top of page
  • Writer's pictureAjda

Počitniško branje

Poletje je čas, ko imamo nekaj več časa za branje. Zame to predstavlja praktično edino obdobje leta, ko sem sposobna prebrat karkoli, kar ni obvezno, saj sem med letom večinoma tako natempirana in imam polno glavo, da najraje ždim pred kakšno TV-serijo in ne razmišljam o ničemer. Pa vseeno sem prebrala kar nekaj dobrih knjig in menim, da bo kakšen predlog komu od vas prišel prav.


Preden začnem samo nekaj disclamerjev: Ja, precej berem v angleščini. Najbrž več kot v slovenščini, saj je kupovanje knjig v angleškem jeziku postalo veliko bolj ugodno, kot v slovenščini. V slovenščini kupim le še dela naših avtorjev, ki jih želim podpret z nakupom, pa seveda serije kot Harry Potter in Game of Thrones, ki jih kot velika fenica pač moram imet. Poleg tega knjige tudi na veliko kupujem, knjižnica me žal že nekaj let ni videla, ker enostavno (ponavadi) berem v tako svojem tempu, da sem vedno zamujala z vračilom.


 

Louise Pentland - Wilde like me, Wilde about the girl, Wilde women

Žanr: Lahkotno čtivo, komedija

Ocena: 4,5/5

Trilogija o Robin Wilde se je rodila izpod peresa priljubljene britanske Youtuberke Louise Pentland. Sprva sem bila skeptična glede njenega literarnega prvenca, saj nisem navdušena nad youtuberji, ki kar naenkrat znajo počet vse - od pisanja knjig pa do modnega oblikovanja in kuhanja. A Louise me je navdušila. Preko njenih del žari njena sproščenost in ostajanje na realnih tleh. Sama nisem ljubiteljica tipičnih ženskih romančkov, sploh ne tistih romantičnih zgodb ob katerih sama večkrat zavijem z očmi, kot pa kaj drugega, a zgodbe o Robin, mladi mami samohranilki, niso nič od tega. Na humoren način se spopada tako z vsakdanjimi problemčki, kot tudi globljimi vprašanji; kot je izguba, splav, osamljenost. Tretje knjige še nisem prebrala, ker je včeraj ravno izšla, a je že na poti k meni in sem prepričana, da mi bo všeč.

Morda se zdi ocena za to knjigo, ki vsekakor ni literarni vrhunec, komu previsoka, a knjiga obljublja smeh, kakšno solzo, predvsem pa zabavno branje, ki ga kar požiraš - in obljubo vsekakor drži.

 

Svetlana Alexievich - Voices from Chernobyl

Žanr: resnične zgodbe

Ocena: 5/5

Černobil in dogajanje okrog katastrofe me je zanimalo že preden je HBO ustvaril izjemno istoimensko serijo. Po ogledu serije sem si ponovno pogledala nekaj dokumentarcev in velikokrat naletela na omembo te knjige. Naročila sem jo in ni mi žal. Dobitnica nobelove nagrade za literaturo je po katastrofi govorila z več kot 500 ljudi, ki so bili na kakršenkoli način vpeti v dogajanje okrog katastrofe in veliko podrobnosti iz serije (npr. prizori o streljanju potepuških živali) so vzeti prav iz pričevanj, ki jih je zbrala. Knjiga vsekakor ni lahkotno branje in sem jo morala vmes kar nekajkrat odložiti in se vrniti k njej, je pa zelo priporočljivo, da jo vzamete v roke. 

Sebastian Fitzek - Terapija

Žanr: Psihološki triler

Ocena: 4/5

Knjiga, ki jo požreš v enem kosu in te pusti odprtih ust. Vse kar si mislil, da se bo zgodilo, se obrne na glavo. Priporočam! 

Jeffrey Deaver - Zbiralec kosti

Žanr: Triler

Ocena: 5/5

Ena mojih najljubših knjig vseh časov. Triler po katerem so posneli istoimenski film z Angelino Jolie in Denzelom Washingtonom v glavni vlogi. Upokojen policist Lincoln Rhyme, ki je po nesreči pri delu paraliziran od vratu navzdol, pomaga mladi policistki razrešiti izjemo zapleten primer serijskega morilca, ki pustoši po mestu.

Obvezno branje za ljubitelje trilerjev, prav tako vse ostale njegove knjige! 

Marlo Morgan - Imenovali so jo dvoje src

Žanr: pustolovščina, potopis, resnična zgodba

Ocena: 4/5

Pripoved o Američanki, ki se skupaj z aborigini odpravi na potovanje peš čez celo Avstralijo. Vmes se nauči veliko o njihovih navadah in običajih, o preživetju, predvsem pa o sami sebi. 

Jong Green - Krive so zvezde

Žanr: Mladinska literatura

Ocena: 5/5

Sicer nerada berem mladinsko literaturo, ker je velikokrat preveč površinska in na prvo žogo, a to delo Johna Greena je enostavno umetnina. Nisem še spoznala osebe, na katero ta knjiga ne bi naredila vtisa. Pripoveduje o dveh mladih ljudeh, ki se spoznata prek skupine za samopomoč, saj sta oba kronično bolna. To je zgodba o bolezni, izgubi, predvsem pa brezmejni ljubezni, K vsemu skupaj odločilno pripomore tudi izjemen prevod Boštjana Gorenca - Pižame. Nujno branje!
 

Ransom Riggs - Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Žanr: Fantazijska

Ocena: 4/5

Knjiga, ki jo omenjam je prva v trilogiji, katere žal nisem prebrala do konca, ker sem prej pogledala istoimenski film, ki pa je zajemal dogajanje iz vseh treh knjig. Sicer povprečen film me ni razočaral, je bil pa toliko slabši od prve knjige, da sem izgubila zanimanje za branje preostalih dveh. A sta na mojem seznamu! Knjiga pripoveduje o dečku, ki po sumljivi smrti svojega dedka odkrije družinsko skrivnost, ki je s povezana s potovanjem v času in sirotišnico za nenavadne otroke. Knjiga skupaj z zelo ilustrativnim pisanjem in rahlo srhljivimi fotografijami ustvari izjemno vzdušje, ki bralca potegne v svoj svet. 

J. K. Rowling - Celotna zbirka Harry Potter

Žanr: Fantazijska

Ocena: 648989/5

Rabim karkoli dodat? 

Milena Miklavčič - Ogenj, rit in kače niso za igrače

Žanr: Poljudnoznanstvena, resnične zgodbe

Ocena: 4/5

Avtorica je več kot 20 let po slovenskem podeželju (in drugje) zbirala zgodbe o življenju, predvsem intimi in spolnosti, naših dedkov in babic v devetnajstem in dvajsetem stoletju. Neverjetni kako se lahko življenjske navade spremenijo v sto letih. Knjiga vredna branja. 

Na seznamu so žanrsko zelo različne knjige in verjamem, da bo marsikdo našel tudi kakšen predlog zase, se pa tudi sama priporočam za kak naslov, sploh zdaj, ko ste dobili približen občutek o tem, kakšne knjige so mi všeč.


LP, Ajda *

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page