top of page
  • Writer's pictureAjda

Predlogi tretje Kave s knjigo: Po svetu

Tretje srečanje Kavo s knjigo, prosim! bi se moralo zgoditi v soboto 23. 7., a nam jo je na žalost gospa Rona in nekaj prestavljenih dopustov, zato smo se odločile prestaviti srečanje na jesen, ko se situacija (vsaj z dopusti) malo umiri. Ker pa smo imele izbrano zelo zanimivo temo, smo se vseeno odločile, da pripravimo nabor svojih knjižnih predlogov. Tokratna tema je: Po svetu. Pogovarjale smo se (čeprav virtualno) o potopisnih romanih in o romanih, ki na res lep način opišejo druge kulture in kraje.


Ker se nismo videle v živo, je tokrat kupček na sliki res simboličen, saj sem po domačih policah pobrala predloge, ki sem jih pač imela pri roki. Mnogo predlogov drugih deklet tudi sama z vsem srcem podprem. Je pa žal tako, da je večji del teh knjig meni tako ljub, da so knjige na poletni izposoji pri sodelavkah in vam jih ne morem pokazati.


Sanja (Sanja Lovrecic) priporoča:


Raynor Winn - Prežeta s soljo

Založba in leto izida: Aktivni mediji d.o.o., 2019

Žanr: Resnične zgodbe

Število strani: 347

Država: Anglija

Vsebina: Soočena z novico o njegovi smrtni bolezni, obsojena na odvzem njunega doma in izgubo vira dohodkov Raynor in Moth spontano sprejmeta pogumno odločitev: šla bosta na več kot tisoč kilometrov dolg pohod po znani poti na jugozahodni britanski obali: od Somerseta do Dorseta, čez Devon in Cornwall.

Z le najnujnejšo opremo na ramenih živita divje življenje v vremenskih preizkušnjah starodavne pokrajine na robu pečin, morja in neba. A z vsakim novim korakom, srečanjem in izzivom na poti se njun pohod spreminja v vse bolj izjemno popotovanje.

Prežeta s soljo je iskrena, vitalistična resnična zgodba o sprejemanju gorja in o zdravilni moči narave. In ne nazadnje: je zgodba o domu, o tem, da ga lahko izgubimo, ponovno izgradimo in zopet najdemo na povsem neslutene načine. (Vir: Emka)


Sanja (Bralka sanjalka) priporoča:


Kostas Hatziandonu: Agrigento

Založba in leto izida: Pivec, 2022

Žanr: Zgodovinski roman

Število strani: 348

Država: Italija (Sicilija)

Vsebina: Na Siciliji v Agrigentu živi čudaški zdravnik Pausania Anchite. Na večer življenja, hudo bolan, začne raziskovati preteklost svojega mesta, antičnega Akraganta, ki ga je v zlatem obdobju globoko zaznamoval filozof Empedokles. Zdravnika vsako jesen obišče hčerka, ki živi v Rimu. Tokrat se ji na vlaku pridruži ostareli mafijec, ki bo svojo zadnjo nalogo tik pred »upokojitvijo« opravil v rojstnem Agrigentu. Tu, v zapuščenem stanovanju, na begu pred roko pravice trepeta terorist in se nadeja čudeža. Naključje – ali usoda – pripelje sem z daljnega Rodosa tudi študentsko ljubezen zdravnikove hčerke …

Medtem ko se glavni junaki spopadajo z življenjem, ki se jim izmika, iz njihovih spominov in pripovedi pred nami vstaja Sicilija z dolgo, bogato, pogosto nasilno preteklostjo in nič manj barvito sedanjostjo. (Vir: Emka)


Mirjana (Mirjana218) priporoča:


Cheryl Strayed - Divja

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2018

Žanr: Potopis

Število strani: 452

Država: ZDA

Vsebina: "Ženska s praznino v srcu. To sem bila." Tako se opiše 22-letna Cheryl, potem ko je izgubila mamo, družino in sebe. V trenutku brezupa je sklenila, da se bo podala na mogočno Pacifiško gorsko pešpot, ki vodi skozi puščave, po zasneženih vrhovih in nedotaknjenih gozdovih zahodnega roba ZDA. Šla je sama, brez pohodniških izkušenj. Na izjemni turi, ki ji včasih niso bili kos niti veliko trdnejši pohodniki, so jo skušale

pasti žive in nežive narave, neizprosne vremenske razmere in Pošast, gromozanski nahrbtnik, ki ga je komajda zmogla dvigniti s tal. Spoznavala je redke pustolovce, gluho samoto, bajno lepoto narave ter na koncu vendarle spoznala in našla tudi sebe.

Pot do védenja, da zna, da zmore in da se splača živeti, je prelila v doživeto in duhovito pripoved, ki jemlje dih, navdaja s spoštovanjem in kar kliče k temu, da bi podobno pustolovščino doživeli tudi sami. (vir: Emka)Anuk Arudpragasam - A Passage North

Založba in leto izida: Granta Books, 2021

Žanr: Moderni roman

Število strani: 304

Država: Šrilanka

Vsebina: A Passage North se začne s sporočilom, ki udari kot strela z jasnega: glavnega junaka Krishana obvestijo, da je skrbnica njegove babice, Rani, nenadno umrla. Našli so jo na dnu vaškega vodnjaka, ob padcu pa si je zlomila vrat. Novica pride skupaj z elektronskim sporočilom Anjum, v katero se je Krishnan zaljubil leta pred tem, ko se je preselil v Delhi. To zbudi stare spomine in hrepenenja iz sveta, ki ga je na videz že pustil za seboj. Krishan se tako odpravi na dolgo pot iz Colomba do severne province, ki je razrvana od vojne, da bi se udeležil Raninega pogreba. Začne se potovanje po protagonistovih skritih hrepenenjih in strahovih in istočasno po zapuščini tridesetletne državljanske vojne na Šrilanki. (Vir: Goodreads)


Alenka (Literarna lekarna) priporoča:


Irena Cerar - Potepuški okruški

Založba in leto izida: Buča, 2021

Žanr: Dnevnik

Število strani: 179

Država: Slovensko zamejstvo

Vsebina: Potepuški okruški so drobni klateški memoari, javno-zasebni potepuški dnevnik, v katerih avtorica, urednica in pripovedovalka Irena Cerar z nami deli doživetja svojega sedemletnega raziskovanja slovenskih zamejskih pokrajin. A niso le opisi potepanj po osupljivo lepih in pogosto neznanih krajih. So tudi tkanje stikov z ljudmi, ki tam živijo in avtoričino potovanje vase, osebno iskanje lepote in sozvočja z naravo ter premislek o sebi v hitro spreminjajočem se svetu novih omejitev in delitev. (vir: Bukla)Irena Cerar - Pravljične poti brez meja

Založba in leto izida: Sidarta, 2021

Žanr: Turistični vodnik

Število strani: 288

Država: Slovensko zamejstvo

Vsebina: V četrtem izletniškem vodniku Irene Cerar, ki ga je izdala založba Sidarta, je opisanih 50 izletov, ki vodijo v slovensko zamejstvo. Zarisujejo krog, ki se začne v Tržaškem zalivu, vodi preko Krasa, Rezije, Nadiške, Terske in Kanalske doline na Koroško ter vzdolž Karavank do Štajerske, Porabja in pokrajin ob Muri ter ob hrvaški meji nazaj. Obmejni hrvaški in istrski izleti, kjer je avtorica iskala in našla predvsem bogate medkulturne povezave, zaokrožijo niz ciljev vzdolž naše meje. 52 ljudskih pravljic in povedk, povezanih z opisanimi kraji, so ilustrirali priznani slovenski avtorji in avtorice različnih generacij: Marta Bartolj, Nenad Cizl, Bojana Dimitrovski, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt in Peter Škerl. Vodnik je bogato opremljen tudi s fotografijami in dvojezičnimi zemljevidi. Knjiga, ki vabi k raziskovanju slovenskega kulturnega prostora ter tkanju medsosedskih vezi! (Vir: Emka)


Nina George - Svetloba v Provansi

Založba in leto izida: Učila, 2014

Žanr: Ljubezenski roman

Število strani: 335

Država: Francija

Vsebina: Pariški knjigarnar Jean Perdu prodaja knjige v svoji knjigarni, ki si jo je uredil na ladji, zasidrani ob Seni, kot zdravila. Za vsako bolezen in tegobo, ki pesti človeško dušo, zna kupcem predpisati ustrezno čtivo. Le sebi ne zna pomagati ...

Pred enaindvajsetimi leti ga je zapustila ljubezen njegovega življenja – prelepa Manon iz Provanse. Ob slovesu mu je napisala pismo, ki pa si ga Jean ni upal prebrati. Do tega poletja. Poletja, ki je njegovo življenje obrnilo na glavo, in v katerem se je iz svojega stanovanja na Rue Montagnard s svojo potujočo knjigarno in peščico nadvse zanimivih sopotnikov odpravil na dolgo potovanje – potovanje v osrčje Provanse, potovanje v preteklost. Bo Jean v Provansi in njeni dih jemajoči svetlobi končno našel odgovore na svoja številna vprašanja? Bo naposled lahko pozdravil svojo ranjeno dušo in svobodno odpotoval naprej v življenje? (Vir: Felix)Mathias Rambaud - O bivanju in krajih

Založba in leto izida: Totaliteta, 2016

Žanr: avtobiografski esej

Število strani: 96

Država: Francija, Slovenija

Vsebina: Slovenija skozi oči tujca, ki ga je k nam pripeljala ljubezen.

“Zaljubiti se pomeni biti izkoreninjen; zaljubiti se v tujko pomeni biti dvojno izkoreninjen.”

V tem avtobiografskem eseju francoski pisatelj Mathias Rambaud sooča rodni, vetrovni in suhi Languedoc z izzivom nove dežele, Slovenije. Dragoceni uvid razmišljujočega tujca združuje globoko kontemplacijo zahodne misli s svežo in drugačno refleksijo slovenske resničnosti. (vir: Totaliteta)


John Ahern - On the Road... with Kids: One Family's Life-Changing Gap Year

Založba in leto izida: Sumersdale Publishers, 2016

Žanr: potopis

Število strani: 304

Država: različne

Vsebina: V želji po avanturi, John Ahern kupi zbit avtodom z idejo, da bo celo leto potoval z njim - skupaj z otroki. Johnn in njegova žena Mandy sta njune otroke popeljala prek 30 držav na zabavno potovanje, ki jim je spremenilo življenje. Oropale so jih opice, očarali so jih krotilci kač, ostali popotniki pa so jih inspirirali. (Vir: Emka)


Urška (Knjiga na dlani) priporoča:


Maja Novak - Esenca življenja na poti

Založba in leto izida: Samozaložba, 2016

Žanr: potopis

Število strani: 157

Država: različne

Vsebina: Maja Novak je pri 22 letih, ko doma preprosto ni več videla priložnosti za mentalno, duhovno in poslovno rast, pustila vse in se sama odpravila v neznano. Postala je popotnica. Raziskala je kar nekaj kotičkov našega planeta, glavni akterji v knjigi pa so ljudje, s katerimi je spletla globoke vezi in od katerih se je učila tistih najbolj skritih in še neodkritih resnic o življenju.Knjiga nas popelje v svet domačinov in čudovitih ljudi, ki so jo posvojili in vzeli za svojo, ko je postala del njihovega domačega vsakdana.

V knjigi so zapisane zgodbe, ki jih je doživela, in sicer vse od romantičnega latinskega sveta Karibov in Mehike do skrivnostnih in kulinarično zanimivih kotičkov Azije. Tu so izkušnje, ki so nastale ob njenem delu v ZDA, na Novi Zelandiji in tudi tiste, ki so nastale v svetu ekstremno bogatih milijarderjev, ki uživajo na prestižnih morskih lepoticah. Knjiga vam bo dala širši vpogled v svet in v razmišljanja različnih ljudi, obenem pa poglobila vaše razmišljanje o sebi, če boste to želeli. Navdušila vas bo nad potovanji in vas opogumila, da se lotite tistega, za kar živi vaše srce, da si v življenju privoščite vse, kar si zaslužite in da ste pri tem ponosni nase in na to, kar dosegate.

Vsako poglavje prinaša tudi recept za slastno jed ali napitek in nasvete, ki jih je Maja zbirala na svojih poteh od različnih ljudi, ki se ukvarjajo z zdravjem in s prehrano. Esenca jo je vodila po poti od zanzibarskega zdravilca, portoriškega reiki izvedenca, nutricista Davida Wolfa do priljubljene Savine Atai in mističnega taoističnega učitelja Dušana Donka. (Vir: Bukla)


Chanel Cleeton - Naslednje leto v Havani

Založba in leto izida: Učila, 2020

Žanr: Ljubezenski roman

Število strani: 368

Država: Kuba

Vsebina: Havana, leta 1958. Hči sladkornega magnata, devetnajstletna Elisa Perez, se giblje v najvišjih krogih kubanske družbe, kjer je skoraj povsem zaščitena pred čedalje hujšim političnim vrenjem v državi ‒ dokler se ne zaplete v strastno razmerje z gorečim revolucionarjem …

Miami, leta 2017. Svobodna novinarka Marisol Ferrera je odraščala ob romantičnih zgodbah o Kubi, ki ji jih je pripovedovala pokojna babica Elisa; ta je bila med revolucijo skupaj z družino prisiljena zapustiti Kubo. Elisina zadnja želja je bila, da Marisol raztrese njen pepel v deželi, kjer se je rodila.

Marisol prispe v Havano, kjer odkrije brezčasno lepoto otoka, pa tudi napeto politično ozračje, ki vlada v državi. A ko bodo na plano prišle kočljive družinske skrivnosti in se bo Marisol zagledala v moškega, ki tudi sam marsikaj skriva, bo prav s pomočjo naukov iz babičine preteklosti razumela, kaj v resnici pomeni biti pogumen. (Vir: Felix)


Nada (Nadatuintam) priporoča:


Amelie Nothomb - S strahospoštovanjem

Založba in leto izida: Vale Novak, 2001

Žanr: Kratka zgodba

Število strani: 157

Država: Japonska

Vsebina: Amelie Nothomb ni običajna ženska. Prav tako ni običajna pisateljica. Kot hči belgijskega diplomata se je rodila na Japonskem, s starši se je nato vso mladost selila po deželah Daljnega vhzoda in Združenih držav Amerike. Odtujenost, anoreksijo in trdoživo nespečnost je premagala s pisanjem. Knjiga S strahospoštovanjem ji je prinesla svetovno slavo. Prevedena je v več kot 20 jezikov. V tem kratkem avtobiografskem romanu nam mlada Amélie zaupa prvo zaposlitveno izkušnjo, prestano v prestižni japonski multinacionalki Yumimoto. Z ironično pripovedjo, začinjeno s pravšnjo mero humorja in grenkobe, nam s presenetljivo lahkotnostjo razkrije groteskno togo in kruto hierarhijo sodobne japonske družbe. (Vir: Dobre knjige)
Carlos Pascual - O služkinjah, visokih petah in izgubljenih priložnostih

Založba in leto izida: LUD Šerpa, 2015

Žanr: esej

Število strani: 124

Država: Mehika

Vsebina: Kako smo videti Slovenci skozi oči tujca, konkretneje Mehičana, ki sebe opiše kot počasnega turista, takšnega, ki vztraja na ljubljanskih ulicah, se sprašuje o Slovencih in primerja našo deželo s tisto, iz katere izhaja, ter jo zaradi očitnih razlik v mentaliteti in načinu življenja opiše bolj realno kot je to zmožna večina nas? Naj se mi, Slovenci, še tako trudimo v realnih opisih sebe in svoje države, v svojih razlagah nujno zagrešimo nekaj neiskrenosti – ta izhaja iz marsikatere koreninice preteklosti, naj bodo to tipično slovanska lenobnost in prelaganje odgovornosti, kolektivna obremenjenost z večstoletnim hlapčevskim odnosom, slovensko začinjena apatičnost … in še in še. Toliko duševnih težav naroda skratka, da se temu počasnemu tujcu, ki zna ljubiti vse tisto v naš deželi, kar se nam zdi samoumevno in spričo tega prezrto, globoko in pomilujoče zasmilimo. Iskrena, previdno spoštljiva sporočila Slovencem, avtor poda s prizanesljivim pogledom diskretnega popotnika, v nadaljevanju pa nam komparativno in v živih barvah lastnega spomina nepopačeno iskreno posreduje sociološko-kulturološki kalejdoskop svoje prve domovine, temperamentne Mehike, katere deli mozaika so spontanost, užitek, mariačiji, tropski ritmi in salsa, razkošna in glasna družinska slavja, alkohol, prijateljska druženja in pretepi, kontrastne socialne razlike … skratka nadvse zemeljske reči, ki pomembno prispevajo k ravnotežju duha in nas (z avtorjevimi besedami) razrešijo neznosnega boja, da bi se morali spremeniti v angele. (Vir: Dobre knjige)


Sonja Porle - Črni angel, varuh moj

Založba in leto izida: Cankarjeva založba, 1997

Žanr: potopisni roman

Število strani: 177

Država: Burkina Faso, Gana

Vsebina: Sonja Porle se je že v osnovni šoli rada potepala in sanjarila o daljnih deželah. Prvič je obiskala Afriko leta 1983, ko se je na pot odpravila naskrivaj, da ne bi domačim vzbujala skrbi. Tam pa je zbolela za »mal de l'Afrique«, to pomeni, da se je v Afriko neizmerno zaljubila. Tja se je vračala vedno znova in med afriškimi prijatelji živela tudi dlje časa. Zgodbe, dnevnike in intervjuje iz Afrike je objavljala v Pionirju in Pionirskem listu, v sobotni prilogi Dela in reviji Muska. Na Radiu Študent in Valu 2002 je imela oddaje o afriški glasbi, na njenih razstavah Srečna Afrika pa so se obiskovalci lahko navduševali nad ustvarjalnostjo afriških otrok, ki so si doma sami izdelovali igrače iz odpadnih materialov. V potopisnem romanu Črni angel, varuh moj je strnila svoje vtise in doživetja iz Burkine Faso in Gane. Knjiga je razdeljena na tri dele: Pojoči predsednik, Ob cesti do zvezdice in Rumba o prahu in vrnitvi. V vseh treh delih se njena popotna doživetja prepletajo z zgodbami njenih afriških prijateljev in z družbenimi in geografskimi značilnostmi Afrike. (Vir: Dobre knjige)


Marlo Morgan - Imenovali so jo Dvoje src

Založba in leto izida: Eno, 2017 (dopolnjena izdaja)

Žanr: duhovni roman

Število strani: 199

Država: Avstralija

Vsebina: Imenovali so jo Dvoje src je izjemno zanimiva leposlovna pripoved o duhovni odiseji Američanke v Avstraliji.

Zgodba o pogumni ženski, ki je potovala z avstralskimi domorodci in spoznala čudovite skrivnosti in modrost zelo starega plemena: kako navezati stik z naravo in kako zaupati in verovati svojemu notranjemu vedenju in vodstvu. (Vir: Emka)

*opomba: Kot leposlovno delo roman priporočam tudi sama, velja pa opomniti, da je po izidu romana prišlo do kar nekaj kontroverznih razkritij. Aboridžinska skupnost je namreč objasnila, da avtorica nikdar ni šla v resnici na to pot, zato določene stvari tudi odstopajo od resničnosti. Meni osebno to ne poslabša bralne izkušnje, velja pa bralca opomniti, da je potrebno roman vzeti kot fiktivno leposlovno delo in ne kot resnično zgodbo, kakršno avtorica skuša predstaviti.


Witi Ihimaera - Legenda o jezdecu kitov

Založba in leto izida: Miš, 2004

Žanr: mladinski roman

Število strani: 167

Država: Nova Zelandija

Vsebina: Poetična mešanica resničnosti in mitov v Ihimaerovem delu Legenda o jezdecu kitov se zliva v pripoved, polno pustolovščin in strasti. Je ena izmed redkih knjig z zračnim, optimističnim besedilom, ki bralca, ko prebere zgodbo do konca, napolni z energijo in mu prišepne, da je marsikaj mogoče. Po zgodbi je bil posnet tudi večkrat nagrajen film z istoimenskim naslovom.

Osemletna Kahu si neskončno želi pradedkove ljubezni in pozornosti. On se posveča le svojim obveznostim, ki jih ima kot poglavar plemena Ngati Konohi v naselju Whangara na Vzhodni obali Nove Zelandije – plemena, ki je po legendi potomec 'jezdeca kitov'. Z vsako novo generacijo prvorojeni fant postane plemenski poglavar. Ker ni moškega potomca, bi morala novi poglavar postati Kahu. Njen praded vztrajno zavrača njena prizadevanja, da bi dobila mesto, ki ji pripada, a Kahu ne odneha. V svojem boju ima nenadomestljivega zaveznika: jezdeca kitov, po katerem je podedovala sposobnost sporazumevanja s temi veličastnimi živalmi. (Vir: Miš)


Barbara (Barbralka) priporoča:


Džoha Alharti - Nebesna telesa

Založba in leto izida: Beletrina, 2021

Žanr: moderni roman

Število strani: 236

Država: Oman

Vsebina: Roman se odvija v omanski vasici Alavafi in spremlja družinsko linijo, predvsem tri sestre, ki se poskušajo vsaka na svoj način uveljaviti in izpolniti v tradicionalnem svetu. Maja sproži pravi val obrekovanja in ogorčenja, ko svojo hčer, rojeno v dogovorjenem zakonu z Abdulahom, poimenuje London, po »mestu v deželi kristjanov«, kamor se je odselila njena neuslišana ljubezen. Havlin izbranec se odseli v Kanado, kjer si ustvari novo življenje, a ona ga neutrudno čaka in zvesto ljubi, zato zavrača vse druge snubce. Asma se z umetnikom poroči iz občutka dolžnosti. (Vir: Beletrina)Stephen Clarke - A Year in the Merde

Založba in leto izida: Transworld Publishers, 2005

Žanr: moderni roman

Število strani: 384

Država: Francija

Vsebina: Paul West, mlad Anglež, prispe v Pariz, da bi sprejel novo službo in ugotovil, kakšni so Francozi v resnici. Hudomušno in zabavno.


Ajda (Ajda piše) priporoča:


Azar Nafisi - Prebiranje Lolite v Teheranu

Založba in leto izida: Ciceron, 2004

Žanr: avtobiografski roman

Število strani: 340

Država: Iran

Vsebina: Azar Nafisi izhaja iz vplivne teheranske intelektualne, po merilih vladajoče islamske teokracije celo ateistične družine. Tako kot oče, teheranski župan, je tudi Azar Nafisi pozdravljala padec starega, pokvarjenega režima šaha Pahlavija, nikakor pa se ni sprijaznila s srednjeveškim verskim fanatizmom islamske duhovščine. Vseeno se je vse do leta 1995 še nekako obdržala na teheranski univerzi kot profesorica primerjalne književnosti. Ko so jo dokončno odpustili, je izbrala sedem svojih najboljših študentk, ki so jo nato dve leti vsak teden skrivaj obiskovale na domu in z njo razpravljale o velikih naslovih in temah zahodne literature. Prihajale so, 'odložile nadležne tančice in halje ter vzbrstele v živih barvah' zahodnjaške, dekadentne, prepovedane literature: Nabokova, Fitzgeralda, Austenove ... Sprva sramežljive in prestrašene so osebnostno in skupinsko rasle v razpravah o družbeni, kulturni in politični realnosti življenja ženske pod islamskimi zakoni in strogim očesom 'moralne garde', o realnosti vsakodnevnih ponižanj, o ljubezni, zakonu, žviljenju nasploh v Iranu ajatole Homeinija. Nafisijeva ponuja bralcu še danes zelo redek, enkraten vpogled v islamsko družbo in postrevolucionarni Iran. (Vir: Ciceron)


Lev Nikolajevič Tolstoj - Vojna in mir

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2021 (najnovejša izdaja)

Žanr: zgodovinski roman

Število strani: v 4 knjigah (421; 407; 431; 369)

Država: Rusija

Vsebina: Čeprav je jasno umeščen v čas Napoleonovega pohoda na Rusijo (1805–1812), roman Vojna in mir, ki je v izvirniku prvič izšel leta 1869, še zdaleč ni zgolj zgodovinski roman, temveč gre za orjaško »fresko«, ki tedanje družbene razmere neprestano prepleta z duševnimi stanji in iskanji junakov. (Vir: Emka)


Mirjana Bobić Mojsilović - Dnevnik srbske gospodinje

Založba in leto izida: Sanje, 2009

Žanr: moderni roman

Število strani: 256

Država: Srbija

Vsebina: Dnevnik srbske gospodinje je pomemben kamenček v mozaiku literature, ki poskuša ubesediti stisko in tragično usodo malih ljudi ob razpadu nekdanje Jugoslavije. Poleg osebne izpovedi nam natančno izriše sociološko podobo srbske družbe ob prelomnih dogodkih s konca dvajsetega stoletja. Slovenskim bralcem, ki so odraščali v Titovi Jugoslaviji, razkriva paleto že skoraj pozabljenih podob, zvokov, vonjev in okusov. Ob podoživljanju smešnih, veselih, žalostnih in pogosto tudi travmatičnih prizorov tistega časa spoznavamo, da smo odraščali ob enakih ritualih in da imamo z nekdanjim »bratskim narodom« več skupnega, kot bi si hoteli priznati. (Vir: Sanje)


Mirjana Bobić Mojsilović - Dnevnik srbske gospodinje

Založba in leto izida: Sanje, 2014

Žanr: moderni roman

Število strani: 192

Država: Srbija

Vsebina: Vesna, Beograjčanka na pragu petdesetih, ki jo je mož zapustil zaradi mlajše izbranke, pospravlja njegove osebne stvari in čaka, da bo zvečer prišel ponje. Napetost in napade panike poskuša umiriti tako, da v razmišljanjih išče proste asociacije za vsako črko abecede (takšna je tudi struktura romana) in ob tem analizira svoje preteklo življenje. Zgodba se razplete z zadnjo črko abecede, ko protagonistka predela svoje travme in zbere dovolj poguma za dokončno slovo.


Julia (Nora na knjige) priporoča:


Ernesto Che Guevarra: Motoristov dnevnik

Založba in leto izida: Sanje, 2008

Žanr: avtobiografski roman

Število strani: 176

Država: Argentina

Vsebina: To je pripoved o potovanju odkrivanj, ki postane tudi potovanje odkrivanja samega sebe. Che Guevara in Granados sta se na potovanje odpravila brez denarja. Tomas, mlajši Granados, jima je posodil svoj motor "Norton" in prijatelja sta krenila na pot 29. decembra 1951 zgodaj zjutraj. Vozil je Alberto, Ernesto pa je sedel na zadnjem sedežu. Poleg njune teže je moral motor nositi tudi torbe in nahrbtnike.


Joseph Conrad: Srce teme

Založba in leto izida: Prešernova družba, 1984

Žanr: kriminalni in pustolovski roman

Število strani: 143

Država: Kongo

Vsebina: Glavni junak romana, Britanec Charles Marlow, dobi službo kot kapitan na ladji in odpravi se v Kongo. V iskanju čudaškega Kurtza, trgovca s slonovino, ki si je daleč od civilizacije ustvaril svet po svoji meri, se mu razkrije večplastnost divjine, kolonialnih odnosov in tudi usodna moč temnih plati v človeku. Roman, ki je napovedal prihod velikih samodržcev 20. stoletja in navdihnil Apokalipso zdaj!, kultni film režiserja Francisa F. Coppole. (Vir: MKL)


Dominique Lapierre - Mesto radosti

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 1988

Žanr: biografija

Število strani: 446

Država: Indija (Kalkuta)

Vsebina: Duhovnik Paul Lambert se v najrevnejšem delu Kalkute s paradoksnim imenom Mesto radosti sreča z neizrekljivo bedo: z revščino, lakoto, umazanijo, boleznimi ... Z njegovim prihodom pa v tem peklu posije žarek upanja. Paul tam uredi zasilno ambulanto, tudi s pomočjo sester Matere Terezije. Predvsem pa zaživi življenje revežev in postane eden od njih, zato ga sprejmejo za svojega. Vzporedno teče pripoved voznika rikše Hasarija Pala, ki si služi trd kruh s prevažanjem strank v vseh vremenskih razmerah ... Pretresljiva in hkrati čudovita resnična zgodba o tem, kako lahko en sam človek s svojo dobroto spremeni življenja ljudi, ki so živeli v revščini in obupu. Knjiga, ki je doživela velik odmev po vsem svetu, je naredila precejšen humanitaren premik tako v srcih ljudi kot tudi konkretno.


Patricia (Na valovih vrstic) priporoča:Elif Shafak - Tri Evine hčere

Založba in leto izida: Sanje, 2019

Žanr: moderni roman

Število strani: 338

Država: Turčija

Vsebina: Na pomladni večer v Istanbulu je Peri na poti na zabavo; obeta se razkošen družabni dogodek, ki je svetlobna leta daleč od sveta, v katerem je odraščala.

Ko ji ukradejo torbico in v njen svet neposredno vdre nasilje, jo pričnejo obhajati dvomi: kako jo je zasuk življenja privedel do te točke? (Vir: Sanje)


Elif Shafak - 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Založba in leto izida: Sanje, 2020

Žanr: moderni roman

Število strani: 296

Država: Turčija

Vsebina: Sočutja poln opis nenavadne in trnove poti istanbulske prostitutke Leile Tekile. Skozi čustveno nabite odstavke, polne bolečine in tudi iskrivega veselja, nam avtorica osvetli turško podeželje, zamotano družbeno strukturo te premnogokrat nerazumljene države in z mojstrsko potezo naslika dehteče in vrveče ulice in bazarje večno živega Carigrada. (Vir: Sanje)


Mojca (Mojca Rudolf) priporoča:


Janez Dolinšek - Daleč od blizu

Založba in leto izida: Samozaložba, 2019

Žanr: potopis

Število strani: 288

Država: Indija

Vsebina: Nekega januarskega večera leta 2011 sem se odločil, da grem sam v Indijo. In junija istega leta sem prvič šel.

V naslednjih 7 letih sem se tja vrnil še štirikrat in doživeto popisal v tej knjigi, ki se lahko bere kot sproščen vodič po Indiji, kot iskren vpogled (tujca) v sodobno Indijo, lahko pa zgolj kot zabavna in pogosto tudi zelo trpka zgodba o vsakdanjem indijskem življenju (skozi oči popotnika). Predvsem pa gre za intimno pričevanje o deželi, ki mi je dala preveč, da bi to lahko zadržal zase ... (Vir: Bukla)


Maja (Majolka za knjigo) priporoča:


Ivan Sivec - Ranjeno drevo

Založba in leto izida: ICO, 2008

Žanr: potopis

Število strani: 256

Država: Severna Amerika

Vsebina: Ranjeno drevo je knjiga, v kateri se pisatelj Ivan Sivec podaja skupaj z oktetom Deseti brat po poteh Janka Benigarja, znanstvenika, ki je bil poročen z dvema Indijankama iz plemena Mapuči. Z njima je imel sedemnajst otrok. Je eden najbolj priznanih svetovnih etnologov in antropologov, v Sloveniji pa skorajda neznan.

Hkrati pa je to knjiga, ki opisuje slovensko skupnost v Mendozi, priobčeno pa je tudi pet daljših pretresljivih življenjskih zgodb civilnih beguncev, ki so leta 1945 zapustili domovino. Prvič so objavljeni tudi dnevniku beguncev in drugi izvirni dokumenti, ki kažejo pot k resnici. (Vir: Ivan Sivec)


Moja priporočila (Ajda naklada):


Viki Grošelj - Krona Slovenije

Založba in leto izida: Buča, 2020

Žanr: vodnik

Število strani: 125

Država: Slovenija

Vsebina: Krona Slovenije je pot skozi pravi pohodniški paradiž v eni najlepših pokrajin Evrope. Sočasno pa tudi zanimiv dodatek športno-rekreativni ponudbi slovenske prestolnice, iz katere je mogoče peš doseči ne le okoliške griče in hribe, ampak tudi najvišje slovenske gorske skupine. Vzpodbuja razvoj "mehkega" turizma, ki minimalno vpliva na okolje. Deluje povezovalno na ljudi, ki hodijo po njej, živijo ob njej in na občine, preko katerih vodi. Skratka, gre za prijazno zamisel, ki promovira hojo in njene blagodejne učinke, obenem pa poskrbi za naš kar najmanjši ogljični odtis. (Vir: Bukla)


Tara Westover - Osvobojena

Založba in leto izida: Mladinska knjiga, 2020

Žanr: biografija

Število strani: 440

Država: ZDA

Vsebina: Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Živeli so na hribovski kmetiji in delali na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe. Toda z Indijanske princese, divje gore, pod katero je odraščala, je Taro vabil drugačen svet, ki ni živel po verskih dogmah njenega očeta: svet, v katerem se ljudje niso pripravljali na konec sveta, ampak so se družili, hodili v knjižnice, gledališče ... in v šolo. Na lastno pest in z neverjetno zagrizenostjo je naredila sprejemni izpit in s 17 leti prestopila prag univerze. In spoznala, zakaj lahko izobrazbo enačimo s svobodo. (Vir: Emka)


Delia Owens - Tam, kjer pojejo raki

Založba in leto izida: Učila, 2019

Žanr: triler

Število strani: 380

Država: ZDA

Vsebina: Ko proti koncu leta 1969 najdejo truplo Chasa Andrewsa, meščani za njegovo smrt osumijo prav njo, Kyo Clark. Toda Kya ni, kar o njej govorijo. Občutljivo in inteligentno dekle je leta preživelo samo v močvirju, ki mu pravi dom. Njeni edini prijatelji so bili galebi, učiteljica pa narava. Potem pa je prišel čas, ko je zahrepenela po človeškem dotiku in po tem, da bi jo imel kdo rad. Ko dva mladeniča iz mesta pritegne njena divja lepota, se Kya odpre novemu življenju – dokler se ne zgodi nepredstavljivo. (vir: Felix)

*opomba: čeprav so močvirja v katerem živi Kya izmišljena, so opisi tako slikoviti, da bi roman vseeno uvrstila na ta seznam, saj so navdahnjena z resničnimi močvirji na obalah ZDA.


Dara McAnulty - Dnevnik mladega naravoslovca

Založba in leto izida: UMco, 2020

Žanr: potopis, dnevnik

Število strani: 273

Država: Irska

Vsebina: V knjigi Dnevnik mladega naravoslovca, nagrajeni z Wainwrightovo literarno nagrado za najboljšo knjigo o naravi (prvi prevod kake knjige s to nagrado v slovenščini), nam Dara McAnulty pripoveduje zgodbo o spreminjanju narave okoli sebe od pomladi do poletja in od jeseni do zime, pa tudi o divjem viharju raznovrstnih misli v svoji glavi.

Atmosfersko močna, prvinska in čudovito izpisana knjiga raziskuje svet narave skozi perspektivo avtističnega najstnika, ki žonglira med domačimi nalogami, preverjanji znanja in prijateljstvi ter življenjem okoljevarstvenika in okoljskega aktivista. Z radovednostjo in sposobnostjo čudenja nam Dara z metodičnim pristopom razkriva srečanja z naravo na svojem vrtu in v divjini, piše o pozornem opazovanju kosov in labodov, pa žab, netopirjev, poljskih zajcev ter seveda različnih cvetic. Moč in toplina njegovih besed pa obenem izpisujeta tudi ganljiv portret tesno povezane družine, ki si utira svojo pot na tem svetu. (Vir: Bukla)Knjige, ki so bile predlagane že v prejšnjih objavah in se lahko ponovno znajdejo na seznamu:

  • Mauriel Barbery - En sam cvet (Japonska)

  • Jakob J. Kenda - Apalaška pot (ZDA)

  • Jakob J. Kenda - Transverzala (Slovenija)

  • Samo Rugelj - Na prepihu (Slovenija)

  • Samo Rugelj - Triglavske poti (Slovenija)

LP Ajda


367 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page