top of page
  • Writer's pictureAjda

Meik Wiking - Moj hygge dom

Meik Wiking - Moj hygge dom; Kako urediti dom, da boste v njem srečni

Tema: urejanje doma, psihologija


Pred leti je hygge v svetu naredil pravi bum. Ko je preostanek sveta izvedel za ta danski izraz, s katerim poimenujejo umetnost ustvarjanja prijetnega vzdušja, smo vsi hiteli po svečke, odeje, podjetja pa so veselo uporabljala to besedo v tržne namene. Tudi pri nas je izšlo nekaj knjig, prva od istega avtorja, ki je sicer direktor inštituta za raziskovanje sreče v Københavnu, a kmalu je prišel nov trend, nekaj novega, kar se je prodajalo in hygge je vsaj na videz malce utonil v pozabo. V novi knjigi, ki je letos izšla pri založbi Učila, pa lahko preberemo, da je hygge nekaj, kar ves čas iščemo in po čemer hrepenimo, če se tega zavedamo ali ne.Knjiga Moj hygge dom vam ne bo dala (samo) enostavnih nasvetov, kako narediti dom udobnejši. To pravzaprav ve že vsak od nas, če se malce ustavi in pomisli. Kako pomembna je svetloba, nek mehek prostor, kamor se zabubiš z dobro knjigo, zelenje, prostornost in zračnost... To ni nič novega. Kar pa nam ta knjiga ponudi, je rezultat večletnih raziskav, ki gredo veliko dlje od površinskega videza in udobja našega doma. Avtor se nasloni na številne raziskave s področja psihologije, sociologije in drugih ved. Obrazloži piramido človekovih potreb po Maslowu in na podlagi le te utemelji, kje pride v igro hygge in predvsem pokaže, da hygge ne pomeni skladovnice dek, sveč in skandinavskega pohištva, ampak predvsem občutek varnosti, ki bi ti ga moral dati dom.


Varnosti ne prinaša zgolj estetika in udobje. Varnost prinaša tudi priprava ozimnice in kuriva, da nas pozimi ne bo zeblo in bomo lahko jedli tisto, kar imamo radi. Pomeni urejenost odnosov, pogovor za jedilno mizo namesto strmenja v ekrane, druženje... Všeč mi je, da se v tej knjigi hygge, kot način življenja, razširi še na druga področja in tudi na druge letne čase. Hygge ne obstaja le pozimi in jeseni, ko se radi udobno zavijemo v nekaj toplega, s kadečo se skodelico v roki. Hygge lahko perfektno živimo tudi poleti na terasi, na vrtu, na balkonu, ob odprtem oknu in plapolajočih zavesah...Zdi se mi, da sem ob tej knjigi prvič dojela hygge kot nekaj, kar se oddalji od marketinško izkoriščene besede in se bolj povezala z bistvom tega izraza. Ni treba, da imaš zato, da živiš s hygge načeli perfektno pospravljeno stanovanje, v čistih, najraje belih barvah, s čim manj pohištva... Ja, fino bi bilo. A hygge prinese še kaj drugega, kot to. Res res lepa knjiga, polna izjemno koristnih informacij, ne le o notranjem oblikovanju vašega doma, tudi o vas samih in o družbi, vse podkrepljeno z raziskavami in strokovnimi utemeljitvami, predvsem pa zelo dostopno in razumljivo.


Toplo priporočam vsem, ki vas zanima dobro počutje v vašem domu. Seveda pa je poleg ostalega knjiga tudi izredno lepa, polna lepih fotografij, grafičnih ponazoril, povzetkov, seznamov, ki bralcu ponudijo izredno udobno bralno izkušnjo.


Toplo priporočam!


Lp

Ajda170 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page