top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Človek za nobeno rabo

Manga je zvrst, ki je v slovenskem jeziku praktično ne poznamo. V prevodu so sicer mange izhajale v reviji MAGnet, v knjižnem formatu pa je kot prva letos pri @vigevageknjige_ izšla manga Človek za nobeno rabo. Glede na poseben način branja je manga vendarle tako zelo drugačna in, kot so dobro argumentirali v stripovskem specialu podkasta @podkastobod , se mange večinoma berejo v angleškem jeziku in zato si mnogi bralci niti ne predstavljajo tega žanra brati v prevodu. A ker so pri VigeVageKnjige drzni in pogumni, si nam dali tudi to možnost.


Knjiga št. 53/100

Yoshiharu Tsuge - Človek za nobeno rabo

Ocena: 4/5

Branje mange je nekaj čisto posebnega. Bere se namreč od zadaj naprej in od desne proti levi. Predvsem to slednje mi je delalo na začetku nekaj težav, saj oko že avtomatsko najprej skoči na kvadratke na levi. Po nekaj deset straneh sem se ujela in branje ne steklo.


Like, kakršne je naš protagonist, zagotovo vsi poznamo tudi v resničnem življenju. Ves čas išče načine, kako bi zaslužil denar, ti načini pa so več ali manj zelo nekonvencionalni in predvsem nedonosni. V preteklosti je odkupoval in popravljal stare fotoaparate, imel ideje o knjigarni, zdaj pa ob reki prodaja kamne, ki jih v tej isti reku tudi nabira. Doma ima sina in ženo, ki mu ves čas prigovarja, naj se loti česa donosnejšega, saj že komaj preživijo. Na svojih poteh pa ves čas srečuje enako propadle like, ki mu nastavljajo ogledalo in predvsem ves čas namigujejo, da ni za nobeno rabo.


Vsekakor zanimiva zgodba o iskanju človekovega smisla, o smislu preživetja, dela in strasti do le tega. Zelo drugačna bralna izkušnja, ki vam jo toplo priporočam!


LP Ajda


16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page