top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Zimska pesem

Vem, da se nam zdi, da je že pomlad, a ker je meteorološko in koledarsko še vedno zima, pa tudi ker so ravno zimske počitnice, sem se vam odločila predstavit eno res krasno zimsko slikanico. Že tako ali tako sem ljubiteljica taščic, ko pa je ta ljubka ptička del takšne prijetne zgodbe in čudovitih ilustracij, pa se res ne morem upreti.


Zimska pesem

Avtorica: Suzanne Barton

Starostno obdobje: 2-8 let

Črke: Male tiskane

Založba: Zala

Letnik izdaje: 2015

Št. strani: 40

Vsebina

Taščica še ni nikoli videla zime. Ko se začne jesensko listje vse hitreje vrtinčiti v vetru in padati z dreves opazi, da v gozdu nastaja nemir. Ptice se zbirajo in odhajajo na jug, medved se odpravlja spat, veverica pa zakopava hrano. Vsi govorijo o neki zimi in taščici se zdi zelo zlobna in pohlepna, če pred njo vsi bodisi bežijo, ali pa skrivajo hrano. Ker sama ne ve, ali bi se morala tudi ona odpraviti na jug, za nasvet vpraša modro sovo, ki ji obrazloži, da je pot zanjo predolga in, da naj le ostane tu, poskrbi pa naj, da bo imela dovolj hrane in ji bo tudi pozimi mrzlo. Tako taščica dočaka zimo in spozna, da je prav tako lepa in čudovita, le na svoj način. Z novimi prijatelji se včasih igra, včasih išče hrano, včasih pa se le greje. In kaj kmalu pričaka pomlad.


Čeprav je pripoved izjemno preprosta, otrokom na enostaven način prikaže vedenje posameznih živali pozimi. Pravzaprav prek nje izvemo vse najpogostejše načine, kako živali v gozdu preživijo zimo.

  • Sova ostane kjer je, se nič posebej ne prilagodi na zimo

  • Taščica je delna selivka - kot ji pove sova, ne odide na jug, se pa lokalno seli tako, da išče kraje v bližini, kjer ji bo bolj toplo

  • Ptice, ki so odšle na jug so selivke

  • Veverica zimo delno prespi; vsake 2-3 dni zapusti gnezdo, da si poišče hrano

  • Medved lahko zimo v celoti prespi, še posebej, ko so zime hude. Ob milejših zimah pa tudi on zapušča brlog in pozimi bolj dremlje, kot spi

Všeč mi je, da te informacije v knjigi izvemo "spotoma" in otrok nima občutka, da ga knjiga karkoli poučuje. Včasih so namreč poučne informacije v knjigo skorajda umetno vrinjene in je to lahko zelo jasno opazno in moteče, tu pa zgodba lepo teče in otrok se poleg prijetne zgodbice tudi česa nauči.


Ne smem pa niti mimo čudovitih ilustracij. So enostavne, nimajo preveč elementov in kljub močnim barvam niso kričeče. Že naslovnica je mene osebno na spletni strani, ko sem izbirala kaj bom kupila, takoj pritegnila in enako je tudi s samimi ilustracijami v knjigi. Na splošno je to čudovita knjiga, v zbirki pa najdemo še knjigo Jutranji zbor iste avtorice in zagotovo bom kupila tudi tisto.


Teme

jesen, zima, pomlad, menjava letnih časov, živali pozimi, hibernacija, selivke, ptice, medved, veverica, taščica, gozd

Nauk iz zgodbe

Vsak se s spremembami sooča drugače in mora za čim bolj prijetno soočanje z njimi sprejeti svoje "ukrepe." Ne primerjaj se z drugimi, ampak poskrbi zase na način, ki ga potrebuješ ti sam. Prav tako imajo tudi različne živali različne potrebe in načine prilagajanja na menjavo letnih časov.


Aktivnosti ob branju

Knjiga je odličen uvod v pogovor o živalih pozimi. Po branju se lahko z otrokom pogovorite, katere živali so še podobne tem v knjigi. Kdo zimo prespi? Katere ptice gredo na jug? Kako pa lahko pomagamo živalim, ki zimo prebedijo?


Na YouTube-u najdete ogromno videoposnetkov na temo živali pozimi - se vendarle pozna iznajdljivost učiteljev, ki so med šolanjem na daljavo snemali videe za svoje učence. Meni se je zanimiv zdel spodnji video, ki govori o živalih v živalskem vrtu pozimi. One tudi spijo?


Seveda pa se moramo potem pogovoriti tudi o tem, kako lahko sami pomagamo živalim, ki zimo preživijo pri nas. Ker bom o ptičji hišici še govorila v enem od prihodnjih knjigozavrov, vam zdajle samo prilepim eno fotografijo moje improvizirane hišice iz leta 2020, pozno jeseni, ko smo jo z učenci izdelali na daljavo. Na drugi fotografiji pa lahko vidite, da je tudi k meni prišla taščica.Svoj izvod slikanice lahko naročite tule: https://zalozba-zala.si/knjiga/zimska-pesem/

Z založbo nisem sodelovala, slikanico sem kupila sama, se mi pa zdi pomembno, da podpremo predvsem manjše založbe, ki večkrat izdajajo veliko kvalitetnejše knjige, kot pa večje založbe, ki to počnejo masovno.


LP Ajda

125 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page