top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Zgodovina Slovenije v stripu

Nobena skrivnost ni, da je strip literarni žanr, ki me je v zadnjem času popolnoma navdušil. Morda sem toliko bolj strastna do žanra zato, ker se mu še vedno dela krivica in se ga uvršča na "šund" police, čeprav je to povsem neutemeljena sodba. Kolikokrat še vedno slišimo iz ust starša, še huje pa knjižničarja ali učitelja: "Joj, ko bi vendarle začel brat še kaj drugega, ne le stripe." Morda ti ljudje še vedno povezujejo strip z Miki Miško in podobnimi poceni stripi, ki si jih kupil v trafiki, ne da je z njimi karkoli narobe, a čas je že, da se ljudje nehajo pretvarjati, da je strip literarna zvrst nižje kategorije. In strip, ki ga predstavljam danes, je popoln dokaz, da lahko tudi ta žanr ponudi otrokom ogromno znanja in kvalitetne vsebine.


Zgodovina Slovenije v stripu Avtorja: Žiga X. Gombač, Ivan Mitrevski

Ilustracije: Ivan Mitrevski

Starostno obdobje: 8-12 let

Črke: Velike tiskane

Št. strani: 80

Založba: Miš

Letnik izdaje: 2017

Vsebina

V knjigi spoznamo junakinjo Živo iz muzeja, ki zelo rada zahaja v muzej, pri tem pa ima pomembno nalogo; zgodovino in predvsem artefakte, ki nas v muzejih učijo o zgodovini, mora čuvati pred zlobnim Razpoko. Razpoka ima namreč časovni stroj, dolge prste in zlobne misli. Tako preskakuje zgodovinska obdobja in si skuša napolniti žepe s predmeti iz le teh. Čisto na začetku knjige imamo kazalo - časovni trak, ki nam na hitro pove osnovne stvari o zgodovini Slovenije in opiše posamezna zgodovinska obdobja. Ta časovni trak najdemo na dnu vsake strani, saj nam Razpoka nagaja tako, da časovna obdobja preskakujemo brez nekega očitnega reda. S pomočjo časovnega traka tako ugotovimo kje smo pristali, otrokom pa ta zelo jasna grafična predstavitev pomaga, da si vsaj približno predstavljajo, kako dolgo nazaj se je nekaj zgodilo.


Strip je najprej izhajal v reviji National Geographic Junior (slovenska edicija) in v knjigi so zbrani stripi od leta 2012 do 2016. Nekateri stripi so bili za knjigo malce prirejeni, kakšen pa je čisto nov. Zasnova samega stripa je takšna, da na začetku vsake od 37 zgodbic spoznamo enega od artefaktov, ki so razstavljeni v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Po krajšem opisu artefakta sledi predstavitev njegove uporabe, mesta najdbe, pa seveda zgodovinskega obdobja, kateremu pripada. Če karkoli veste o obeh avtorjih, vam najbrž ne bo nobeno presenečenje, da je v knjigi ogromno humorja. Ilustracije Mitrevskega so meni osebno že tako ali tako zelo pri srcu, saj je njegov slog tako edinstven, da ga ne moreš ne zgrešiti, niti kopirati. Čeprav je njegova ilustracija dokaj enostavna s čistimi linijami, včasih skoraj abstraktna, pa mu uspe tako dobro prikazati čustva, dogajanje, predvsem pa humorne vložke, da sem ob branju umirala od smeha.


Edina stvar, ki me je malce skrbela, ko sem knjigo prvič videla, je bilo skakanje med zgodovinskimi obdobji, saj sem vajena, da otroci potrebujejo več kontinuitete, da se ne zmedejo pri časovni orientaciji. A tu pride v igro prvotni namen stripov. To ni knjiga, ki bi bila zasnovana z mislijo, da se bere v kosu od začetka do konca, ampak, da jo otrok bere po delih, npr. vsak mesec eno zgodbo v reviji. Na tak način bi rekla, da je tudi branje te knjige, če bi imel otrok seveda težave s časovno orientacijo, oziroma bi ga preskakovanje obdobij zmedlo, boljše, če med posameznimi zgodbami naredi malce odmora. Sicer je kot že rečeno časovni trak narisan in obdobje jasno označeno na vsaki strani, a vseeno. Če bi imel torej otrok težavo pri časovni orientaciji (se vidi moja poklicna deformacija, ne?), mu ponudite strip v manjših odmerkih.


Še ena stvar, pri kateri sem zelo pikolovska in mi je zato pri tej knjigi noro všeč je to, da so za vsa zgodovinska dejstva iz knjige poskrbeli zaposleni v Narodnem muzeju Slovenije, avtorja pa sta dodala zgodbo. Pri otroških knjigah se faktovna pravilnost velikokrat zanemari, kar pa je dejansko lahko škodljivo. Kar si otrok zapomni v najzgodnejših letih, bo zelo težko nadomestil s pravo informacijo kasneje. Sploh pri zgodovinskih dejstvih, s katerimi se sicer ne srečuje vsak dan. Zato se mi zdi izjemno pomembno, da so tu poskrbeli za pravilna zgodovinska dejstva.


Tema

Zgodovina Slovenije, muzej, časovna obdobja

Odličen strip, ki je bil nagrajen tudi z Zlato hruško, je vendarle primeren za malce starejše bralce, ki bodo lažje razumeli tematiko. Vsekakor pa bi si sama, kot velika ljubiteljica zgodovine, želela, da bi takšne knjige obstajale že, ko sem bila sama otrok.


Hvala založbi Miš za recenzijski izvod! Svojega lahko naročite tule: https://www.miszalozba.com/knjige/zgodovina-slovenije-v-stripu/


LP Ajda


157 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page