top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Čez potok, ne čez most

Zbirko kratkih zgodb Čez potok, ne čez most so mi prodale ilustracije, bom čisto iskrena. Vem, da knjig ne bi smeli soditi po ilustracijah ali platnici, a ta se mi je po videnem na socialnih omrežjih zdela enostavno tako čudovita, da je morala pristati na moji knjižni polici. Ko pa sem jo vendarle prebrala, sem ugotovila, da se za čudovitimi ilustracijami skriva tudi krasna vsebina, ki nam odstira nove poglede na mladost in mladostniške tegobe.


Knjiga št. 49/70

Linn Skaber - Čez potok ne čez most

Ilustracije - Lisa Aisato

Ocena: 5/5

Zbirka kratkih zgodb je izšla lani pri Sodobnost International in kot že rečeno, je ena tistih, ki sem jo kupila na podlagi naslovnice. Ilustratorko Liso Aisato poznam že iz slikanice Knjiga tožibaba, ki je izšla pri Založbi Ocean in tudi v tej knjigi Lisa ni razočarala. Zdi se mi, da ima neverjeten talent za upodabljanje različnih stanj človekove osebnosti in v tej knjigi ji je ravno ta sposobnost prišla še kako prav. Čudovite ilustracije, ki mejijo na karikaturo, lepo uokvirjajo zgodbe, ki jih avtorica Linn Skaber na podlagi intervjujev z mladimi, tako lepo zaokroži v neko smiselno celoto. V zgodbah se dotakne vseh težav in dilem mladostništva; od aken, zlorabe, spolne usmerjenosti, odločanja za poklic, učnih težav, prvih ljubezni, samopodobe, zlorabe drog, smrti...


Všeč mi je, da se v zgodbah na najstnike ne gleda kot na zmedena bitja, ki iščejo svoj prostor pod soncem, ampak so predstavljeni kot čuteči, razmišljujoči ljudje, ki se na pragu odraslosti soočajo s številnimi dilemami in pomembnimi odločitvami, ki lahko bistveno vplivajo na potek njihovega življenja. Najstnikov ne pomiluje, ne želi, da nam je hudo, da se nam smilijo, vsekakor pa doseže, da pomislimo na vse, kar se v mladih glavah dogaja takrat, ko mi sami to zaznamo kot trmo in uporništvo "brez razloga."

Čudovita knjiga, ki bi morala najti mesto v vsaki šolski knjižnici, ilustracije pa bi uokvirjene zlahka krasile šolske hodnike, učilnice, pa tudi marsikatero dnevno sobo.


Prekrasen izdelek, ki ga priporočam vsem, ki bodisi ste najstniki, imate doma najstnika, ali pa se z njimi poklicno ukvarjate.


LP Ajda

207 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page