top of page
  • Writer's pictureAjda

Knjigozavri: Zimski dremež

Slikanica Zimski dremež je v moje roke prišla kot recenzijski izvod Knjigarne Galarna skupaj s slikanico Zlati želod. Že prvo smo z učenci (žal že na daljavo) kar požrli, saj je odlična in krasno ilustrirana, slikanica, ki je danes pred vami pa je prav tako res simpatična in mislim, da jo je prebralo že pol razredov na šoli. Slikanice, ki govorijo o zimi se največkrat vrtijo okrog dveh tem - mraz in sneg. Zimski dremež pa pripoveduje o vsem, kar nam zima ponuja; s čim vse se lahko zabavamo? Je res tako zoprna, da jo je bolje kar prespati?


Zimski dremež

Besedilo in ilustracije: Katy Hudson

Starostno obdobje: 2-8

Črke: Male tiskane

Založba: Hiša knjig

Letnik izdaje: 2020

Število strani: 32

Vsebina

Želva se je dobro pripravila na zimo - postlala si je mehko posteljo in nameravala celo zimo prespati. A ni videti, da bi ji to uspelo. Zmotijo jo številne druge živali, ki zimo izkoristijo za vse drugo, kot pa spanje. Taščica jo zbudi s pevskimi vajami, zajec je glasen med izdelovanjem ledenih skulptur, veverica organizira tekmovanje v kepanju, bober pa izdeluje sani. Želva vendarle najde mirnejši prostor za spanje, a ne ve, da se je ulegla na sani. Čisto po nesreči se torej znajde na sankah, ki se odpeljejo po hribu navzdol in po neverjetnem adrenalinskem zimskem doživetju vendarle sklene, da se morda pozimi le da početi kaj drugega, kot pa spati.


Tema

Zima, sneg, zimski športi, zimske aktivnosti, sankanje, kepanje, živali

Nauk iz zgodbe

Včasih nam gre kakšna stvar na živce še preden jo sploh poskusimo. Najprej je treba nekaj poskusiti, šele nato lahko sodimo o stvari.


Aktivnosti ob branju

Glede zime in zimskih radosti je na voljo ogromno aktivnosti. Sama bi sicer predlagala, da poskušamo aktivnosti iz knjige izvesti tudi sami, če je seveda zunaj sneg. Pa tudi če ga ni. Pripravila sem nekaj primerov aktivnosti, s katerimi lahko poustvarimo dogajanje v knjigi.

  • Kepanje: Najbolj preprosto bi bilo, če bi lahko odšli ven in se kepali s pravim snegom. Ker pa nam zime zadnja leta velikokrat ne postrežejo s snegom, pa vam dajem recept, kako sami pripravimo sneg, ki ni mrzel. V plastično posodo s pokrovom stresemo škatlo sode bikarbone. Vanjo počasi vmešamo peno za britje. Dodajamo toliko pene, da nastane zmes, ki je po konsistenci podobna snegu. Seveda ni mrzla in je manj mokra, pa tudi kepanja z njo vam ne priporočam, se pa lahko iz nje oblikuje kepe, sestavi celo snežaka ipd. Pazite pa, da otroci "snega" me zaužijejo.

  • Sankanje - ne potrebuje dodatne razlage, kajne? Če pa zunaj ni snega, se lahko namesto konkretnega sankanja z otroki pogovorite o tem, katere zimske športe poznajo in si ogledate kakšen posnetek smučanja, skokov in podobno.

  • Ledene skulpture - izdelava ledenih skulptur je seveda zelo zahteven proces, lahko pa se z otroki pogovorite o tem, kako sploh nastane led. V modelčke, ki so sicer namenjeni peskovniku (ali pa takšne za peko slaščic, silikonske različnih oblik) nalijemo vodo. Z otroki nesite modelčke z vodo v šolsko kuhinjo (ali pa v domač zmrzovalnik seveda) in prosite kuharico, da jih postavi za en dan v zamrzovalnik, na ravno površino (če se to da). Naslednji dan si oglejte svoje ledene skulpture.

  • Zimske pevske vaje - O zimi poznamo kar nekaj lepih otroških pesmic. Z otroki jih poiščite na YouTube-u in priredite svoj pevski zbor, kakor ga ima taščica. Moji predlogi: Zima je prišla, Zima zima bela, Mi delamo snežaka...

Vsekakor je to ena boljših zimskih slikanic, ki ponuja cel kup tem za pogovore, aktivnosti, poleg tega pa so tudi ilustracije zelo polne in dodelane in so odlične za opis slike. Vsekakor priporočam v branje vsem, ki vas zanimajo zimske teme.


Knjigo lahko tudi sami naročite na povezavi: https://www.galarna.si/izdelek/24812/zimski-dremez do petka, 19. 2. pa imate s kodo AJDA10 še 10% popust na vso ponudbo knjigarne Galarna, tudi na Zimski dremež.


Hvala vsem za branje Knjigozavra. Če si boste knjigo izposodili ali pa jo kupili, ste povabljeni, da naredite kakšno fotografijo in jo objavite na Instagram ali Facebook z oznako #knjigozaver. Z veseljem bom opazovala male knjigozavre pri hrustanju knjig! :) LP Ajda
342 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page