deljenje igrač, ravnanje z živalmi in podobno. Všeč mi je, ker knjiga pravzaprav predstavlja nekakšno "prvo pomoč," ko pride do težav, s katerimi se soočajo predšolski otroci. Tudi naslovnica knjige je izjemno prikladna, saj je srce na sliki obvezano - dejansko so zgodbice lahko dober obliž na otroške srčke, ki se s težavami še ne znajo dobro spopadati. Ko pride do neke problematike, enostavno vzameš knjigo in poiščeš primerno zgodbo. Ker je to že drugi del, je kombinacija obeh knjig najbrž idealna, a do prve sama nisem prišla, ker je razprodana. Tule vam prilagam fotografijo kazala, da boste vedeli katere težave obravnava 2. del:

Knjiga je opremljena tudi z ilustracijami, katerih bi lahko bilo malce več. Vsaka zgodbica ima eno ali dve ilustraciji, kar pomeni, da večino knjige predstavlja celostranski tekst. Mene osebno to ne moti, saj to ni slikanica, ki bi jo brali tako, da bi ob branju otrokom ves čas kazali slike, ampak jo beremo na način, da otrokom približamo predvsem vsebino, se ob branju na ključnih mestih ustavljamo, postavljamo dodatna vprašanja. Ne vem, če bi ilustracije k samemu razumevanju zgodbic dosti pripomogle, je pa za otroke knjiga vsekakor privlačnejša, če jih je več. A kot rečeno; to je knjiga, ki jo načeloma otroku bere odrasla oseba, ki pa ne potrebuje ilustracij. Še ena stvar, ki mi je pri knjigi všeč je tudi postavitev teksta samega, saj je med odstavki dovolj presledkov, da lahko beremo tudi z ustavljanjem. Ne vem, če dobro razumete kaj mislim, a včasih, ko bereš nek strnjen tekst in se ustaviš, da postaviš še kakšno podvprašanje, komaj najdeš mesto, kjer si končal. Tu teh težav vsekakor ni.


Res se vidi, da sta obe avtorici k delu dodali vsaka svoj pečat in ekspertizo. Julia kot kulturologinja je dala zgodbam ozadje z vidika pripovedne strukture, kulturnega vpliva pravljic in pripovedk, Mia kot psihologinja pa je s poznavanjem psihologije predšolskih otrok dodala strokovno komponento s tega področja. Obe skupaj sta ustvarili učinkovito "orodje," ki lahko malčkom odlično pomaga pri soočanju s težavami ob koncu predšolskega obdobja in pred vstopom v šolo.


Teme

soočanje s težavami, skrb za psihohigieno otrok, predšolsko obdobje

Kot že rečeno je prvi del razprodan, drugi pa je v nekaj izvodih še na voljo tule: https://www.didakta.si/vzgoja/zdravilne_zgodbice_2_del.html


Še enkrat hvala Juliji za poslan izvod. S pridom ga bom uporabljala v razredu pri soočanju z najrazličnejšimi težavami.

LP Ajda

58 views0 comments

Comments


bottom of page